Davor Puklavec/PIXSELL

Ništa od listi čekanja za obiteljske liječnike: ‘Hitniji slučajevi imat će prednost, a za ostale i dalje vrijedi ranije naručivanje’

Autor: M.M.

Iako liste čekanja neće zaživjeti, ministar je naglasio kako je bitno uvesti red u primanja pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja u četvrtak je nakon sastanka tehničkog ministra zdravlja Darija Nakića i predstavnika KoHOM-a priopćeno da prijedlog Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za rasterećenjem obiteljskih liječnika i uvođenjem listi čekanja i u njihove ordinacije nije dobio zeleno svijetlo.

Iako liste čekanja neće zaživjeti, ministar je naglasio kako je bitno uvesti red u primanja pacijenata te da će oni hitniji slučajevi svakako imati i dalje prednost dok će za druge pacijente vrijediti preporuka za ranijim naručivanjem kako se već sada radi u velikom broju ordinacija obiteljske medicine.

Dakle, radi o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se maksimalno povećala kvaliteta obrade pojedinog pacijenta te da bi se na neki način osiguralo dostatno vrijeme za obradu pacijenta, dok je u isto vrijeme jasno kako se određena minutaža (20 minuta) ne može jednoobrazno primjenjivati na svaki pojedini pregled.

Pri tome je 20 minuta zapravo okvirno vrijeme pregleda koje bi se moglo primijeniti na većinu pregleda dok će se u isto vrijeme dakako voditi briga o specifičnosti problematike svakog pacijenta.

Ministar Nakić je i napomenuo kako to nije jedini način omogućavanja adekvatnih radnih uvjeta za obiteljske liječnike, kako bi se u konačnici mogli više posvetiti svojim pacijentima, pa je istaknuo i plan kontinuiranog rada na povećanju timova obiteljske medicine te dodatnih ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu. Slijedom navedenog se planira postupno smanjivati broj pacijenata na maksimalno 1500 po obiteljskom liječniku, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Autor: M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.