Jurica Galoic/PIXSELL

NEVIĐENI PRESEDAN: Gongova djelatnica koja Hrvatsku proziva zbog desničarenja ima firmu na adresi SDP-ove središnjice

Autor: I.Delić

Pomalo apsurdna priča dolazi iz Gonga čija zaposlenica ima tvrtku na adresi na kojoj je središnjica SDP-a.

Udruge građana po pravilu bi trebale funkcionirati na volonterskoj bazi, a to pravilo odnosi se i na GONG udrugu koja na proteklim parlamentarnim izborima nije imala dovoljan broj promatrača stoga što nisu imali dovoljno financijskih sredstava da ih plate. Čelnici udruge građana Gong očigledno nemaju dovoljan broj članova koji su spremni volontirati, ali s druge strane valja se prisjetiti svih aktivnosti ove udruge. Jer baš se Gong spominje kao udruga bliska SDP-u što proizlazi iz njihovih aktivnosti te su tako u lipnju prizivali raspuštanje Sabora i vraćanje na kolosjek djeleći raspusnice usput se rugajući predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. -To je good good good za sve hrvatske građevine- poručivali su, a oglašavala se posebno glasno njihova Marina Škrabalo smatrajući da danas stranke moraju dokazati da neće igrati igre bez granica na štetu građana, te je u svojem obraćanju poseban akcent stavljala na Most.

-Svima je jasno da će se vidjeti kome je stalo do vlasti radi vladanja, a kome radi brige za javno dobro. Zato GONG traži da se izbori održe već 17. srpnja i da se na izborima radi opoziv, a ne ovdje- tvrdila je za N1 svojevremeno Škrabalo u čijem životopisu stoji da je zaposlenica Gonga još od 2012. Danas je ondje viša savjetnica, a biografija otkriva i da je radila za Cesi te bila zaposlenica vlastite tvrtke Map Savjetovanja, riječ je o društvu s ograničenom odgovornošću za savjetodavne usluge, uzgred još je uvijek direktorica iste firme s nula zaposlenik, a koja je pak prijavljena kakve li slučajnosti na istoj adresi kao i sjedište SDP-a na Iblerovom trgu 9. Inače, Škrabalo je bila aktivistica inicijative Dobrodošli koja je negovala protiv zabrane migrantske balkanske rute, u javnost je istupala i kao protivnica referenduma o braku, a da priča bude posve upakirana bunila se i protiv referenduma o ćirilici. Brinula se radi prijedloga zakona o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija u ime platformi 112, a u razgovoru za Nacional u lipnju je Gongova viša savjetnica progovarala o prodoru radikalne desnice.

-Svi mi se moramo pitati što se to zapravo događa 2016. u Hrvatskoj. Jer mi nemamo samo prodor radikalne desnice u politički mainstream koji je dopustila Domoljubna koalicija, vjerojatno zbog straha od izbornog neuspjeha. Mi istovremeno imamo jačanje neoklerikalnog pokreta koji predvode s jedne strane Ladislav Ilčić, s druge strane Željka Markić, taktikom plasiranja vrlo ideologiziranih i vrlo radikalnih aktera u različite političke opcije. To je izuzetno inteligentno odrađena horizontalna politička infiltracija. Nemojmo zaboraviti da je U ime obitelji jedina grupacija u civilnom društvu u Hrvatskoj koja je mrtva hladna ušla u stranačko izborno nadmetanje, a istovremeno sve ostale proziva za politikantstvo. GONG imaju na posebnom piku iako se radi o udruzi koja je čak dogmatski nestranačka budući da u njenom upravljanju ne mogu sudjelovati nikakvi stranački i javni dužnosnici- isticala je za spomenuti medij kći Ive Škrabala nekadašnjeg filmskog redatelja i saborskog zastupnika HSLS-a. Dodajmo i da je njezin brat Mate Škrabalo hrvatski veleposlanik pri Eu, bivši savjetnik premijera Zorana Milanovića za vanjsku politiku, a stric Zdenko Škrabalo akademik, znanstvenih, liječnik i diplomat, a zanimljiv je i detalj iz njezine biografije u kojem stoji nagrada Sorosevog Otvorenog društva iz Budimpešte (International Policy Fellowship, Open Society Institute Budapest – 2002), a od 2012. zaposlena je u GONG-u kojeg financira Soros.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.