Ivica Galovic/ PIXSELL

NOVE MUKE ZA HASANBEGOVIĆA: U zagrebačkom ogranku HDZ-a ne žele čuti za njega, leđa mu okrenuo čak i Milijan Brkić

Autor: I.Delić

Zagrebački ogranak stranke vođen je instrukcijama Milijana Brkića, a oni već sada počinju pripremu za lokalne izbore.

Pregovori između HDZ-a i Mosta, suprotno spinovima puštenima u javnost nastavljeni su u istom tonu, no to ne znači spokoj kada su u pitanju političke aktivnosti jer problem HDZ-a jest Zlatko Hasanbegović i njegovo pozicioniranje u toj stranci. Nedavno se tako nagađalo kako bi on mogao biti taj koji će u ime svoje stranke nastupiti na lokalnim izborima u Zagrebu.

No, kako saznajemo iz izvora bliskih zagrebačkoj organizaciji stranke te tvrdnje posve su neutemeljene i netočne, ni sami Hasanbegović ne želi preuzeti zagrebački HDZ preko kojega bi se kandidirao za gradonačelnika stranke jer je svjestan da to ne bi bilo dobro po njega kada su u pitanju rezultati. Dobio bi, tvrdi naš izvor iz stranke manje glasova nego beznačajni Andrija Mikulić. Priče o Hasanbegovićevoj kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika samo ga dodatno ukopavaju, a on vjeruju u HDZ-u opće nema tu političku snagu da bi mogao osvojiti metropolu konkurirajući Milanu Bandiću.

Osim što nema političku težinu za taj potez njegovu kandidaturu ne odobrava Milijan Brkić koji smatra da je riječ o Karamarkovom čovjeku, a on te kadrove logično ne želi oko sebe. Potporu logično Hasanbeboić u ovom scenariju ne bi imao ni oa šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića koji nakon izbornih rezultata pokušava pronaći svoje mjesto pod suncem.

I inače je zagrebački HDZ jedna od rak rana novog predsjednika te stranke Andreja Plenkovića jer već sada počinju razmatranja oko toga tko bi mogao braniti stranačke boje u Zagrebu. Dok s jedne strane Brkić navija za svojega prijatelja Mikulića s kojim je surađivao u kampanji, Plenkoviću ta ideja nije pretjerano prihvatljiva tvrdi naš izvor dodajući da će ga pokušati zamijeniti obzirom da ga ne vidi kao potencijalnog kandidata za gradonačelničku urtku. Umjesto njega Plenković bi tu poziciju prepustio Dragi Prgometu, koji slovi kao njegov izbor, a u gradskom HDZ-u koji je lojalan Brkiću tu bi opciju, nastavlja naš sugovornik mogli bojkotirati. Još jedan od scenarija koji se spominje kao izgledan jest da Plenković dogovori suradnju sa ozbiljnom Bandićevom protukandidatkinjom Sandrom Švaljek, ali tek treba vidjeti što če donijeti pregovori na nacionalnoj razini te hoće li se šef HDZ-a zbog trzavica s Mostom za potporu u Saboru morati obratiti aktualnom zagrebačkom gradonačelniku koji ondje ima svoja dva zastupnika. U tom slučaju Bandić bi mu podršku mogao dati uz kompromis da se HDZ odrekne Zagreba.

Jedina opcija koja se pak sada Hasanbegoviću nudi kao moguća za očuvanje na političkoj sceni jest osnivanje posebnog kluba zastupnika u Saboru, a u kojega bi sazvao HDZ-ovce sklone njegovoj političkoj retorici, ali i one koji su stasali uz Karamarka. Kao kadrovi lojalni Hasanbegoviću spominju se ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je također kivan zbog mogućeg gubitka fotelje, a tu su i Stevo Culej, potom Bruna Esih, generali Željko Glasnović i Tomo Medved te Ivan Kirin. Tu je još i Ivan Penava, a ako izađe iz HdZ-a te povuče za sobom jsve ove ljude tada bi stranka umjeto dobivenih 61 mogla ostati na 53 mandata.

Plenković i Hasanbegović rijetko su sastaju, tvrdi naš izvor, ali nije istina da uopće ne razgovaraju već predsjednik HDZ-a razmatra sve opcije kako bi donio najbolju odluku. Dok Plenković razmatra nezadovoljstvo samoprozvane desne struje sve je snažnije, a u stranci stanje nije nimalo ugodno pa se navelike progovara o pravom desnom puču. Nema dileme da je Hasanbegović smetnja novom vodstvu HDZ-a ponajviše zato što nepokolebljivo i bez ustupka traži ostanak na mjestu ministra kulture, što u modernoj stranci nije prihvatljivo, a argument imaju i u broju preferencijalnih glasova koje je osvojio, a koji su manji od očekivanih. Kako bi primirio strasti Plenković je nedavno Hasanbegoviću ponudio mjesto potpredsjednika Sabora na što se ovaj samo nasmijao, jer on ne pristaje niti na jednu drugu fotelju osim one ministra kulture. S druge strane Jasen Mesić i Andro Krstulović Opara odbili su ponudu da postanu ministrom kulture pa je preostala tek Nina Obuljan, a nju veliki dio HDZ-ovih birača teško da bi mogao prožvakati.

Pred Plenkovićem je tako težak period, a dio nezadovoljnika već sada počinje mu kopati rupu, no valja znati s kakvim momkom imaju posla, jer novi šef HDZ-a lukav je igrač i vješti diplomata koji se neće tek tako dati zakopati. Ipak je za razliku od Karamarka riječ o političaru koji posjeduje znanje i iskustvo.




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.