Photo: Zarko Basic/PIXSELL

HDZ-ovci se u čudu pitaju: Tko je Goran Marić da se za njega osniva novo ministarstvo!?

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno/21.10.2016.

Doista je više nego čudno zbog čega je vodstvo HDZ-a pristalo na Marićevo inzistiranje da ipak dobije neki resor u Vladi, iako je bila tendencija da Vlada bude s manje ministarstava. Očito su u vrhu HDZ-u procijenili da im se nakon sukoba s Hasanbegovićem ne isplati otvarati još jednu frontu

Bivši kontroverzni nogometni sudac i HDZ-ov ekonomist Goran Marić opet se našao u žiži interesa hrvatske javnosti. Ovaj put ne zbog javnih optužbi da je primao mito dok je bio djelitelj pravde na nogometnim stadionima diljem Lijepe Naše, nego zbog prave drame koja se, upravo zbog njega, odvijala u središnjici HDZ-a, dan uoči sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj je  potvrđena 14. Vlada Republike Hrvatske. I premda je Marić cijelo vrijeme slovio kao siguran kandidat za ministra u Plenkovićevoj vladi, na sam dan službene objave imena budućih ministara u središnjici HDZ-a započela je istinska  drama. Baš kao u pravim trilerima situacija s Marićem mijenjala se iz sata u sat. Tog jutra Marić je neslužbeno slovio za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a Oleg Butković je  trebao biti ministar turizma. Ali tijekom dana sve se promijenilo. Butković je odbio turizam, naljutio se, prijetio, pa je, po pisanju medija, upomoć zvao čak  i predsjednicu države. Šef stranke Andrej Plenković u tom trenutku, nakon što je hladno briselski otkantao sada već bivšeg ministra kulture i ikonu HDZ-ove desnice Zlatka Hasanbegovića, nije želio otvarati novu frontu nezadovoljnika u stranci pa je popustio pred lavinom Butkovićevih prijetnji i ucjena. Tako je  Butković ostao ministar prometa i infrastrukture, a Marić je u tom trenutku izvisio i ostao bez očekivanog resora. Po stranačkim kuloarima  te se večeri moglo čuti da  Marić to nije dobro podnio, kao što nije dobro podnio ni kada je izvisio kod Karamarka nakon prošlogodišnjih izbora, te  se opasno naljutio. Tim prije što je ranije toga dana već pristao na to da bude ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, ali Butković se nije dao smesti pa je Marić ostao bez funkcije. Iako je u neslužbenim križaljkama slovio za ministra niza resora – gospodarstva, socijale, Marića je na koncu strašno naljutilo i povrijedilo to da je ostao i bez prometa. Marić se očito nije želio pomiriti s tom činjenicom pa je, ohrabren Butkovićevim postupcima, i sam započeo pokret otpora protiv takve Plenkovićeve odluke.

Plenković popustio Mariću zbog mira u stranci

Tada je Marić potegao sve svoje veze, počeli su zvoniti telefoni i novi val pritisaka krenuo je prema Plenkoviću. U lobiranje za Marića uključili su se i neki moćni crkveni krugovi. Oni su Marića protežirali i ranije, a ponajprije fratar Slaven Milanović Litre i grupa oko njega, koja je imala, a i danas ima, veliki utjecaj u HDZ-u, o čemu je naš tjednik već pisao. Podsjetimo, fra Milanović Litre je u središte javnosti dospio za vrijeme suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medije. Tada je zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio da je na nagovor fra Milanovića Litre sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a navodno dobio pola milijuna eura da ne nastupa ni za jednu drugu političku stranku. A dobro upućeni tvrde da su fra Slaven i Goran Marić u iznimno bliskim odnosima. No, osim kod fra Milanovića Litre, Marić uživa veliki ugled i u redovima vodećih ljudi Mosta. Prije svih čelnika Mosta Bože Petrova, koji je nakon prošlih parlamentarnih izbora čak lobirao da   Marić bude HDZ-ov kandidat za predsjednika Vlade, kada je već bilo jasno da to ne može biti tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Stoga je, gotovo je izvjesno, i te večeri kada se odlučivalo o budućim ministrima u središnjici HDZ-a Petrov kod Plenkovića lobirao za Marića, jer je Marić, a to nije zanemariva činjenica, uz Davora Ivu Stiera, bio jedan od glavnih zagovornika HDZ-ove koalicije s Mostom. Naši pouzdani izvori tvrde da su za Marića lobirali i iz udruge Naš Hajduk, a dobro je znano da je Marić bio njihov sudac. Inače, s tim u vezi treba spomenuti da se mnogi u stranci čude što je Marić u lošim odnosima sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem, koji ga je dok je Marić bio nogometni sudac  spasio od istrage koju su, osim Brkića, vodili Svemir Vrsaljko, Robert Kralj i alkarski vojvoda Ivan Čikara – u to vrijeme veliki zaštitnici Hajduka.

