Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘HRVATSKI POLITIČARI, ZAŠTO ŠUTITE? Nije Thompson Ceca, pa da može pjevati u Švicarskoj’

Autor: dnevno.hr

''Zabranom ovog koncerta, Švicarci su marginalizirali i povrijedili brojne Hrvate koji žive u ovoj zemlji, ali i one u susjednima koji bi sigurno pohrlili na spektakularni nastup'', navodi.

”Mediji javljaju tužnu vijest- Marku Perkoviću-Thompsonu u Schlierenu, gradiću pored Zuericha (Švicarska), tamošnje gradske vlasti zabranile su održavanje solističkog koncerta, koji je trebao biti održan u tome gradu 3. rujna ove godine.

U dnevnim novinama Neue Zuericher Zeitung pišu kako Thompson „uvijek iznova“ upada u oči zbog „ultranacionalističkih svjetonazora“ i „veličanja fašističkog režima ustaša“.

Na sve to možemo reći samo jedno: Švicarci, sramite se!

Zabranili ste nastup jednog od najpopularnijih i najkvalitetnijih hrvatskih pjevača i skladatelja, velikog hrvatskog domoljuba, koji isključivo pjeva o domovini, obitelji i ljubavi!

Oni koji su donijeli tu mračnu odluku vjerojatno nemaju pojima o ovoj velikoj hrvatskoj glazbenoj zvijezdi čiji svaki nastup privlači iznimno veliki broj posjetitelja.

Nu, dok ne dopuštaju da Thompson pjeva u toj nama prijateljskoj državi, jedna četnikuša zvana Svetlana Ceca Ražnatović, bivša supruga ratnog zločinca, uvijek je dobro došla u švicarske gradove, baš kao i ostali brojni srpski folk pjevači, čiji gotovo ni jedan nastup ne prolazi bez izvođenja nekih od „Dražinih pjesama“.

Zabranom ovog koncerta, Švicarci su marginalizirali i povrijedili brojne Hrvate koji žive u ovoj zemlji, ali i one u susjednima koji bi sigurno pohrlili na spektakularni nastup.

Što ovom zabranom Švicarci žele poručiti Hrvatima: da su nacisti i ustaše?

Zar oni nemaju pjevače i glazbene skupine koje izvode njihove domoljubne pjesme?

Nakon ove sramne odluke, da se zabranjuje koncert Marka Perkovića-Thompsona, morao bi i trebao reagirati hrvatski državni politički vrh, ali i hrvatske glazbene organizacije i udruge, baš kao i Udruge proizašle iz Domovinskoga rata.

Riječ je očito o političkoj odluci. Bivši članovi Udbe, Srbi, ali i domaći, hrvatski izdajnici sigurno su krivi što je donijeta ovakva neodrživa odluka, koja uvlači u blato i mulj i sve što hrvatski diše.

Zbog čega se nakon ove i ovakve zabrane ne bi oglasila i Europska unija (EU), tim više što je Hrvatska njezina članica, pa joj je i zadatak štiti i njezine građane (umjetnike)?

Švicarci vjerojatno i ovako ne bi bili na ovom spektaklu, pa im nema što ni smetati pjesma „Bojna Čavoglave“, koju samo mrzitelji hrvatstva tretiraju kao govor mržnje i poticanje na fašizam, dok je ona za veliki broj drugih upravo suprotno, poticanje na obranu od fašizma i agresije! Perković je izvodi po cijelom svijetu. Uvijek s velikim uspjehom!

Mislili smo da je vrijeme zabrana nastupa hrvatskih pjevača prošlo, ali.. to je očito bio samo još jedan naš san.

Nego, što u Švicarskoj radi naše veleposlanstvo, zar oni tamošnjim vlastima ne mogu objasniti – tko smo i što smo?”, navodi Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Podsjetimo, planirani koncert Marka Perkovića Thompsona, koji se trebao održati 4. rujna 2016. uSporthalle Unterrohr U Schlierenu, ipak se neće održati.

Iako su organizatori koncerta (Cronight Organizacija) već u ožujku dobili valjanu dozvolu za ovaj koncert, ta im je dozvola kasnije uskraćena, na pritisak nekoliko švicarskih udruga i građana Schlierena (švicarskog i srpskog podrijetla). O tim mjerama opširno su pisali i najtiražniji švicarski mediji (Blick, NZZ…).

Najveći pritisak na Gradsko vijeće (Stadtrat Schlieren) izvršili su mladi socijalisti (JungsozialistInnen Schweiz – JUSO) koji su najavili da neće ostati mirni ako se koncert ne zabrani, te Zaklada protiv rasizma i antisemitizma (Stiftung gegen Rassismus und Antisemitismus (GRA)), koji su naveli da postoji opravdana mogućnost sukoba lijevih ekstremista i “neofašističkih” (?!) posjetitelja koncerta.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.