Nije Ćaća ostao bez gaća!

Autor: Tomislav PECEK/7Dnevno, 12. kolovoza 2016.

Dobročinitelj, koji je ugostio kompletnu obitelj nekad najmoćnijeg čovjeka u državi, kako bi u svoj raskoši i luksuzu mogla proslaviti rođendan 'kraljice majke i supruge' Mirjane Sanader, splitski je poduzetnik Juroslav Buljubašić, moćni gazda SEM marina. Buljubašić je 2008. godine, prema pisanju medija, Sanaderovu omiljenu jahtu' Malo vitra', kupio od tadašnjeg vlasnika Nenada Poldrugača za 600 tisuća kuna, koja je na koncu postala  vlasništvo poduzetnika Gorana Prgina, vlasnika NCP Šibenik 

Nije dugo trebalo čekati pa da hrvatska javnost sazna  tko je bivšem premijeru dr. Ivi Sanaderu  platio  skupocjeno  ljetovanje na luksuznoj talijanskoj jahti, koja bi se po svojoj veličini i raskoši u usporedbi s onom jahtom „Malo vitra“, na kojoj je bančio dok je bio najmoćniji čovjek u državi,  mogla komotno nazvati – „Puno vitra“. Taj dobročinitelj koji je ugostio kompletnu obitelj nekad najmoćnijeg čovjeka u državi, kako bi u svoj raskoši i luksuzu mogla proslaviti rođendan „kraljice majke i supruge“ Mirjane Sanader, splitski je poduzetnik Juroslav Buljubašić, moćni gazda SEM marina.

Inače, Buljubašić je to otkrio medijima nakon što se digla velika prašina u javnosti zbog  tulumarenja bivšeg premijera i njegove obitelji na luksuznoj jahti „Seagullu II“ – u rupi između dvije grupe gostiju, kako je izjavio splitski poduzetnik. Pritom je još i potvrdio da je njegov gost s obitelji tri dana jedrio i tulumario potpuno besplatno. A da veza između nekad najmoćnijeg čovjeka u državi Ive Sanadera i sadašnjeg moćnog poduzetnika Jaroslava Buljubašića i nije slučajna, prije nekoliko godina otkrili su mediji koji su pisali da je Sanaderovu omiljenu jahtu „Malo vitra“ na kojoj je ljetovao kao premijer, navodno,  2008. godine, njen tadašnji papirnati vlasnik Nenad  Poldrugač, prodao  upravo splitskom poduzetniku Juroslavu Buljubašiću za oko 600 tisuća kuna. Zbog zamršenih i prikrivenih vlasničkih odnosa, nesretni brod je bio i predmetom zanimanja USKOK-a.

Inače omiljena luksuzna jahta bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, na koncu je, prema pisanju medija, postala  vlasništvo poduzetnika Gorana Prgina, vlasnika NCP Šibenik. Drvena, 18,5- metarska jahta talijanskog proizvođača, marke Akhir 18S, poznata pod (neodgovarajućim) imenom “Malo vitra”, nakon bura i oluja kroz koje je prošla sa svojim “kapetanom”, naposlijetku je “utihu” našla i usidrila se u NCP-u, u šibenskoj Mandalini.

Postala je puko sredstvo naplate duga, plijen kojim se brodogradilište naplatilo za radove vrijedne oko 1,2 milijuna kuna, obavljene na tom proskribiranom plovilu 2009., uoči Sanaderovog ljetnog krstarenja. Loša karma “prvog marinera” kao da je prešla i na brod, pa se nakon posrnulog kapetana nasukao i taj lijepi i stari “ukleti Holandez”, pisali su mediji.

Sanader bi uskoro s Buljubašićem mogao putovati i u svemir

Inače, Juroslav Buljubašić, moćni gazda SEM marina i Sanaderov dobročinitelj , svojedobno  je privukao pažnju šire javnosti kada je objavio da je spreman za let u svemir. „Treba za taj space shuttle biti nekoliko kila lakši nego što sam sad“, govorio je tada Buljubašić novinarima. No, nakon najnovijeg otkrića o raskošnom tulumarenju obitelji bivšeg premijera na Buljubašićevoj luksuznoj jahti, za očekivati je da bi uskoro u medijima mogla osvanuti i sljedeća vijest: „Sanader s Buljubašićem putuje u svemir“. Jer, političari koji imaju takve prijatelje, za svoju budućnost ne trebaju brinuti.