Imajući sve to u vidu Plenković je popustio pred svim tim silnim pritiscima te je odlučio Mariću dati mjesto ministra bez portfelja.  Ali nakon toga tek dolazi do pravog zapleta jer Marić, ohrabren činjenicom da je šef HDZ-a popustio pred pritiscima njegovih moćnih lobista i zaštitnika,  novinarima izjavljuje da neće biti ministar bez portfelja.

Izmišljanje novih ministarstava nova disciplina u Plenkovićevoj vladi

Takve poruke koje je putem medija Marić odaslao Plenkoviću šefa HDZ-a, barem na prvi pogled, nisu uznemirile. On je novinarima mirno  izjavio kako se sve dogodilo prema planu te da će Marić  biti zadužen za koordinaciju rada središnjih državnih ureda i agencija. Na pitanje o medijskim napisima da je Marić  tvrdio kako ne želi biti ministar bez portfelja te traži jamstvo da će se uskoro osnovati novo ministarstvo, Plenković je odgovorio: „Goran Marić će kao ministar u Vladi biti zadužen za vrlo važan posao za ukupno funkcioniranje Vlade i popunjavanje onih nedostataka koje smo uočili ranije“. Ali već tada se u stranačkim kuloarima brujalo da je Plenković pristao da se zbog Marića osnuje novo ministarstvo. Tako bi se u budućnosti  Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) mogao pretvoriti u ministarstvo za državnu imovinu, koje će onda voditi Marić. U svemu tome je doista više nego čudno zbog čega je vodstvo HDZ-a  pristalo na Marićevo inzistiranje da ipak dobije neki resor u Vladi, iako je bila tendencija da Vlada bude s manje ministarstava. Očito su u HDZ-u procijenili da im se nakon sukoba s Hasanbegovićem ne isplati otvarati još jednu frontu. No, nakon ove epizode mnogima u stranci je ostao gorak okus u ustima – u čudu se pitaju tko je to Marić pa da se zbog njega vrši hitan preustroje Plenkovićeve vlade i izmišlja mu se novo ministarstvo.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Tedeschijevo zbližavanje s vrhom HDZ-a

Tim prije što upućeni izvori tvrde da je Marić bliži Mostu i Petrovu negoli HDZ-u i Plenkoviću. Sasvim je izvjesno da će se nakon ove, može se slobodno nazvati, neslavne epizode s dvojicom HDZ-ovih ministara – Butkovićem i Marićem – koji su postali članovi Plenkovićeve vlade nakon prijetnji i ultimatuma, još više uzburkati strasti unutar stranke, pogotovo onog dijela koji je nezadovoljan načinom na koji je iz Vlade eliminiran dosadašnji ministar kulture Zlatan Hasanbegovć. Plenkoviću se zamjera i to što je bivšu HDZ-ovu otpadnicu Martinu Dalić nagradio mjestom potpredsjednice Vlade, čime je učinjena nepravda prema istinskom financijskom stručnjaku Zdravku Mariću. I premda je Zdravko Marić figurirao kao jedan od sigurnih potpredsjednika Plenkovićeve vlade, to se nije dogodilo, jer ga doživljavaju Todorićevim čovjekom. Naši izvori tvrde da je do takvog obrata došlo jer je drugi jedan tajkun preko noći postao miljenik HDZ-a. Riječ je o Emilu Tedeschiju koji je, po tvrdnjama naših pouzdanih izvora, preko familijarnih veza svojih suradnica gotovo zavladao HDZ-om. Ta bliskost Milanovićeva prijatelja Tedeschija  s vrhom HDZ-a uskoro bi mogla biti i materijalizirana na način neprijateljskog preuzimanja Podravke od strane Atlantic grupe. U ovom kontekstu treba spomenuti još jednog tajkuna koji je na velika vrata došao do Mosta, još za vrijeme prošlih parlamentarnih izbora. Riječ je o Branku Rogliću, moćnom vlasniku grupe Orbico, koji će pokušati pomoći direktoru Dogus grupe u Hrvatskoj Buraku Baykanu da uspješno dovrši već započeti posao kupovine ACI-ja. A treba spomenuti i to da je Branko Roglić vjenčani kum Burukove supruge, na što će zlobnici reći – „kum nije dugme“.

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno/21.10.2016.

ZADNJE VIJESTI