Goran Jakus/PIXSELL

Neovisna analiza Žarka Puhovskog u službi Partije: Premijer će biti Milanović

Autor: I. Delić

Česte analize Žarka Puhovskog sve su češće promašene.

Ako na hrvatskoj političkoj sceni postoji netko dugovječniji od političara samih, tada su to nedvojbeno takozvani neovisni analitičari koji svoje mišljenje iznose o svim društveno-političkim zbivanjima te je posebno zanimljivo kako se isto to neovisno mišljenje uvažava u svakoj prigodi bez obzira na to što su im brojne ranije analize promašene. Jedan od takvih koji analizira gotovo sve što se analizirati dade svakako je neovisni Žarko Puhovski koji je u javnosti poznat samo i jedino po čuvenim analizama. U iste se uputio i povodom prijevremenih izbora i kako za sada stvari stoje gadno promašio.

– Eventualno će izgubiti dio glasova na ljevici zbog stava oko pozdrava ‘Za dom spremni’, ali to su vjerojatno isti oni glasovi koje je izgubio u trenutku kada je potpisao koaliciju s HSS-om- kazao je Puhovski uoči izbora vjerujući da iza snimki koje su se pojavile prije izora, a na kojima su uz predsjednika SDP-a Zorana Milanovića sudjelovali i predstavnici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije, stoji Milanovićev plan o kandidaturi za predsjednika države. Tim sastankom želio je prema tvrdnjama profesora Puhovskog poručiti kako može razgovarati sa svima bolje od Andreja Plenkovića ili predsjednice u čiji je teren ušao, a koju želi pobijediti kao protukandidat na narednim predsjedničkim izborima. Milanoviću curenje snimki neće nimalo štetiti, bio je uvjeren analitičar.

– Most će proći razmjerno dobro, ali ne kao prošli put na izborima, imat će manje mandata. Živi zid će biti bolji i uvest će nered u parlament, a to nije nešto dobro za nas jer već postoji nered. Bandić bi mogao osvojiti 3 – 5 mandata, ali po mom sudu, ključno je pitanje hoće li HDZ imati dovoljan broj glasova da s Mostom sastavi vlast – analizirao je na N1 televiziji te dodao da će predsjednik vlade biti onaj tko osvoji više glasova na izborima, a po njegovoj procjeni to je trebao biti Milanović.

Inače, Puhovski ne samo da je analitičar, već je i čest gost na tribinama u organizaciji Gonga i Documente, a ujedno bio je i uvodničar na tribinama Centra za demokraciju i pravo Mika Tripalo. U Zagrebu u kojem je završio školovanje Puhovski je rođen 1946. godine, a u gimnaziji je bio isključen iz Savezua socijalističke omladine radi referata o seksu i kontracepciji, Miko Tripalo kasnije ga je vratio u tu organizaciju. Tijekom Hrvatskog proljeća, 70-ih spadao je u frakciju studenata koja se protivila reformskoj struji braneći jugoslavenski unitarizam. Po slomu Hrvatskog proljeća bio je jedan od krunskih svjedoka u političkim procesima nekadašnjim studentima kolegama poput primjerice Dražena Budiše, Ivana Zvonimira Čička i drugih. Kada je on nastavljao graditi svoju karijeru, njegovi kolege robijali su u komunističkim tamnicama. U političkom životu aktivira se 1988. osnivanjem i predsjedanjem Udruženjem za jugoslavensku demokratsku inicijativu. Riječ je o organizaciji marksista koji su htjeli očuvati Jugoslaviju od raspada, a u svojoj knjizi Socijalistička konstrukcija zbilje relativizira pravo Jugoslavije na otcjepljenje i neovisnost. Zalagao se za to da općine u kojima većina nije za otcjepljenje, ostaju u Jugoslaviji ako su uz njezinu (novu) granicu, a ako nisu uživaju posebna međunarodnopravno podržana jamstva vlastite posebnosti u prijelaznom razdoblju. U eri raspada Jugoslavije bio je zagovornik dogovorene podjele Bosne i Hercegovine između Hrvatske i Srbije, a nakon što je 2000. srpski nacionalist Vojislav Koštunica pobijedio na njihovim predsjedničkim izborima mediji su pisali o bliskosti njega i Puhovskog koji je također bio aktivan djelatnik HOO: na njenom čelu bio je od 2000. do 2007., istu pak napušta zbog razlaza sa višegodišnjim suradnikom Ivom Bancem. Prije svjedočenja na Haaškom sudu gostujući na radiju optužio je Hrvatsku za etničko čišćenje navodeći da je jedan od ciljeva operacije Oluja bilo etničko čišćenje hrvatskih Srba dogovoreno između Miloševića i pokojnog Tuđmana. Puhovski je bio svjedok tužiteljstva Haaškog tribunala u procesu protiv hrvatskih generale te 12. veljače 2009 izrekao:

– Oluja je bila nužna i opravdana upravo sa stanovišta ljudskih prava jer je takozvana Republika Srpska Krajina počivala na sustavnom nijekanju ljudskih prava ljudi koji su ondje živjeli i ugrožavala druge napadima na druga područja. U operaciji Oluja i nakon nje došlo je do vrlo ozbiljnih kršenja ljudskih prava. Nekoliko stotina civila je ubijeno, a velik broj bio je prisiljen napustiti svoje domove pa su efekti te akcije bili jednaki etničkom čišćenju- pisao je Slaven Letica u Vijencu opisujući lik i djelo Žarka Puhovskog pod naslovom Svjedok lažnog genocida.

Na okruglom stolu u srpnju 2012. izazvao je burne reakcije izjavivši da je na Bleiburgu počinjen zločin te da bi, po njegovu mišljenju, na taj dan trebalo dopustiti ustaške odore jer su ustaše na Bleiburgu bili žrtva. Također bi, po njegovu mišljenju, komemoraciju u Jasenovcu trebalo organizirati bez izvođenja hrvatske himne, koja je, ustvrdio je, svako jutro budila logoraše.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.