Pixsell

Nikica Gabrić, pokretač Nacionalnog foruma: ‘Maloumne su priče da radim za Josipovića ili HDZ’

Autor: Zoran Stupar

- U Hrvatskoj je nestala slobodna misao, pozitivna kritička misao se izgubila u političkim strankama. Stranke je guše da bi održale homogenost. Ovaj forum je pozornica na koju mogu doći svi pametni ljudi, iznijeti svoje ideje i onda raspravljati o njima - rekao je Gabrić.

‘Nacionalni forum – ideje i projekti za europsku Hrvatsku’ okupio je u subotu u Zagrebu ‘trust mozgova’. Cilj okupljanja stručnjaka i znanstvenika raznih svjetonazora bio je donošenje konkretnih prijedloga kako Hrvatsku učiniti zemljom u kojoj će se bolje živjeti. ‘Uspješna društva oko najvažnijih ciljeva formiraju konsenzuse’, poručio je okupljenima u Hrvatskom državnom arhivu predsjednik Ivo Josipović. A Hrvatska i dalje nema konsenzus o svojim ključnim interesima. ‘Hrvatska je danas prije svega skup različitih interesnih lobističkih skupina.’, rekao je inicijator Nacionalnog foruma, prof. dr. sc. Nikica Gabrić. Dan nakon održanog foruma, priupitali smo ga za dojmove, a otkrio nam je i radi li se zaista o pokretanju nove političke opcije.

‘Ovaj forum je pozornica na koju mogu doći svi pametni ljudi.’

– Moji prijatelji i ja lijepo živimo, ali situacija u Hrvatskoj nije dobra. Ni naši poslovi ne mogu ići dobro ako drugima u Hrvatskoj nije dobro. Hrvatsku moramo učiniti zemljom u kojoj će ljudi bolje živjeti. U Hrvatskoj je nestala slobodna misao, pozitivna kritička misao se izgubila u političkim strankama. Stranke je guše da bi održale homogenost. Ovaj forum je pozornica na koju mogu doći svi pametni ljudi, iznijeti svoje ideje i onda raspravljati o njima. Želimo i da forum bude inkubator ideja pa ćemo zato snimke sa svakog foruma stavljati na sve društvene mreže. Moramo uvidjeti da postoje stvari koje nas povezuju. Ja sam uvjeren da svi mi imamo 70-80 posto stvari zajedničko. Ovih 20-30 posto ćemo prodiskutirati kad budemo bolje živjeli, kad svakom želudac bude pun – priča Gabrić.

Ni za Josipovića, ni za HDZ

Kao što je već spomenuto, forumu je prisustvovao i predsjednik RH Ivo Josipović. Neki mediji zaključili su kako je riječ o novom političkom povezivanju,
ostvaranju treće političke opcije koja bi na sljedećim izborima podržala Josipovića.

– Maloumne su priče da ja radim za Ivu Josipovića ili za HDZ. Predsjednik Josipović je moj prijatelj, ali niti je on od mene nešto tražio, niti sam ja nešto nudio. To je prejednostavna analiza onog što mi želimo postići. Ne želimo da netko slijedi vođu i organizaciju nego ideje i projekt – kaže Gabrić i dodaje kako će vrijeme pokazati da je riječ o pokušaju stvaranja jedne drugačije, neformalne organizacije. Na upit kako planira ‘pritisnuti’ političare da poslušaju savjete stručnjaka okupljenih u Nacionalni forum, odgovorio je:

– Mi ćemo mobilizirati javnost i medije! Zato su teme koje smo uzeli za početak svjetonazorske, a ne ‘lijeve’ ili ‘desne’. Idemo pričati o tome kako pokrenuti gospodarstvo – kaže Gabrić. Smatra kako će mediji i građani prepoznati kvalitetne prijedloge. Nabraja i niz nelogičnosti u hrvatskim zakonima poput zabrane izgradnje zdravstvenih ustanova u hotelima ili uvođenja viza ruskim državljanima, koje će potencijalno smanjiti broj ruskih turista na Jadranu.

– Ako čekamo da to isprave saborski zastupnici i birokrati, neće se ništa desiti – rekao je Gabrić.

Rad za javno dobro, a ne za svoj džep

Nacionalni forum zalagat će se za to da političari prestanu biti koncentrirani na osobno bogatstvo.

– Koliko ministara je, primjerice, postalo doktorima znanosti za vrijeme obavljanja funkcije i okoristilo se sustavom. Ne bi mi ni bilo žao, neka se okoriste, ali neka naprave nešto za sustav! Ne može biti da ne naprave baš ništa – kaže. Unatoč tome, Gabrić ne smatra da bi u politiku ulaz smio biti dozvoljen samo bogatima.

Nacionalni forum svoje će rasprave održavati svakih mjesec, mjesec i pol u različitim gradovima. Hoće li se ova pozitivna inicijativa ukorijeniti u hrvatskoj društveno-političkoj zbilji, ostaje vidjeti.

Neke od ideja iznesenih na Nacionalnom forumu:
– Definirati, zaštiti i zaživjeti svoje posebnosti i vrijednosti te započeti strateški upravljati vlastitim imidžom u svijetu. ‘Aduti’ koje Hrvatska ima, a ne koristi ih dovoljno su prirodne posebnosti, kulturno-povijesna baština, geopolitička pozicioniranost, kvaliteta i način življenja te stabilna demokratska država na nestabilnom Balkanu. (Božo Skoko)

– Vanjskopolitičko pozicioniranje Hrvatske je ključno pitanje koje će odrediti našu budućnost. Hrvatska samo devet mjeseci od ulaska u EU, još nema jasnu strategiju koja će provesti njezino globalno pozicioniranje, no nema niti otvorenih političkih pitanja koja narušavaju njezino međunarodno pozicioniranje. (Dragan Primorac)

– Regije će u razvoju EU predstavljati osnovne geopolitičke cjeline. U takvoj Europi Hrvatska bi trebala imati pet jasno izraženih regija: Sjeverna Hrvatska, Slavonija, Zagrebačka regija, Primorsko-goranska i Dalmatinska. (Vladimir Ferdelji)

– Jedina ekonomska politika na koju se trebamo osloniti visoko obrazovanje i znanost. Sveučilišta se nužno moraju povezati s gospodarstvom. (Sandra Švaljek)

Tko sve?
Na prvom Nacionalnom forumu govorili su Nikica Gabrić, Tvrtko Jakovina, Dragan Primorac, Vladimir Ferdelji, Božo Skoko, Sandra Švaljek, Željko Kardum, Dario Lovrić, Edvin Jurin, Stipe Orešković i Srećko Favro.
Autor: Zoran Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.