Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nobilo otvorio sezonu lova na krunskog svjedoka Zdravka Marića!

Autor: dnevno.hr

‘Prevejani’ odvjetnik Piruške Canjuge Ante Nobilo prvi se sjetio kako na najučinkovitiji način postaviti obranu svoje klijentice. On je, u tom kontekstu, iz svog odvjetničkog šešira izvukao, ni manje ni više – ne zeca – nego pravu lovinu, ministra financija Zdravka Marića. Naime, Nobilo je Marića istaknuo kao krunskog svjedoka obrane svoje klijentice.

‘Nasuprot opoziciji, ja smatram da ministar govori istinu. Rekao je da treba imati povjerenja u institucije koje izrađuju izvješća. Ako on to s vrhunskim financijskim znanjima nije mogao zaključiti, kako je to moja klijentica mogla zaključiti? Ako vi dobijete financijsko izvješće, kako ga možete dovesti u pitanje? Kao što su to radili forenzičari šest mjeseci. Uprava to nikad ne radi. Ako pozovemo Marića, vidjet ćemo kako uprava radi. Uprava se nikad nije sastala, nikad nije glasala, ta izvješća upravi nikad nisu ni bila dostupna. Ona je radila nešto sasvim odvojeno od financija. Ovo je privatna kompanija koju je stvorio Todorić i koja je imala određene specifičnosti. To je osnova od koje se mora krenuti, utvrditi te specifičnosti. Ja vjerujem Mariću da su ta izvješća bila realna’, rekao je odvjetnik Nobilo.

Počeo gubiti živce

Tom svojom izjavom, Nobilo je, (ne)svjesno otvorio sezonu lova na krunskog svjedoka Zdravka Marića, aktualnog ministra financija. Za vjerovati je da će i ostali osumnjičenici u potrazi za kapitalnim krunskim svjedocima upirati prstom u Zdravka Marića, jer ako on, kao vrsni financijski stručnjak nije znao, kako bi oni mogli znati. Tako bi se Marić mogao naći u nezgodnoj situaciji, da kada sudski proces krene, bude čest posjetitelj Županijskog suda u Zagrebu. Mogao bi, čak provoditi više vremena na sudu nego li u Banskim dvorima. Ni malo ugodna situacija po njega, ali još neugodnija po premijera Andreja Plenkovića.

Jer kada njegovog najvažnijeg ministra počnu povlačiti po sudovima, i tako nizak rejting Plenkovićeve Vlade će se još više urušiti. I sada je više nego očito da se Zdravko Marić sve teže nosi sa situaciojm u koju je dospio nakon ‘afere Agrokor’. Pogotovo je to postalo još očitije nakon što je u Saboru SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora. Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine. Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri. Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru’.

Poučak ‘Barišić’




‘I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno. Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati. U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je vidno uzrujani Marić. Dakle, nakon Marasovih optužbi ministar Marić je najavio moguće tužbe, što je presedan u dosadašnjoj političkoj praksi, da ministar tuži saborskog zastupnika za izjave. Što će se tek dogoditi kada istraga u aferi Agrokor bude odmicala i kada i neki drugi saborski zastupnici počnu prozivati ministra financija, koji je obnašao funkciju izvršnog direktora u Agrokoru i to u vrijeme u kojem su njegove bivše kolege obuhvaćene istragom.

Marić će možda vrlo brzo doći u situaciju više se baviti sobom i svojom ulogom u toj mega aferi nego li državnim financijama. Zato bi i za Marića i za Vladu bilo daleko bolje da sam odstupi nego da, kad-tad dočeka da ga Plenković smjeni s funkcije ministra financija.

Zar Mariću u svemu tome, nije dovoljan ‘poučak Barišić’?




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.