NIKAD, ALI NIKAD NE BISTE POGODILI: Tko je SDP-ovac koji je osmislio rušenje Zdravka Mamića

Autor: Iva Međugorac

Početak pada Zdravka Mamića prilika je za SDP, vjeruju u ovoj stranci jer upravo su oni osmislili ovakav scenarij protiv čovjeka oko kojega se afere nižu godinama.

Kako dobiti parlamentarne izbore, pitanje je koje se provuklo kroz mnoge SDP-ove glave prije nego li su se okupili na Predsjedništvu stranke. Održavao se ovaj susret u strogoj tajnosti prije svega nekoliko mjeseci, a na njemu su uz premijera Zorana Milanovića od viđenijih članova vladajuće partije sudjelovali Arsen Bauk, Milanka Opačić, Igor Dragovan te ministar policije Ostojić. Ministar Bauk te je prigode okupljenu svitu podsjetio na davno dano obećanje o sređivanju stanja u hrvatskom nogometu, koje se kroz javnost provlačilo još u eri Željka Jovanovića koji je najavljivao isušivanje nogometne močvare. Mlađahni Bauk zaključio je uz to da bi čišćenje nogometnih terena koji nemaju veze sa sportom SDP-u mogao biti jedina karika preko koje će se dodvoriti biračima te tako zadržati vlast u još jednom mandatu.

Da je Baukov prijedlog prilično revno usvojen te da realizacija zacrtanog projekta počinje svjedočimo ovih dana kroz cijeli niz skandala. Prije svega na Poljudu se pojavila svastika koja je poslužila kao uvertira za daljnja događanja. Nakon svastike na noge ustaju svi članovi Partije, ali i oporbenjaci koji su podjednako snažno osudili ovaj čin. Ubrzo potom svjedočimo medijskim napisima koji u neugodan kontekst dovode Davora Šukera, čelnog čovjeka Nogometnog saveza kojega se povezuje s kladioničarskim namještanjima. A kap koja je prelila čašu i koja dokazuje vezu između sporta i politike jest rupa u koju bi ovih dana zbog istrage koja se nadvila nad njima mogla upasti braća Mamić. Ako ćemo biti posve realni i iskreni, o aferama braće Mamić dugo se govori, govorili su o njima mnogi akteri hrvatske društveno političke scene pa je vrlo znakovit trenutak u kojem su se nadležne institucije odlučile obračunati s njima. Braća Mamić, osobito Zdravko koji zapravo i jest najveći ulov u ovoj močvari posrtati su počeli svega nekoliko mjeseci prije izbora, a Uskokova češljanja po njihovim odajama u četvrtak su se slavila na SDP-ovoj strani sabornice u kojoj su mnogi ruke pružali Jovanoviću, čestitajući mu na bitci koju zapravo nije osmislio on, već mlađahni i očito ambicijama sklon ministar Bauk.

Na prijedlog ministra Bauka, šef zagrebačkog modrog kluba mogao bi biti barem privremeno izopćen iz hrvatskog nogometa, a osuđujući Mamića u SDP-u će sada dio krimena za sva njegova postupanja pokušati prebaciti na HDZ govoreći o transparentnosti i borbi protiv korupcije koju, eto, oni provode dok se u njegovim redovima vrzmaju razne ministarske afere, koje su ovim činom i udarom na Mamića gurnute pod tepih. Ograničavanje Mamićeva utjecaja u hrvatskom nogometu, rezanje je financijske kese najvećoj oporbenoj stranci, i to baš u izbornoj godini koju su SDP-ovci lukavo natempirali za spomenuti okršaj. Nije nikakva tajna da Mamić za potrebe HDZ-ovih kampanja izdašno otvara novčanik pa je po istom principu trebao postupiti i ove godine. U predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore to se dalo naslutiti jer Mamić je deset tisuća kuna uplatio na račun aktualne predsjednice, tada kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Vladajući ovaj slučaj nisu pokrenuli samo kako bi se obračunali s financijerom svojih konkurenata, već i stoga što bi sada neovisne institucije koje očito rade po naputku sada trebale zagrebati i po donacijama koje je Mamić uplaćivao ne samo HDZ-u, već i Kolindi Grabar Kitarović čime bi se opet u pitanje mogla dovesti njihova transparentnost, pa čak i upletenost u razne sumnjive poslove šefa oporbenjaka. Narednih dana, kada se detaljno zagrebu Mamićeve financije, zato od strane SDP-ovaca možemo očekivati pitanja koja su unaprijed dogovorena na spomenutoj sjednici te će se sada pred objektivima izmjenjivati pitajući HDZ, ali i predsjednicu hoće li Mamiću vratiti novac koji im je donirao. Bauk je doduše u ovom slučaju za svoje partijske šefove imao dva scenarija preko kojih slučaj može razraditi. Za onaj prvi koji je nalagao isušivanje nogometne močvare izmjenama Zakona o sportu ponestalo im je vremena pa su se sada očigledno odlučili na ovaj nešto brži i nadasve spretniji scenarij, o kojem trenutno bruji cijela nacija. Kako će se na koncu cijela priča razviti te tko će iz nje izvući deblji kraj, tek treba vidjeti. No, u predizbornoj godini koja je pred nama očigledno mnogo nepredvidivih situacija možemo očekivati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.