Davor Puklavec/PIXSELL

NOVI PROBLEMI ZA PLENKOVIĆA: Hoće li se šef HDZ-a zbog ove bizarnosti morati odreći najbližih suradnika?

Autor: I. Delić

Osim problema s Petrovom, novi šef HDZ-a mora balansirati i sa snagama u svojoj stranci.

Pregovori oko sastavljanja vlade sve više poprimaju poznate nam obrise koje kao da smo već imali prilike gledati. O da, pa i jesmo. Most je i lani bio taj koji postavlja ultimatume zaklinjući se u svoje želje za provedbom reformi, od čega u konačnici nije bilo ništa pretjerano značajno, ali utješili su javnost da nisu imali vremena te da ih je u realizaciji planova kočio HDZ pa sada opet s istom tom strankom obučenom u novo ruho, ono Andreja Plenkovića, sjedaju za stol tražeći, zamislite kakvog li čuda, ne reforme nego fotelje.

Od skromnog mladića koji se odriče plaće u svojem malom Metkoviću šef Mosta Božo Petrov stasao je u velikog političara još većih apetita koji strategiju za provedbu reformi mora da je ostavio na stolu kod istog onog javnog bilježnika kod kojega je svojedobno potpisivao zakletvu da poslije izbora neće koalirati niti sa jednom od dviju velikih stranaka. Manje sr*nja očigledno prođe kroz zahodski papir, nego li kroz onaj na kojemu traga ostavljaju hrvatski političara pa sada imamo prilike svjedočiti zahtjevima koji pršte sa svih strana pa tako Petrov prema tvrdnjama našega izvora bliskoga Mostu sve više negoduje oko pregovora vezanih za sastavljanje Vlade. Jer za razliku od prošlih koje je vodio Tomislav Karamarko, a u kojima je Most imao ključnu ulogu te se izborio za šest ministarstava i mjesto potpredsjednika vlade, sada su im krila podrezana, a glavnu riječ u pregovorima vodi odriješiti Plenković. On pak ne posustaju Mostu nudi četiri, najviše pet ministarstava i mjesto potpredsjednika u vladi, ali Petrov bi u tom slučaju bio jedan od četiri potpredsjednika zadužen za društvena pitanja što njegovom egu nikako ne odgovara. Ne pristaje mali Božo biti tek jednim od potpredsjednika uz Ivanu Maletić, Stiera i Davora Božinovića jer iz toga se ne može zaključiti da je on u rangu s Plenkovićem, već u rangu s niže pozicioniranim HDZ-ovcima. U pregovorima je tako, svjedoče upućeni Petrov u jednom trenutku zazivao Karamarka jer ovo što čini Plenković metkovski psihijatar smatra ne samo pljuskom na svoj, već i na račun svoje stranke nazivajući to u kuloarima političkom diskriminacijom. Još je više kivan stoga što HDZ suprotno medijskim napisima ne pristaje Mostu dati mjesto predsjednika Sabora već je ta fotelja prema navodima iz HDZ-a rezervirana za Plenkovićeva prijatelja Gordana Jandrokovića. No, iz Mosta su još uvijek izrazito samouvjereni jer vjeruju da se bez njih stabilna vlada neće moći sastaviti pa tko postoji mogućnost da u vladu uopće ne uđu već će trakavicu kojoj svjedočimo odugovlačiti do zadnjih rokova provlačeći kroz medije spinove o sedam jamstava koja HDZ ne želi ispoštovati. Kamen spoticanja je kao što je naš portal ranije pisao i Ministarstvo gospodarstva, a ako ga ne dobiju na vladu definitivno neće pristati već će se okrenuti lokalnim izborima pokušavajući inatljivo osvojiti gradove koji su do sada bili HDZ-ove utvrde slijedeći primjer Omiša, ali I Vrgorca.

No, koliko god čvrsto stajao na nogama, priznati se mora da ni Plenkoviću nije lako, prepričavaju to i izvori bliski HDZ-u pitajući se hoće li mu diplomatske vještine i čvrst stav kojega ima biti dostatni u pregovoru s Petrovovim pulenima, a ovakav strah u stranci ne treba čuditi obzirom na lanjsko iskustvo iz kojega su stekli nepovjerenje spram Mostu. Smatraju unatoč tome HDZ-ovci da njiihov novi šef mora ostati čvrst te da ne smije popustiti Mostu kao što je to činio Karamarko koji im je dao da biraju čak i premijera. Osim trzavica koje ima oko Mosta, u Plenkovićevoj stranci probleme stvara i kadroviranje među HDZ-ovcima, konkretnije poteškoća ima sa Hasanbegovićem oko čijeg se nastavka karijere u ministarstvu kulture još nije donijela odluka. A tu je i tehnički ministar Miro Kovač. Ova dvojka puše mu za vratom najavljujući preko medija osnivanje svojih stranačkih ogranaka što Plenkoviću koji stranku pokušava ujediniti svakako nije u interesu. Problem je i odlazak Maletić i Stiera iz EP-a jer na njihova mjesta trebali bi zasjesti Ivica Tolić iz HDZ-a, ali i Ivan Tepeš iz HSP AS, a kao jedna od opcija spominje se i Željana Zovko, trenutačno na poziciji veleposlanice BiH u Rimu i članica HDZ-a BiH. Oni su bili na sedmom, osmom i devetome mjestu HDZ-ove izborne liste koju je vodio Andrej Plenković. Ukoliko dođe do takvih rošada stranka će ostati bez svojih istaknutih imena u Parlamentu, a najveću muku stvaraju im Tolić i Tepeš koji jamačno ne odgovaraju svjetonazoru HDZ-ova europskog partnera EPP-a.

Tolić bi se sigurno u Parlamentu pridružio grupaciji ECR, odnosno Europskim konzervativcima i reformistima, kojima se priključila i Ruža Tomašić kad je ušla u Parlament, dokl bi Tepeš mogao otići u još kontroverznije vode udružujući snage sa krajnjom desnom opcijom EFD-om, odnosno Europskom slobodnom demokracijom čiji je supredsjednik Nigel Farage, najeksponiraniji zagovornik nedavnog britanskog referenduma o izlasku iz EU i veliki zagovaratelj neulaska Hrvatske u EU. Sve to predstavlja probleme po Plenkovića, ali ne treba zaboraviti da je riječ o iskusnom političaru i diplomatu, u što valja položiti nade jer kao takav vrlo će vjerojatno iznaći pravo riješenje za svoju stranku, ali i državu.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.