Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nema mira na FF-u: Fakultetsko vijeće izglasalo smjenu Holjevca, žele Budaka

Autor: dnevno.hr

"Pokrenut je postupak za izbor novog v.d. dekana", dodao je prof. Duda

Fakultetsko vijeće FFZG-a izglasalo je natpolovičnom većinom smjenu vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Željka Holjevca. Vijeće je predložilo da na njegovo mjesto dođe bivši dekan Neven Budak, javlja N1 televizija.

Fakultetsko vijeće, tvrde, ima moć smijeniti v.d.-a natpolovičnom većinom, a što se danas i dogodilo. Neven Budak nije član Vijeća, no to i nije nužno, kažu. Predložen je jer ima upravljačko iskustvo kao bivši dekan.

Na sjednici Vijeća bilo je 60 profesora i studenata – dio kojih dolazi iz redova raspuštenog ogranka Studentskog zbora, od njih ukupno 89. Oni tvrde da imaju potrebnu većinu da ga smijene i postave nekoga nakon glasanja o prijedlozima, a koje može dati bilo koji član vijeća. Profesori, koji su sudjelovali na sjednici Vijeća, poručuju da bi i bez razrješenih članova iz Studentskog zbora imali kvorum i dovoljan broj glasova za ovaj potez.

Istovremeno, Holjevac tvrdi da je Vijeće – nelegalno.

Studenti su, navodno, prije odluke poručili da će postaviti nekoga tko ima autoritet.

Izvanredna sjednica vijeća započela je u 11 sati. Njeno održavanje vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac pokušavao je spriječiti slanjem prijetnji kaznenim prijavama koje mogu završiti zatvorom do godine dana. No, ona je počela, nakon što je utvrđen kvorum. Na dnevnom redu su bili legalnost razrješenja pojedinih članova uprave, legalnost imenovanja vršitelja dužnosti pojedinih prodekana, Studentski zbor te druge odluke.

Profesor Dean Duda objasnio je da Statut propisuje da je ovo moguće i da kada nema demokratske volje da se razriješi situacija, koja već mjesecima blokira fakultet, moguće je da Fakultetsko vijeće odluči na ovaj način.




“Friška je vijest da je predložen profesor Neven Budak, bivši dekan”, kazao je Duda. “Pokrenut je postupak za izbor novog v.d. dekana”, dodao je on, piše N1.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.