Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

‘Nije istina da Kolindi opada popularnost, a ako se Milanović kandidira za predsjednika Republike nema nikakve šanse za pobjedu’

Autor:

Naš sugovornik drži kako se u priči oko pada predsjedničine popularnosti ankete pogrešno interpretiraju.

Popularnost Kolinde Grabar Kitarović topi se nevjerojatnom brzinom, konstatirali su predstavnici hrvatskim medija pozivajući se na rezultate Cro Demoskopa prema kojem predsjednica više nije najpopularnija političarka u našoj zemlji, a zamijetili su i da se trend opadanja njezine popularnosti nastavlja unazad nekoliko mjeseci.Kako je do toga došlo i zašto je tome tako upitali smo političkog analitičara Davora Gjenera koji pak ankete ne vidi kao pokazatelj pada predsjedničine popularnosti.

-Mislim da se radi o interpretaciji istraživanja. Ne vidim da se može govoriti o padu potpore predsjednici republike nego se radi o porastu potpore Plenkoviću zbog toga što je trenutno ključni politički igrač, on je trenutno taj koji je napravio politički uspjeh pa je zamijenio predsjednicu na mjestu najpopularnije političarke u Hrvatskoj. Tu se radi o tome, a ne o tome da bi predsjednica Republike gubila potporu u biračkom tijelu. Kada bi se drukčije formuliralo pitanje te se postavilo pitanje bi li da su sada predsjednički izbori ponovno glasali za Kolindu Grbar Kitarović, tada bi se vjerujem pokazalo da je potpora koju ona uživa podjednaka onoj kada je postala predsjednicom i prije Plenkovićeva jačanja u političkoj areni. No, to što Plenković jača ni na koji način ne škodi njoj jer oni su međusobno suprotstavljeni politički akteri – smatra naš sugovornik.

U medijima se također mogu čuti spekulacije kako će bivši premijer Zoran Milanović nakon što karijeru izgradi po europskim institucijama ponovno na velika vrata ušetati u hrvatsku politiku kandidirajući se za predsjednika, teza je to prema kojoj je Gjenero izrazito skeptičan s posebnim akcentom na to sumnja u Milanovićeve šanse.

-Predsjednik republike bira se neposrednim izborima i potrebno je steći potporu 50 posto plus jednog glasa izašlih na izbore. To znači da na tu funkciju moiže biti izabran samo netko tko je nekonfliktan politički akter, tko je široko prihvatljiv i koji ima široki krug onih koji ga podupiru. Nije bitno kako su čvrsto ti glasači vezani uz kandidata za predsjednika republike nego je ovdje važna širina te potpore, a Milanović je cijelu svoju karijeru gradio na podjeli društva i konfliktima čime je među radikalima u jednom političkom polju stjecao čvrstu potporu i veliku naklonost, ali s druge strane doživljavao je veliki antagonizam i otpor od sebe. Predsjednica Republike nastoji ublažavati konflikte i nastoji raditi na jedinstvu političkog naroda i biračkog tijela. Nasuprot akteru koji ujedinjuje, akter koji djeli nema nikakvih šansi- uvjeren je Gjenero.

Prema rezultatima spomenute ankete među građanima je jedan od najpopularnijih političara nitko, a ta pojava također ne iznenađuje našeg sugovornike te kaže kako je to potpuno očekivano. -Dio građana duboko je razočaran načinom funkcioniranja političke arene i nezadovoljan političkim akterima u njoj, tome da je NITKO njihov odabir su doprinijela i neka postizborna razočaranja, a nekim političkim akterima prema kojima su postojale izvjesne političke iluzije tako da taj odabir nikoga uopće nije iznenadio – zaključuje Gjenero.

Autor: