Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Petrović danas šefuje Karamarku, a bio je Sanaderov mali od kužine!

Autor: Viktor KODRIČ /7Dnevno/27.05.2016.

Nakon objavljenih tajnih dokumenata postalo je jasno da je Karamarku Petrović bio najvažniji čovjek u HDZ-u, puno važniji i od Milijana Brkića. Neki u stranci kažu da je Karamarko postao ovisnik o Petroviću. Hoće li ga tolika ovisnost stajati političke karijere ovisi o glasovima Mosta u Saboru. Kako stvari sada stoje, Karamarku se ne piše dobro

Veza između posrnulog šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i glavnog lobista MOL-a Josipa Petrovića mnogo je dublja i kompleksnija nego su to mnogi mogli i pretpostaviti.  Naime, Petrović nije samo Karamarkov prijatelj s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, nego se on, po tvrdnjama u medijima, počeo spominjati i kao ključna Karamarkova osoba za preuzimanje HDZ-a 2012. godine. Također su mu neki mediji pripisivali dominantnu ulogu u prikupljanju novca za unutarstranačku predizbornu kampanju. Petrović je i u „upravljačkim strukturama HDZ-a“ preuzeo vodeću ulogu iz ruku glavnoga tajnika Milijana Brkića. Upućeni tvrde da je Karamarkovo distanciranje od Brkića i započelo nakon Petrovićevih sugestija, na tradicionalnim sijelima u hotelu Sheraton. Ali ni to nije sve. Po najnovijim dokumentima koje je objavio tjednik Nacional, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko radio je za Inu u vrijeme kada je u njenoj upravi sjedio današnji konzultant Mola Josip Petrović i kada je mađarski Mol već bio suvlasnik Ine. Karamarko je tijekom 2004. kao predsjednik Uprave tvrtke Soboli izravno bio angažiran na izradama tajnih poslovnih procjena i izvješća za potrebe Ine. A kada su Nacionalu  dostavljena najnovija pismena izvješća koja je Ini slala tvrtka Soboli, među čijim se osnivačima može pronaći Tomislava Karamarka, i šira javnost počela se uvjeravati da odnos njih dvojice ne počiva samo na pukom prijateljstvu i ispijanju prijateljskih kavica na kojima se evociraju uspomene na davne košarkaške dane s početka njihova poznanstva, nego da se tu radi i o puno dubljem materijalnom odnosu. Prema nekim izvorima Jozo Petrović se čak spominje i kao osoba koja je Karamarka i upoznala sa sadašnjom suprugom Anom, na jednoj košarkaškoj utakmici u Zadru.

Nepopravljiva šteta 

U tom kontekstu zanimljivo bi bilo vidjeti i jesu li točne informacije da Ani Karamarko najam prostora u Centru Kaptol plaća Josip Petrović. Ništa čudno, reći će dobro informirani, jer je Petrović uvijek bio galantan i na usluzi po pitanju financijskog servisiranja obitelji prvog potpredsjednika Vlade. Danas  je Jozo Petrović postao nezaobilazna činjenica u Karamarkovu životu, baš kao što je svojedobno bio važan bivšem premijeru Ivi Sanaderu. No, po tvrdnjama bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, iznesenim u Nacionalu, Josip Petrović bio je ipak bliži Karamarku nego Sanaderu, jer su njih dvojica dugo godina bili vezani uz košarku. Osim toga, po dokumentima koji polako izlaze u javnost, a insajderi tvrde da će ih biti još, da se zaključiti da je  Jozo Petrović u neku ruku bio i Karamarkov nalogodavac, baš kako je to ovih dana, po tvrdnjama insajdera, u jednom društvu duhovito prokomentirao bivši premijer Ivo Sanader: „Dok sam ja vladao u HDZ-u i Banskim dvorima Jozo Petrović je bio moj mali od kužine, a danas je Karamarko Jozin mali od kužine“. Da je tomu tako potvrđuju i brojne priče razočaranih HDZ-ovaca koji ovih dana s čuđenjem promatraju što se to događa njihovom šefu. Smatraju da se drukčiji scenarij i nije mogao dogoditi čim je rukovođenje i kadroviranje strankom preuzeo Josip Petrović, uz svesrdnu potporu Ane Karamarko. Taj do jučer najmoćniji HDZ-ov dvojac uspio je iz Karamarkove blizine ukloniti i glavnoga tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji se vratio u igru nakon što je otkrivanjem afere Konzultantica nanesena nepopravljiva šteta predsjedniku stranke, ali i samom HDZ-u.

Tko s Jozom tikve sadi

Iz svega ovoga vidljivo je da se Karamarko ne može odreći Joze Petrovića, jer su kao krakovima hobotnice duboko isprepleteni njihovi prijateljsko-poslovno-financijski odnosi, o čemu će još puno više hrvatska javnost tek saznati, nakon što na svjetlo dana iscure novi tajni dokumenti. Iz njih će se možda još više saznati i tome kako je Jozo Petrović dok je Sanader bio u Remetincu postao “persona grata” i u novom HDZ-u, čovjek bez kojeg Tomislav Karamarko ne bi mogao funkcionirati. A iz do sada objavljenih dokumenata ispada da Karamarko bez Petrovića i njegovih usluga već dugi niz godina ne može funkcionirati. Tako je i tijekom  prve Karamarkove kampanje za predsjednika HDZ-a prije četiri godine Petrović izdašno  pomagao oko financiranja. Kada se sredinom ljeta 2012. Karamarko u tajnosti na Sljemenu sastao s Milanom Bandićem, s njima je bio i nezaobilazni Jozo Petrović.  Za razliku od prvog operativca HDZ-a Milijana Brkića, za neke naprasitog i priprostog čovjeka, Petrović je pristojan i odmjeren, strpljiv i dobrohotan, uvijek besprijekorno uređen i odjeven. A nakon objavljenih dokumenata postalo je jasno da je Karamarku Petrović bio najvažniji čovjek u HDZ-u, puno važniji i od Milijana Brkića. Neki u stranci kažu da je Karamarko postao ovisnik o Petroviću. Hoće li ga tolika ovisnost stajati političke karijere ovisi o glasovima Mosta u Hrvatskom saboru. Kako stvari sada stoje, Karamarku se ne piše dobro.

Autor:Viktor KODRIČ /7Dnevno/27.05.2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.