Borna Filic/PIXSELL

NIŠTA KONTRA MARŠALA TITA! Rada Borić objašnjava kako je preimenovanje trga svrstavanje Hrvatske na gubitničku stranu u Drugom svjetskom ratu

Autor: dnevno.hr

Potpredsjednica Nove ljevice smatra da ako bi i oko preimenovanja trga bio raspisan referendum ime Trga maršala Tita u Zagrebu se ne bi promijenilo.

Preimenovanju Trga maršala Tita u Zagrebu protivi se članica zagrebačke Gradske skupštine Rada Borić.

“Godinu 2017. bismo trebali živjeti baveći se stvarima koje se tiču života građanki i građana. Čini se da tema Tito dobrim dijelom služi da se zamagle stvarni problemi, pa se stoga radije bavimo povijesnim, pitanjima, i to na pogrešan način”, rekla je Rada Borić u intervjuu za Novi list.

Potpredsjednica Nove ljevice smatra da ako bi i oko preimenovanja trga bio raspisan referendum ime Trga maršala Tita u Zagrebu se ne bi promijenilo.

“Građani ne bi izašli u dovoljnom broju. Za referendum trebate imati izlaznost od 50 posto plus jedan glas, a toliko ljudi ne izlazi ni na izbore. Stoga se moralo istrgovati Trgom. Energija koja se potrošila oko promjene imena Trga trebala se utrošiti na nešto drugo”, kazala je Borić za Novi list. Dodala je kako se energija mogla usmjeriti na podatak Državne revizije koja je ustanovila da je oko 80 posto pretvorbe i privatizacije napravljeno na nelegalan način. Također se energija koja se troši na preimenovanje jednog trga mogla usmjeriti na očuvanje javnog interesa spram pomorskog dobra ili kreiranja porezne politike koja bi smanjila nejednakosti.

Po njoj je micanje Titovog trga  svrstavanje Hrvatske na gubitničku stranu u Drugom svjetskom ratu.

“Zato što je to, simbolički, brisanje ne samo uspješnog vođe narodnooslobodilačke borbe već i saveznika pobjedničke antifašističke koalicije, a time i rehabilitacije jedne druge vizije kontinuiteta hrvatske državnosti. Zato što je činjenica da Hrvatska sigurno ne bi izgledala, teritorijalno, kako izgleda danas da je bila gubitnicom. Tito je Hrvatskoj uspio vratiti one dijelove koje je NDH poklonila Italiji. Da smo bili gubitnici mi danas sigurno ne bismo imali Istru, dio Dalmacije, otoke, Rijeku”, objasnila je Borić.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.