Takvo prijateljstvo je, primjerice, najbolje na svojoj koži osjetio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić kojem je slovenski prijatelj Bože Dimnik posudio“’crkavicu“ od nekoliko milijuna kuna za kupovinu dva luksuzna stana podno Sljemena. Taman  kada se javnost u čudu pitala otkud bivšem predsjedniku toliki silni milijuni za nove luksuzne stanove, a Uskok počeo nešto malo čačkati, u igru je uskočio Mesićev prijatelj i dobročinitelj Dimnik i potvrdio da mu je on posudio sve milijune.

Tako i Sanader danas sa svojim moćnim prijateljima može nastaviti luksuzno živjeti i tulumariti na jahtama, baš kao i onda kada je bio najmoćniji političar u državi, a njegove kćeri sve to vjerno mogu stavljati na Instagram, jer narodu u ovom bezizlaznom trenutku, osim malo kruha treba i igara. No, veliko je pitanje koliko to hvalisanje Sanaderove kćeri može naškoditi njezinom ocu, jer inozemni  mediji su puni tekstova o tome kako svjetski poreznici love bogataše uz pomoć objava na Instagramu.

Naime, fotografije djece, ali i odraslih na Instagramu, koji se hvale svojim bogatstvom sve se češće koriste kao ključni dokaz u istragama poreznih inspektora. Raskalašene zabave na jahtama, skupi automobili, satovi, krznene bunde i markirana odjeća koje oni ponosno pokazuju na društvenim mrežama, signal su inspektorima da te obitelji ne prikazuju sve bogatstvo u poreznim karticama. Kako je objavio Guardian, takvi dokazi koriste se u čak 75 posto slučajeva.

Postoji li Sanaderova skrivena pećina s blagom?

Hoće li Petra Sanader iz ovoga najnovijeg slučaja ponešto i naučiti, te slike svog tulumarenja i svoje obitelji više nikada neće staviti na Instagram kako ne bi svojom  neopreznošću pobudila interes gospodina Cvitana, nikad se ne zna, jer je u srži novopečenih bogataša silna želja za prikazivanjem tog bogatstva. Pritom se i ćaća Ivo silno nada da će njegova kći nešto naučiti iz nekih dosadašnjih primjera u kojima su djeca svojim neopreznim objavama na Instagramu razotkrivala svoje bogate roditelje.

Najbolji je primjer slučaj u kojem je čovjek tvrdio da nema nikakve vrednije imovine, a njegovo dijete poziralo je na obiteljskoj jahti vrijednoj 12 milijuna funti usidrenoj na Bahamima, kazao je Oisín Fouere, direktor engleske istražiteljske tvrtke K2. U toj tvrtki ističu i slučaj prevaranta kojeg je “izdao” sin nakon što je na Instagram stavio fotografiju na kojoj je s ocem zagrljen ispred upravo kupljenog, a neprijavljenog mlažnjaka.

Da poreznici ne kontroliraju samo djecu, pokazuju i primjeri dvojice poznatih pjevača. Francuski roker Johnny Hallyday našao se svojedobno na udaru poreznika nakon što je na Instagramu redovito objavljivao fotografije sa suprugom i djecom iz egzotičnih, mondenih krajeva svijeta. Problem je što je Hallyday bio prijavljen kao stanovnik švicarske porezne oaze Gstaada, gdje bi prema tome trebao boraviti šest mjeseci godišnje, a objave na Instagramu poreznicima su bile dokaz da to nije tako.

Stoga se i hrvatska javnost, nakon najnovijeg slučaja jahtarenja obitelji Sanader pita, mogu li i hrvatski poreznici primijeniti isti modalitet i kod nas, te prateći, primjerice, trag slika s „Ivine jahte“  ući u trag njegove  skrivene pećine s blagom?

Autor: Tomislav PECEK/7Dnevno, 12. kolovoza 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.