Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nova afera Vesne Pusić: MVEP kupio zgradu u Bruxellesu za 85 milijuna kuna, a nastavili plaćati skupi najam

Autor: Slobodna Dalmacija

Novac nije osiguran u državnom proračunu, nego prodajom bivše zgrade veleposlanstva u Washingtonu.

Obje velike investicije Ministarstva vanjskih i europskih poslova u mandatu Vesne Pusić, adaptacije i opremanja zgrada veleposlanstava u Bruxellesu i Washingtonu u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna, nisu obavljene po propisu, piše Slobodna Dalmacija.

Zaključak je to Državnog ureda za reviziju, koji je bivšoj garnituri u MVEP-u stavilo na teret i isplaćivanje honorara tajnici u Kabinetu ministra za poslove koje je tajnica ionako morala raditi po pravilima službe.

Sadašnje vodstvo MVEP-a nije imalo primjedaba na nalaze Revizije; štoviše, u slučaju opremanja veleposlanstva u Washingtonu i unutarnji nadzor Ministarstva utvrdio je iste propuste kao i revizori. Zgradu ambasade u glavnom gradu SAD-a, naime, veleposlanik Joško Paroodlučio je osvježiti novim namještajem, za što je izdvojeno 472,000 kuna. Novac nije osiguran u državnom proračunu, nego prodajom bivše zgrade veleposlanstva u Washingtonu.

Unatoč tome, Revizija je prigovorila MVEP-u da je trošak namještaja trebao biti uvršten u bilancu Ministarstva, kao i to da su se pri javnoj nabavi namještaja trebali poštovati svi propisi kao da se pokućstvo nabavlja iz proračuna, što, navodi se, nije bio slučaj.

 Potvrda unutarnje revizije

“Ministarstvo je u ožujku 2015., bez suglasnosti ministra financija, izvršilo plaćanje predujmom dobavljaču za nabavu namještaja i pripadajućih radova u iznosu 53.668 USD, odnosno 378.863 kune, što nije u skladu s odredbom članka 53. Zakona o proračunu”, stoji u izvješću Revizije.

Prema istom izvoru, od veleposlanika Para Glavno tajništvo Ministarstva zatražilo je dokumentaciju o nabavi namještaja još u studenome i prosincu prošle godine, a u ožujku 2016. novo vodstvo MVEP-a angažiralo je unutarnji nadzor o spornoj nabavi, koji je, kao i Revizija, utvrdio nepravilnosti u proceduri kupnje namještaja. U svakom slučaju, konačni izdatak Veleposlanstva u Washingotnu za novo pokućstvo iznosio je, prema revizorima, 513.800 kuna, a do povećanja početne cifre došlo je jer su naručeni i radovi na postavljanju namještaja. I ti su radovi sporni.
Kad je u pitanju nova zgrada veleposlanstva u Bruxellesu, gdje bi osim veleposlanika i osoblja bili smješteni i naši uredi pri Europskoj uniji, to je priča koja se vuče od 2004. godine. Tadašnja Sanaderova Vlada pokrenula je postupak kupnje nove zgrade u glavnom gradu Belgije, koji je realiziran tek u siječnju 2013., za što je pristanak dala Vlada Zorana Milanovića.




Nema građevinske dozvole

Zgrada je plaćena 11.500.000 eura, ali u pripadajućoj se odluci Milanovićeve Vlade ne navodi da će je trebati urediti i koliko će uređenje povećati plaćeni iznos. U svakom slučaju, tri i pol godine nakon kupoprodaje, zgrada u Bruxellesu uredskog prostora od više od 4000 kvadrata, sa 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata predviđenih za arhivu, još nije useljena jer nije uređena. Istodobno, Veleposlanstvo godišnje za najam prostora u Bruxellesu plaća 1.488.000 kuna.
Analizirajući pokazatelje o uređenju zamišljenog sjedišta hrvatske diplomacije u Bruxellesu, Državni ured za reviziju ocjenjuje da predviđeni trošak MVEP-a od 5.295.000 eura za dovršetak tog zdanja nije načinjen na temelju studije o opravdanosti takvog ulaganja, niti je, ističe se, osigurana građevinsko-urbanistička dozvola belgijskih vlasti. Utoliko i već učinjeni trošak MVEP-a na adaptaciju zgrade u mandatu ministrice Pusić od 1,2 milijuna kuna, koji se odnosi na pripremu uređenja (odvjetničke i javnobilježničke usluge, projektiranje), nije dobio prolaznu ocjenu Revizije.

U odgovoru na nalaze Revizije o zgradi u Bruxellesu vodstvo MVEP-a najavljuje da će naručiti nalaz neovisnog tijela o opravdanosti daljnjeg ulaganja u kupljenu rezidenciju u Bruxellesu. Drugim riječima, moguće je da će država odustati od dovršenja bruxelleskog zdanja u čiju bi adaptaciju trebalo uložiti više od pola kupoprodajne cijene.




Autor:Slobodna Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.