sxc.hu

Nova prisilna hospitalizacija: Žena osječkog suca ošamarila odraslog sina, dva tjedna leži na psihijatriji

Autor:

Kako doznajemo, službeno objašnjenje vezanja za krevet bilo je da je pružala 'blagi otpor', iako je Mara svojim očima vidjela drukčije. Zdenkina sestra Mara i njena kćer odmah su podnijele prijavu bolnici zbog postupanja prema Zdenki, no ništa se nije promijenilo. Zdenki je u srijedu konačno postavljena i dijagnoza – navodno boluje od šizofrenog maničnog poremećaja.

Zdenki Kvesić (53) iz Osijeka ovih se dana događa prava drama, scenarij, nažalost pomalo sličan onom filmskom; nakon što je ošamarila punoljetnog sina, Zdenka je zatvorena u Klinici za psihijatriju osječke Kliničke bolnice. Danas (srijeda) joj je najavljeno oduzimanje mobitela, zabrana kretanja i zabrana kontakta s odvjetnicom. Razlog tome je, saznajemo, što je odvjetnica 'čudna', što ih 'vrijeđa' i što svoju klijenticu 'krivo savjetuje', što Zdenkina sestra Mara Jelić negira.

Mari do danas nije jasno zbog čega je Zdenka zatvorena.

– Tog dana (26. lipnja, op.a.) sam oko 19:30 nazvala sestru. Nije mi se javila. Bilo mi je neobično jer se čujemo nekoliko puta dnevno. Nazvala sam njenog sina koji mi je rekao da nešto radi i da će me nazvati. Uspjela sam je dobiti. Rekla mi je da je u pritvoru, da je prijepodne imala incident, ošamarila sina jer ju je vrijeđao, nakon čega je pritvorena – priča nam Mara. Zdenka je Mari rekla da je voze na Prekršajni sud, gdje se Mara sa kćeri odmah uputila.

– Sestra mi je tamo rekla da ne želi potpisati da prihvaća prekršaj i kaznu i da je nasilnica i da je vode na psihijatriju. Automobilom sam se uputila za policijskim autom. Ondje sam svjedočila da Zdenka nije bila agresivna, nije vikala, da je bila zbunjena. Morala se presvlačiti u nazočnosti dvojice policajaca. Sestre su mi dale njenu odjeću. Molila sam da mi dopuste da je vidim. Kada sam ušla u sobu, šokirala sam se. Zdenka je bila vezana za krevet i bila je smještena u sobu s najtežim duševnim bolesnicima. A uz to je popila lijek – priča nam Mara.

Mara i njena kćer bolnici su odmah podnijele prijavu zbog postupanja prema Zdenki, no o rezultatu provjere prijave nema nikakvih obavijesti. Zdenki je danas konačno postavljena i dijagnoza – navodno boluje od šizofrenog maničnog poremećaja.

S obzirom da je Zdenki za 3. srpnja bilo zakazano ročište na Županijskom sudu u Osijeku u jednom predmetu, Mara je angažirala odvjetnicu Jasminku Biloš.

Odvjetnica: Grubo kršenje ljudskih prava

– Prema mojoj klijentici se postupa kao prema osobi koja ima osobito teške duševne smetnje, iako ona otprije nema tu dijagnozu, nije nikada hospitalizirana niti prekršajno kažnjavana i iako nije proveden adekvatan postupak dijagnostike, koji je mogao biti proveden unutar 72 sata. Zatražili smo neovisno mišljenje kompetentnih stručnjaka koji smatraju da je prema mojoj klijentici primjenjena prekomjerna sila i nepotrebno prisilno zadržavanje. Recimo to ovako: ako se nekome ukaže sumnja na karcinom, nećete ga odmah sutra staviti na kemoterapiju. Moja klijentica je sada odbila dijagnostiku i terapiju jer se koristila pravom iz Zakona o zaštiti prava pacijenata. Spremna je provesti sve dijagnostike i vještačenja sa slobode. Danas ujutro joj je rečeno da joj se oduzima mobitel te da će je se prisilno liječiti, a da će sa mnom moći pričati samo u prisustvu medicinskog osoblja. Ovo smatram grubim kršenjem ljudskih prava, prisilnim i nezakonitim oduzimanjem slobode i kršenjem njenih prava kao pacijentice. Nije bilo zakonske osnove da je bolnica izvrgne terapiji bez dijagnoze niti je ona ukazivala da je njezino zdravstveno stanje takve prirode da bi bila opasna za svoj život ili život drugih i zdravlje da bi je se lišilo slobode. Problem je u tome što je sada moja klijentica u postupku pred sudom radi prisilnog smještaja u bolnici zatvorenog tipa i to je sada zaista na odluci suda, a postupak je u tijeku. Međutim, taj sudski postupak je isprovocirala upravo bolnica ishitrenim prisilnim zadržavanjem. Svaki pacijent koji nema osobite teške duševne smetnje opasne za sebe i okolinu, a pritom se misli da je u takvom duševnom stanju da bi zaista mogao počiniti neko teško kazneno djelo ili nauditi sebi, ima pravo na odluku da li će dobrovoljno ostati u bolnici i da li će se dobrovoljno podvrći dijagnostici i terapiji. Ovim prisilnim zadržavanjem mojoj klijentici su grubo narušena i prava pacijenata i temeljna ljudska prava na slobodu i dostojanstvo jer je izložena nasilnom zadržavanju i ponižavajućem tretmanu – ispričala nam je odvjetnica Biloš.

Naglasimo i kako je Zdenkin suprug Ante Kvesić sudac Županijskog suda u Osijeku. Kako stoji na službenoj stranici suda, predsjednik je Odjela sudaca istrage, uskočki sudac te sudac u Odjelu za predmete ratnih zločina. U svjetlu očito nesređenih obiteljskih odnosa, postavlja se i pitanje kako će se osigurati pošteno suđenje Zdenki Kvesić ako joj sude kolege njenog supruga. S obzirom da je suđenje prema zakonu zatvoreno za javnost, o tom aspektu sudbine Zdenke Kvesić ne možemo detaljnije.

Pokušali smo saznati i drugu stranu priče te smo kontaktirali prozvanu bolnicu. No, u Kliničkoj bolnici Osijek nam je rečeno da o pacijentima ne mogu davati podatke preko telefona jer zaštita pacijenata to ne dopušta. Pokušali smo dobiti i komentar Zdenkinog supruga Ante Kvesića, no na sudu nam je rečeno da je izašao te da se vraća kasnije.

Sjećate li se Branka Kakarića?
Hrvatski mediji nedavno su izvijestili i o prisilnoj hospitalizaciji 'zviždača' Branka Kakarića. Umirovljeni pukovnik nije odustajao od upozoravanja na kriminal u razminiravanju te je na kraju nasilno odveden u Vrapče. Da pukovnik Kakarić putem našeg portala nije uspio javiti što mu se dogodilo, pitanje je bi li do danas bio pušten.
Od stručnjaka koji je želio ostati neimenovan neslužbeno doznajemo kako su mogućnosti manipulacije u ovakvim slučajevima – zastrašujuće.
– Ako se osoba ponaša afektivno, onda je njeno ponašanje suspektno i psihijatar može reći da sumnja da je psihički bolesna. Ako se osoba ponaša smireno, njeno ponašanje je opet suspektno i psihijatar ponovo može reći da je psihički bolesna. Drugim riječima, kako god se ponašali kad vas se prisilno hospitalizira – sumnjivi ste.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.