Petar Glebov/PIXSELL

NI Z OD ZIME: Saznajte kakva nas zima očekuje!

Autor: Dnevno.hr

Nadprosječne oborine na Jadranu U pogledu oborine zima bi trebala biti vrlo različita na Jadranu u odnosu na kontinentalna područja.

Približava nam se zima pa se već uobičajeno od nas očekuje da damo našu najavu, odnosno sezonsku prognozu za razdoblje prosinac 2016. – veljača 2017. Ovih dana su se iz raznih izvora već pojavile razne više ili manje „ozbiljne“ sezonske prognoze, neke od njih s vrlo detaljne pa tako se čini da se već sve zna o vremenu za Božić i Novu Godinu.

Ipak, u stvarnosti prognoza vremena ne doseže ni približno tako daleko u budućnost pa ćemo se zadržati na najavama zasnovanim na stvarnim sezonskim izračunima prognostičkih modela.

Nadprosječne oborine na Jadranu

U pogledu oborine zima bi trebala biti vrlo različita na Jadranu u odnosu na kontinentalna područja. Uobičajeno kišoviti Jadran ove zime očekuju nadprosječne količine oborina, osobito na širem Dubrovačkom području. Zimi uobičajeno kišovito područje u predstojećoj će sezoni dobiti i do 50% oborina više i to uglavnom kiše.

Na priloženim kartama oborine i odstupanja oborine od prosjeka vidljivo je i to da će se ove karakteristike odnositi na otočje  i usko obalno područje dok će se u unutrašnjosti oborine biti znatno manje. Lika i Gorski kotar mogu ove zime očekivati osjetni manjak oborina, čak do 50% manje od klimatološki uobičajenih količina.

U području sjeverne i istočne Hrvatske manjak oborina će ipak biti manji ili će oborine biti u okvirima klimatoloških očekivanja.

Promotre li se prognoze srednjih mjesečnih temperatura, vidljivo je da će i ova zima biti znatno toplija od klimatoloških normala. Na razini sezone cijela će Hrvatska biti nadprosječno topla, a pri tome se ponovno izdvaja šire područje sjeverozapada Hrvatske te kompletno priobalje koje očekuje još jedna ekstremno topla zima s temperaturama 3-4°C iznad klimatološke normale.

Promotri li se kretanje temperatura detaljnije – po mjesecima, izdvaja se siječanj u kojem će se ovaj trend zatopljenja još jače osjetiti pa će srednje mjesečne temperature na području Sjeverozapadne Hrvatske i širem području Dubrovnika biti i do 5°C  iznad klimatoloških očekivanja!

Ostvare li se ove prognoze u cjelini, može se očekivati razmjerno blaga zima s nadprosječnim temperaturama u cijeloj Hrvatskoj, te malo ili nimalo snijega u nizinama kontinentalnog dijela. Jadran će biti nadprosječno topao i kišovit, osobito Dubrovačko područje, piše vrijeme.rtl

Autor: Dnevno.hr