Damir Radnić

NIKAD NIJE KASNO ODATI POČAST ISTINSKIM HEROJIMA KAO ŠTO JE GROF!

Autor: Marin Vlahović

Glavno da Josip Broz Tito i dalje ima svoj trg.

Nakon što je najavljeno postavljanje spomen ploče Mladenu Amstrongu-Grofu, razgovarali smo s više branitelja i pripadnika HOS-a iz Velike Gorice. Iako je prisutna razumljiva gorčina, ali i nesloga oko čitavog niza problema, jedinstven je stav o Mladenu Amstrongu-Grofu. Ne samo da nitko ne dovodi u pitanje opravdanost postavljanja spomen ploče, već smatraju kako je to trebalo napraviti i ranije. Neki naši sugovornici izrazili su tugu, pa i ljutnju radi negativnih pojava nakon završetka Domovinskog rata. Po onome što smo čuli, došlo je do kompromisa, svojevrsnih sporazuma između stvarnih i lažnih branitelja.

Ljudi koji su prošli razna bojišta jamčili su i potpisivali papire osobama koje rata nisu vidjele.  Drugim riječima, prodavali su mjesto u ratu, i na taj način, rasprodali i sami sebe. Mnogo je godina prošlo od tih zbivanja, i dobronamjerno nas se savjetovalo da o tome ni ne pišemo. Svatko će u Velikoj Gorici govoriti samo najbolje riječi o Mladenu Amstrongu-Grofu. Samo pitanje je tko ga ima pravo spominjati, a kome je najpametnije, ili bar poštenije, da o njemu i ratnim događanjima šuti. Na vlasti u Velikoj Gorici je već dulje vrijeme HDZ,  a Mladen i dalje nema svoju ulicu. Glavno da Josip Broz Tito ima svoj trg.

Poručeno nam je neka odemo pitati Mladenovu obitelj, je li ih se itko iz grada sjetio svih ovih godina? Je li ih itko ikada posjetio i čestitao im Božić? Je li im itko pomogao, odnio novac kada bi se našli u teškoj situaciji? Nismo otišli, zbog straha kako nas njihov odgovor sve ne bi posramio. Mladen Amstrong je jedan onih junaka koji odlaskom na bojište, i to u sam Vukovar, ništa nisu mogli dobiti, ali su zato sve mogli izgubiti. Imao je suprugu, dvoje malodobne djece, karijeru, ugled i završen fakultet. Mogao je komotno ostati u pozadini, ili zasjesti u saborsku fotelju. Za njega očito takav izbor nije postojao.

Ljubav prema domovini, bila je prevelika. Kažu da je bio primjer mlađim borcima, očinska figura. Izgleda kako je Mladen išao u rat da bi spašavao, a ne oduzimao živote, makar je zasigurno morao i to činiti, jer se s povampirenim četnicima i tenkovima što siju smrt, uistinu nije imalo što razgovarati. I sad kad se postavi spomen ploča na kojoj će se nalaziti i pozdrav, ratni poklič „za dom spremni“ tema većine mainstream medija neće biti priča o Mladenu Amstrongu, nego prosto vijest kako su bivši HOS-ovci podigli još jedan spomenik. Raspravljat će se ponovno o formi a ne o sadržaju. Mladen Amstrong-Grof zaslužio je svojim životom da ne bude predmet bio kakvih kontroverzi jer u njegovom slučaju, one ni ne postoje.

Staviti sve na kocku, i dati život za slobodu domovine, čin je koji zavrjeđuje poštovanje, od sviju, pa i od onih koji imaju ozbiljan problem s prihvaćenjem pozdrava „za dom spremni.“ A što se tiče negativnih stvari, spomenutih ranije, ni o njima ne treba sada govoriti. Jer za pravo i pravdu, vjerojatno je kasno. Jedino što nikad nije prekasno jest odavanje počasti ljudima poput Mladena Amstronga, jer je njihova žrtva vječna, i ona u našim sjećanjima i kolektivnoj nacionalnoj memoriji, nikada ne smije biti zaboravljena. Poginulom istinskom heroju Mladenu Amstrongu vječna slava, a nama živima obveza i odgovornost, da svojim radom i životom pokažemo, kako heroji nisu umrli uzalud….

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.