Goran Stanzl/PIXSELL

NOVA PROSVJEDNA NOTA MVEP-A SRBIJI: Odbacuju pokušaj miješanja u unutarnje stvari RH

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo u noti također poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da komunikacija s predstavnicima državne vlasti RH bude u duhu temeljnih europskih vrijednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske, piše HRT.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacuje pokušaj miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske i poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da se u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rječnikom propalog jugoslavenskog komunističkog sustava i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena, navodi MVEP.

Ministarstvo u noti također poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da komunikacija s predstavnicima državne vlasti RH bude u duhu temeljnih europskih vrijednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Kako se dalje navodi, svoju istinsku privrženost primjeni temeljnih europskih vrijednosti i službeno proklamiranom cilju uključenja Srbije u europsku obitelj, najviši predstavnici srbijanske državne vlasti mogu pokazati i dokazati provođenjem obveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u Europskoj uniji. To se posebno odnosi na područje pravosuđa i temeljnih prava, u kojem se Srbiju obvezuje, među ostalima, na smislenu regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose kada je riječ o rješavanju ratnih zločina tako da izbjegava sukobe nadležnosti. Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusjedske suradnje Srbija što prije počne rješavati otvorena pitanja u tom pogledu, doznaje se u MVEP-u.

MVEP je uputio u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, a dan poslije hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

Nakon toga, prema pisanju beogradskih agencija u četvrtak, srbijansko je ministarstvo uputilo prosvjednu notu Hrvatskoj u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju presude Branimiru Glavašu, a ministar Ivica Dačić ocijenio je da je riječ o jasnoj politici Hrvatske koja ne samo da rehabilitira fašističku ustašku NDH već i zločince iz posljednjeg rata.

Poruka tog sramnog čina je da je dopušteno i normalno nekažnjeno činiti zločine nad Srbima čime je, osim stalnog govora mržnje, otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova kojeg je prenijela agencija Beta.




Agencija Tanjug navodi da je srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila primiti hrvatsku prosvjednu notu zbog uvredljivog sadržaja na račun Srbije.

Prema agenciji Tanjug, Dačić je u četvrtak navečer kazao kako je Srbija reagirala notom i na vijest o ukidanju presude Glavašu i na ono što se dogodilo u Srbu i zbog brojnih drugih incidenata u Hrvatskoj u posljednje vrijeme.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.