Luka Stanzl/PIXSELL

Kolarićka uzbunila stranačke kapitalce, u Partiju se vraća na velika vrata!

Autor: 7Dnevno, 23. rujna, 2016.

Za debakl ljevice i SDP-a optužila je Ranka Ostojića, Opačićku, Grbina, Ronka, Sabinu Glasovac, Mrsića, Zmajlovića, Jovanovića, Hajdaša Dončića, Grčića, Borzanicu, Bauka, Marasa i Dragovana. I tek na zadnjem mjestu - Milanovića. Jer on je najmanje kriv, radio je najbolje što zna i umije!

Ako je netko kojim slučajem pomislio da će bivši premijer i otpisani predsjednik SDP-a Zoran Milanović po odlasku iz političkog života spasti na tanke kriške crnoga kruha koje za njega pomno priprema njegova supruga Sanja gadno se prevario, jer kako se čini pred njim je tek sada vrijeme berbe koja će se odraziti na stanje na njegovom bankovnom računu. Kako se saznaje iz izvora bliskih Milanoviću, on je još u proljeće dogovorio posao u Europskoj banci za obnovu i razvoj, a nagodio se – ni više ni manje nego – za poziciju pomoćnika direktora za pravne poslove u što se, tvrde upućeni, i te kako dobro razumije. Sada kada kreće u bijeli svijet osigurati budućnost Milanović će na posao morati dolaziti znatno ranije nego što je to bilo dok je obnašao premijersku dužnost pa se na svojem mjestu najčešće pojavljivao oko podneva. Kada je pak javnosti na rubu suza obznanio da odlazi iz naše političke bare, ugledni psihijatar Vladimir Gruden na njegovom licu razaznao je među ostalim i olakšanje. Kako se i ne bi olakšao kada ovdje u njegovom malom kokošinjcu, odnosno njegovom SDP-u, mnogo pijetlova ustaje na noge tražeći u njemu glavnog i odgovornog krivca za poraz na parlamentarnim izborima. Svoje neslaganje mnogi nisu javno iznijeli, ali u jeku kandidature za unutarstranačke izbore može se reći da Milanović proživljava sudbinu Tomislava Karamarka jer i oni koji su ga do jučer tapšali po ramenu grebući se za ministarske fotelje sada se spominju kao mogući kandidati za predsjednika SDP-a. Žena koja Milanovića nipošto nije tapšala po ramenu već je po izbacivanju iz Partije na njega izbacivala otrovne strelice nedvojbeno je Aleksandra Kolarić, koja se u međuvremenu zahvaljujući sebi sklonim medijima pretvorila u svojevrsnu esdepeovu narikaču.

„Zoran drukčije ne zna i ne može“

No, mjesta za oplakivanje više nema, vrijeme je da se zasuču rukavi, o čemu svjedoče i žustre rasprave na društvenim mrežama koje su se pretvorile u ogledalo naše društveno-političke scene. Upravo preko društvenih mreža Kolarić je iznijela svoje nakane upućujući kritike za poraz ljevice na izborima ne samo Milanoviću, već i cijelom rukovodstvu stranke.

„Za debakl ljevice i SDP-a krivi su: potpredsjednici Ranko Ostojić i Milanka Opačić, članovi Predsjedništva Peđa Grbin, Zdravko Ronko, Sabina Glasovac, Mirando Mrsić, Mihael Zmajlović, Željko Jovanović, Siniša Hajdaš Dončić, Branko Grčić, Biljana Borzan, Arsen Bauk, Gordan Maras i tajnik Igor Dragovan. I tek na zadnjem mjestu, predsjednik Zoran Milanović. On je najmanje kriv. Radio je najbolje što zna i umije, drukčije ne zna i ne može. Oni su vidjeli što se događa, znali, dizali ruku za sve odluke, sudjelovali u političkim egzekucijama i vrijeđanjima, smijuljili se iza leđa i karijeristički šutjeli. Njima, a ne samo njemu, su građani jučer rekli dosta je takve politike“ – napisala je odvažno Kolarić koja ostavke očekuje u što skorijem roku te inzistira na tome da se stranački izbori također održe što prije, kako bi se agonija okončala. Vođenje stranke, prema njezinom javno izrečenom mišljenju, u tom scenariju treba kao obnašateljica dužnosti preuzeti predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković te u suradnji sa savjetodavnim tijelima provesti izbore koje ne može provoditi aktualno Predsjedništvo. Ukoliko je SDP spreman za promjene i ona je spremna za povratak u SDP iz kojega su je protuustavno izbacili, izrekla je, među ostalim, ova bivša članica Partije koja uzgred drži da je konačno došlo vrijeme za otvoren i jasan stav. A vođena tim mislima stav je iznijela i na račun potencijalnog predsjednika stranke Tonina Picule, s kojim se obračunala na Twitteru, gdje se povela žustra debata.

