NEVIĐENI SKANDAL: Hrvatski radio će u ponedjeljak ‘svečano’ obilježiti 35. godišnjicu Titove smrti!

Autor: Dražen Boroš

Hoće li i pozvati slušatelje da u stavu mirno u točno vrijeme Titove smrti odaju počast zločincu i diktatoru - k'o nekad?

Nakon nedavnog skandala kada je spiker Željko Tomac odbio pročitati tekst na Trećem programu Hrvatskog radija koji je napisao profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Borislav Mikulić zbog Mikulićevog negativnog stava o braniteljima koji prosvjeduju u Savskog i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, društvo s Trećeg programa Hrvatskog radija sada priprema novi prvorazredan medijsko-politički skandal.

Dakle, slavni Treći program HR-a kojeg su početkom 2000-tih pod geslom štednje pokušali ugasiti upravo račanovi komesari zbog “prohrvatskog djelovanja”, zadnjih je godina postao prava meka i utočište mnogih jugonostalgičara, feralovaca, radikalnih ljevičara i anarhista.

Dok su drugi vodili polemike o budućnosti javnog servisa, Treći je program postao aktivni dio nove političke bojišnice kojoj je temeljni zadatak vraćanje regiona u Hrvatsku, propagiranje ljevice i antifašizma te sprečavanje povratka bilo kakve desne, konzervativne opcije na vlast. A za tu svrhu nije bilo pogodnijeg programa i medija od Trećeg programa Hrvatskog radija. Naime, Treći je pravi medijski dragulj jer je jedini od tri programa bio donedavno čist i od političkih i od komercijalnih sadržaja. Zbog vrlo visokog programskog standarda imao je odličnu slušanost i vrlo vjernu i zahtjevnu publiku. A onda ga je Radman počeo puniti svojim kadrovima.

Tako se na Trećem kao suradnici odjednom, preko noći našli “Feralovci” Viktor Ivančić – jedan od tri kreatora Feralove orjunaške jugoslavenštine, te Bojan Munjin, jedan od najistaknutjih pripadnika kruga suradnika Soroseva ‘Otvorenog društva’. Zadnjih mjeseci za suradnike su primljeni ljudi posve drugačijeg profila od onog kakav je godinama tamo radio. To su nažalost prepoznali i slušatelji.

Uredništvo Trećeg programa, točnije dvije urednice (Biljana Romić i Gordana Crnković) već neko vrijeme puštaju emisije u kojima se čitaju publicistički radovi srpskih autora na ekavici, odnosno na izvornom srpskom jeziku. To političko-tendenciozno proturanje jugoslavenstva i regiona čiji je vođa srećom nedavno zauvijek otišao s Pantovčaka toliko je ražestilo dugogodišnje slušatelje da su nakon jedne emisije “Ogledi i rasprave” u kojoj su 30 minuta čitani radovi srpskih publicista doslovce okupirali službu slušatelja svojim pritužbama, pa je društvo s Trećeg odlučilo malo “spustiti loptu” i primiriti se. Slušatelji su bili posebno ljuti na izvjesnog Srđana Sandića podrijetlom iz Banjaluke koji je vodio neke emisije na takav način da je njegov govor jednostavno bilo nesnosno slušati u eteru. No urednice su svoju politiku proturanja srpskog jezika i književnosti na HR-u (čega nije bilo ni u vrijeme najmračnijeg bratstva i jedinstva) pretpostavljenim šefovima pravdale argumentima kako ‘radi zapravo o istom jeziku’ pa je ‘prevođenje na hrvatski’ nepotrebno, s čim se na kraju složila većina članova uredništva na Hrvatskom radiju.

Neki urednici poput spomenutog Munjina za suradnike biraju isključivo ljude iz BiH i Srbije. Već sami nazivi emisija kao što su “Poimovnik postjugoslavenske kulture” ili “Lica okolice” dovoljno govore o kakvoj je programskoj politici i s kakvim gostima danas riječ na Trećem programu Hrvatskog radija. Osim toga neki urednici su primjerice izbornici Festivala filmova regije koji se održava u Titovome Užicu, a neki autori i novinari poput Ljubice Letinić (koja vodi emisiju “Skrivena strana dana”) biraju isključivo teme kao što su “Ahmići” gdje se slušateljstvu na vrlo tendenciozan način plasiraju teze koje ne samo da nisu u duhu Statuta i Programskih načela HRT-a nego su i u sukobu sa zakonom i drugim pozitivnim propisima RH. Jasno sve to ne bi mogli bez pune podrške svojih šefova koji po svoje mišljenje zadnjih godina idu SDP-ovom potpredsjedniku Sabora Nenadu Staziću.

I nakon Tita – Tito




Iako je bilo bezbroj pritužbi na ovakav koncept rada na Trećem programu Hrvatskog radija gdje se vrijeđaju branitelji i Domovinski rat a u isto vrijeme se veličaju region, srpska književnost i lijevi svjetonazor, uredničko društvo za ponedjeljak sprema još jednu neviđenu provokaciju. Naime, emisija “Okrugli stol ponedjeljkom” (04.svibnja 2015.) koja ide nekoliko minuta iza 15 sati u potpunosti će biti posvećena obljetnici smrti Josipa Broza Tita. U najavi emisije na službenim stranicama HRT-a stoji:

“Točno na današnji dan, prije 35 godina, preminuo je Josip Broz Tito, lider partizanskog oslobodilačkog antifašističkog pokreta u Jugoslaviji, čelnik Komunističke partije Jugoslavije i doživotni predsjednik te države. Iako je već odrasla i generacija rođena u desetljeću nakon Titove smrti, interes, rasprave, žučne polemike o naravi Titova lika i djela ne jenjavaju, štoviše povremeno eskaliraju, kako u Hrvatskoj tako i u ostatku prostora bivše Jugoslavije. O razlozima za to, višeznačnostima i kompleksnostima Titova nasljeđa u političkim, povijesnim i društveno-kulturnim kontekstima, razgovaramo s današnjim gostima “Okruglog stola”: politolozima Stevom Đuraškovićem i Dejanom Jovićem te socijalnim antropologom Duškom Petrovićem”.

Za one koji možda ne znaju prvi gost je bivši savjetnik Ive Josipovića koji je dobio otkaz s Pantovčaka jer je toliko pljuvao po hrvatskim vrijednostima da je to čak zasmetalo i jednog Josipovića. Druga dvojica sugovormnika su profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Stevo Đurašković je poznat kao veliki kritičar “tuđmanizma” na čemu je i doktorirao u Ljubljani, a Duško Petrović je stručnjak za etnografiju jugoistočne Europe odnosno regiona. A čega drugog.




Iz izbora gostiju potpuno je jasno kojim će smjerom ići emisija. U nju nije pozvan nijedan relevatan hrvatski profesor koji bi eventualno zastupao suprotno stajalište pa se čovjek može samo zapitati hoće li autori emisije na početku pozvati slušatelje da ustanu i u stavu mirno – k’o nekad – odaju počast zločincu i diktatoru?

kumrovec13_mat_240514

 

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.