Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

NIJE ODUSTALA: Nezaposlena Martina Dalić uzet će još 166 tisuća kuna

Autor: dnevno.hr

Dva tjedna od ostavke, bivša HDZ-ova potpredsjednica Vlade Martina Dalić ipak je odlučila iskoristiti svoje zakonsko pravo i uzeti još šest mjeseci punu plaću, a sljedećih šest mjeseci pola plaće koju je imala kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva. Za to vrijeme ne mora ništa raditi, a plaća od 18.470 kuna će joj pola godine sjedati na račun. Zatim će se prepoloviti na 9200 kuna, iznos koji prosječni radnik u Hrvatskoj teško može doseći.

“Gospođa Martina Dalić podnijela je zahtjev za ostvarivanje naknade koji je riješen sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika”, potvrdili su iz Vlade jučer popodne za 24sata.

Dalić je imala opciju odreći se naknade i ne uzeti ništa. Podsjetimo, Dalić je došla iz Međunarodnog monetarnog fonda u Vladu, a upravo je činjenicu da je tamo imala i pet puta veću plaću isticala kao to da joj je stalo do javnog interesa.

Dalić je dosta dugo čekala sa zahtjevom, čak dva tjedna, što znači da je možda i pokušala srediti povratak ili pronaći novi posao, ali očito bezuspješno. Ograničavajuće joj je što joj zakon brani zapošljavanje u bilo kojoj privatnoj tvrtki na poziciji u upravama u roku godinu dana otkako je napustila Vladu.

Dakle, Dalić će naknadu primati dok ne nađe drugi posao na kojem će početi raditi. Ako odluči svih godinu dana primati naknadu, ukupno će na račun dobiti nešto više od 166.000 kuna.

Na tu plaću koja je izražena u netu, Vlada plaća i poreze i doprinose, pa mjesečni iznos bruto plaće čini trošak od 31.246 kuna. Ako iskoristi svoje puno pravo, šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće, ukupno će tako državni proračun stajati više od 281.000 kuna. Unatoč tome što su prava dužnosnika spuštena za one koji su kratko u Vladi, Dalić je u njoj bila duže od godinu dana pa ima pravo na puni iznos, pišu 24sata.

Inače, Dalić je bila jedna od najbogatijih članica Vlade. Uz supruga Niku, koji u Ini zarađuje pola milijuna kuna godišnje, imaju i stan od 140 kvadrata, kuću u Petrčanima, štednju…




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.