Oprala i Piculu, traži ispravljanje nepravde

– Vidim da bi me slao na sud partije i preslušavao moje ideje – napisala je Kolarić na Twitteru, na što joj je Picula odgovorio: O čemu ti to?! – O sudu partije i prihvatljivosti mojih ideja. To je diskriminirajuća prepreka koju postavljaš. To je nastavak Zoranove politike – uzvratila je Kolarić. – Ma na što se referiraš – upitao je Picula. Kolarić je odgovorila kako je ona disident te mu poručila da ne postavlja proceduralne i diskriminirajuće prepreke. – Ako si demokrat, jasno i glasno zatraži ispravljanje nepravde – napisala je. – Zagovaram mogućnost da prijedloge o kojima govoriš izložiš raspravi u okviru stranke kada se ispoštuje statutarna procedura – odgovorio je Picula.

Za razliku od uglađenog Picule, bez dlake na jeziku Aleksandri Kolarić odbrusio je Jovanović. – Sada je dosta, vrijeme je da nas Aleksandra Kolarić poštedi svojih analiza! Ne, ja primjerice, neću dati ostavku, nego ću se kandidirati opet za Predsjedništvo SDP, jer moj doprinos jačanju socijaldemokracije u Rijeci, u PGŽ, u Hrvatskoj je svjetlosnim godinama ispred praznih priča Aleksandre Kolarić koja dok je bila član Glavnog odbora SDP nije prozborila ni jednu riječ. Ona zapravo za SDP i socijaldemokraciju nije učinila ništa spomena vrijedno! Sve što radi ima za cilj osobnu promociju. Ali uzalud! Tko još drži do mišljenja Aleksandre Kolarić – napisao je Jovanović kritizirajući namjere Aleksandre Kolarić znane više od godinu dana. Naime, nakon što je izbačena iz SDP-a Kolarić je otvoreno u više navrata progovarala o svojim planovima za povratak, a oni su se jedno vrijeme čak činili i realnima, međutim Milanovićeva tiranija njezinim zagovornicima u stranci nije dopuštala da se oglase pa je sve ostalo samo na nadanjima.

Milanović joj nikad nije oprostio štetu koju je nanijela Račanu

Dogodi li se doista kojim slučajem njezin povratak u SDP u vrijeme unutarstranačkih izbora, stranačkim kapitalcima Kolarić bi zaista mogla pomrsiti račune jer radi se o vještoj dami koja posjeduje PR-ovske vještine. Oni koji Kolarić dobro poznaju kažu da joj Milanović nikada nije oprostio štetu koju je nanijela Račanu kao njegova glasnogovornica. Pokojni premijer za tri je godine skupa s glasnogovornicom prokockao podršku koju je s Budišom dobio na izborima 2000. godine. Bliski prijatelji tvrde kako ostavlja dojam antipatične i drčne žene, ali da je riječ o osobi koja ponekad čak i agresivno brani svoje stavove, a iza toga se krije, kako svjedoče, snažna sigurnost u sve ono što čini. Ujedno, izrazito je bliska prijateljica s Mirelom Holy.

Planiranjem povratka u partijsko krilo Kolarić je uzdrmala uspavane duhove koji nisu birali riječi kojima bi je opisali ističući da njezin povratak u stranku naprosto ne žele. Kako bi i željeli kada svaka od strana u SDP-u zastupa vlastite interese koje bi ova lako ugrozila s obzirom na karijeru u odnosima s javnošću. Njezin povratak nije u interesu niti stranačkim kapitalcima, među kojima se također vodi ozbiljan rat. Sukobljavaju se tako oni koji su do jučer zdušno stajali uz bok Zorana Milanovića koji je u unutarstranačkoj borbi, kako doznajemo iz izvora bliskih SDP-u, podržao Ranka Ostojića. I dok dio članova Partije u Ostojiću razaznaje veliki potencijal, drugi revoltirani dio ne smatra da je riječ o dobrom kandidatu za Milanovićeva zamjenika te mu se zamjera ishitrenost ; ispada da se kandidiralo više članova koji pripadaju Milanovićevoj struji, umjesto da su i nakon odlaska „velikoga šefa“ ostali ujedinjeni.

