HAK

NEPOVOLJNI VREMENSKI UVJETI: Kiša i snijeg ne prestaju padati

Autor: dnevno.hr

Prema mjerenjima DHMZ-a, u 7 sati u subotu na Sljemenu je bilo 24 centimetra snijega, u Delnicama 18, na Risnjaku 7, a u Zavižanu 22 centimetra. Na vrhu Učke sinoć je zabilježeno 20-ak centimetara snijega, ali se snježna granica zadržava razmjerno visoko (iznad 900 m.n.v.).

U subotu će prevladavati oblačno i kišovito te vjetrovito vrijeme. U gorskim područjima snijeg, a u nižim predjelima mjestimice susnježica, dok će u Dalmaciji biti pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće izraženijih. Diljem Hrvatske u petak je napadao snijeg, a u manjim količinama padao je i sinoć. DHMZ za danas navodi kako se u gorskim područjima očekuje snijeg, a u nižim predjelima mjestimice susnježica, dok će u Dalmaciji biti pljuskova s grmljavinom.

U većem dijelu unutrašnjosti puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu jaka, na udare i olujna bura, a u Dalmaciji i Slavoniji jugozapadnjak u okretanju na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka na kopnu od 3 do 8, u gorju od -2 do 3, a na Jadranu između 10 i 15 °C. Navečer osjetno zahladnjenje, osobito u unutrašnjosti.

Prema mjerenjima DHMZ-a, u 7 sati u subotu na Sljemenu je bilo 24 centimetra snijega, u Delnicama 18, na Risnjaku 7, a u Zavižanu 22 centimetra. Na vrhu Učke sinoć je zabilježeno 20-ak centimetara snijega, ali se snježna granica zadržava razmjerno visoko (iznad 900 m.n.v.).

HAK je na svojim stranicama objavio kako se zbog prometne nezgode na autocesti A1, na 296. km u smjeru Splita vozi se uz ograničenje brzine od 60km/h.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u:

u Gorskom kotaru na:
DC3 Vrbovsko-Zdihovo,
DC32 Prezid-Delnice,
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
DC203 Brod na Kupi-Delnice,
DC305 Parg-Čabar,
ŽC5030 Platak-Kamenjek,
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk,
ostalim županijskim i lokalnim cestama na cijelom području Gorskog kotara (Gornje Jelenje, Delnice, Čabar, Vrbovsko).
u Lici:

DC1 na dionici Zagorje-Slunj i Vaganac – Korenica (D52)-čvor Udbina (D522)-Ondić-Gračac
DC25 Korenica (D1)-Bunić-Lički Osik (D25)- Gospić-Karlobag (D8)
DC42 Poljanak (g.ž.)-Poljanak (g.ž.)
DC52 Špilnik (D50)-Korenica (D1)
DC217 Ličko Petrovo Selo (D1)-GP Ličko Petrovo Selo
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-DC1
DC429 Selište Drežničko (g.ž.)-Prijeboj (D1)
DC522 Čvor Udbina (D1)-čvor Gornja Ploča (A1)
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac
na lokalnim i županijskim cestama na području Korenice.
Za sav promet zbog zimskih uvjeta zatvorena je županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača.
Zbog snijega na autocesti A1 između vijadukta Krajine i tunela Mala Kapela te čvora Gospić i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine.

Mokri su i skliski kolnici od kiše u većem dijelu zemlje, a Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:
Paški most
Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga.

Autor: dnevno.hr