Robert Anic/PIXSELL

NIKAD UDOBNIJE I JEFTINIJE – Slavonci za 120 kuna mogu do Njemačke, autoprijevoznici nude sve jeftiniji prijevoz!

Autor: Dnevno.hr

Slogan Lijepe Naše - iselite brže, povoljnije i udobnije u bolju budućnost.

Svakodnevno samo iz Osijeka odlazi i po nekoliko autobusa Hrvata prema Njemačkoj, a sada se pojavila ponuda koja omogućuje da to učine još brže, još povoljnije i još udobnije. Zapravo ono što nudi Panturist bi trebao biti novi slogan Lijepe Naše – iselite brže, povoljnije i udobnije u bolju budućnost.

“Panturist i Deutsche Bahn nude vam novi, viši standard putovanja autobusom! S novom direktnom linijom od Zagreba do Muenchena s IC Bus-om DB putovat će se sigurnije, brže i povoljnije (199 kuna), a komfor na autobusu će zadovoljiti potrebe i onih najzahtjevnijih putnika”. Ovako zvuči najnovija ponuda autoprijevoznika Panturist – nude vam nikad udobnije iseljavanje iz Hrvatske. A za sve Slavonce s 40 posto popusta – oni za odlazak iz zemlje trebaju samo 120 kuna.

Što još nude? Pa u obavijesti stoji da vas očekuje veći razmak između sjedala, prostor za ručnu prtljagu, utičnica za prijenosno računalo između sjedala, mogućnost kupovine grickalica, pića i napitaka za vrijeme vožnje, besplatan wi-fi te besplatan DBmobil magazin. I za 7 i pol sati ste u Muenchenu. Divota. Nikad brže, nikad udobnije iz Hrvatske za Njemačku.

Kad dodamo ovu ponudu statistici koja govori da je iz naše zemlje prošle godine samo u Njemačku iselilo 50 628 građana, računamo kako bi se ove godine brojka mogla znatno povećati.


U godini uoči ulaska Hrvatske u EU 2012. u Njemačku je odselilo 12 944 državljana Hrvatske, a već godinu dana kasnije, 2013., taj se broj povećao na 18 503.

Godine 2014. u Njemačku je doselilo 44 260 osoba s hrvatskom putovnicom.

Godine 2015. u Njemačku je otišlo 50 628 građana. 





Možda (ali samo možda jer je njih teško trgnuti iz sna) je ponuda autoprijevoznika koji vjerojatno trljaju ruke jer posao raste poziv hrvatskim političarima da je vrijeme za ozbiljan posao. Kampanja, vlast, izbori, ništa neće biti bitno jer nastavi li se ovako, neće imati kime vladati, niti od koga ubirati porez. A možda će ih spasiti natalitet, odnosno sve niži natalitet jer kako smo krenuli, neće se imati ni tko iseliti iz zemlje. U tom slučaju od naših bismo političara vjerojatno čuli da je razlog manjeg iseljavanja bolja gospodarska situacija.

Da, osim što nam statistika DZS-a o broju iseljenih ne ide u prilog, ne idu nam ni demografska kretanja. Samo usporedbom popisa stanovništva iz 2001. i 2011. vidljivo je da je u tih 10 godina broj stanovništva Hrvatske smanjen za čak 152 571 stanovnika. A prema zadnjim podatcima Hrvatska je prošle godine zabilježila najmanji broj rođene djece otkad se prate vitalne statistike (37 503 novorođenih) te rekordno visoki broj umrlih (54 205). Dakle, prošle godine izgubili smo grad veličine Samobora.

Nastavi li se ovako, za koliko godina će nestati naše zemlje?




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.