Milanović navija za Ostojića, a i Miljenić ima svoje navijače

Po hodnicima na Iblerovom trgu šuška se kako je Ostojić svoju kandidaturu dogovorio osobno s Milanovićem, i to onoga dana kada je ovaj najavio povlačenje, a bivši premijer sada među svojim još uvijek lojalnim članstvom odrađuje kampanju za bivšeg ministra policije čije boje brani i Peđa Grbin, čovjek koji mu vodi kampanju, a koji je također kadar odbačenog Milanovića. A znajući sklonosti SDP-ova ustavnog stručnjaka nije nemoguće da se u Ostojićevom stožeru uz pokoju čašicu više čuju i Thompsonovi hitovi. Dogovor na relaciji Milanović-Ostojić navodno je posebno zasmetao Siniši Hajdašu Dončiću koji se također kanio kandidirati za predsjednika stranke. No, kako saznajemo u tim podlim političkim igrama odbio je sudjelovati pa je povjerenje i potporu dao svojem kolegi Orsatu Miljeniću, kojega pak guraju oni koji smatraju da se Milanović više ne treba petljati u politički život stranke koju je napustio, umjesto da se pokušao boriti za nju. Inače, isti je to onaj Miljenić koji će ponajviše ostati upamćen po histeričnoj obrani Lex Perkovića i to po Milanovićevom naputku. Miljenić koji namjerava biti predsjednik SDP-a kazivao je tada uspaničenom puku kako će cijelu državu, a osobito braniteljsku populaciju iz Europe zatrpati tisuće optužnica ako sporni zakon ne opstane, i da baš zato donose tri dana prije ulaska Hrvatske u EU, a ne zbog obrane tamo nekih bivših udbaša, a proslavio se i Ovršnim zakonom koji je bio sve samo ne socijaldemokratski, premda se danas bivši ministar pravosuđa, pokušavajući preuzeti uzde SDP-a, kune baš u socijaldemokraciju. No, to sve sada SDP-ovcima ionako nije pretjerano značajno jer oni slažu kombinacije za pobjedu na sve moguće načine, pa se tako priča i kako je Milanović podršku Ostojiću dao stoga što je vjerovao da će njegov oponent biti Mirando Mrsić, ne nadajući se da će se kao kandidat pojaviti Miljenić, te je upravo stoga podržao ministra policije jer s Mrsićem nikada nije imao pretjerano kvalitetne odnose radi njegova prijateljevanja s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Bernardić puca na Bandićevo mjesto

U trakavicu oko izbora predsjednika uključio se i zagrebački ogranak stranke koji bi na čelo SDP-a rado postavio novo, mlado lice Davora Bernardića, koji bez dlake na jeziku najavljuje kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika. Donedavno je Bernardića podržavao i riječki ogranak, ali nezasitni Zlatko Komadina sada razmišlja o tome da se i on upusti u neizvjesnu bitku, a da u svakom slučaju u kampanji namjerava sudjelovati svjedoči njegov napad na Piculu kojega je prozvao stoga što ne namjerava napustiti svoj posao u Europskom parlamentu već stranku kani voditi vikendom, što ruku na srce i jest nemoguća misija. Kandidaturu za predsjednika najavili su, među ostalima, i Domagoj Hajduković, koji za sobom ima slavonski ogranak stranke, koji je prilično slab, ali i ne pretjerano poznata saborska zastupnica Vesna Škulić. Hajdukovića podržava šef virovitočkog ogranka Tomislav Žagar, a leđa mu drže i šef bjelovarsko-bilogorskog ogranka Vedran Babić te prvi čovjek šibenskoga SDP-a Franko Vidović.

Iz svega do sada znanog izvjesno je kako će se najozbiljnija utrka povesti između Picule i Ostojića, dvojca koji ima niz sličnosti, ali i različit karakter – barem tako tvrde esdepeovci koji ih poznaju. S jedne strane Ostojić je, tvrde poznanici, fajter koji nije uvijek ugodan, ali je zato uvjereni ljevičar, dok je Picula uglađeni i pristojni diplomat koji je sklon kalkulacijama. Ostojić je, za razliku od Picule,do posljednjeg trenutka držao leđa šefu Milanoviću, što u kampanji za predsjednika stranke može biti dvosjekli mač, dok je pak Picula vrlo otvoreno kritizirao poteze svojeg šefa. Dodirne točke ovoga dvojca dalmatinski su korijeni, ali i činjenica da su obojica bili izravno angažirani od prvih trenutaka obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

Ostojić bankrotirao nakon krađe tri tone bakalara

Ostojić je pravnik, a Picula profesor sociologije. Nakon rata Ostojić se pokušavao baviti privatnih biznisom, a bankrotirao je nakon što su mu iz trgovine ukrali tri tone bakalara. Picula je pak u SDP-u bio od 1993. do 2000. kao tajnik za međunarodne odnose, a nakon izbora u 2000. postaje ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi. U to doba Ostojić postaje šef Policijske uprave splitsko-dalmatinske te uskoro skače do pozicije šefa Ravnateljstva policije i nedugo potom na mjesto pomoćnika ministra unutarnjih poslova Šime Lučina. U Sabor ulazi tek 2007. te četiri godine kasnije postaje ministrom policije. Iz te fotelje uspijeva privući ne samo pažnju javnosti već i članstva svoje Partije u kojoj sada vjeruju da za pobjedu ima veće šanse od Piculu. Ostojić, tako tvrde u SDP-u, na potporu može računati na svim razinama, a u stranci cijene njegov fajterski duh i energičnost koja bi mu mogla biti prednost, za razliku od Piculine inertnosti koja neodoljivo podsjeća na onu Račanovu. Picula je, tvrde u Partiji, ugodan i uglađen sugovornik, ali to nije dovoljno za predsjedničku fotelju.

Što je uistinu dovoljno znat će se tek nakon što prođe kampanja, a do tada cijeli proces valja prilagoditi SDP-ovom Statutu koji propisuje da se nakon svakih parlamentarnih izbora moraju održati novi unutarstranački. Prema Statutu, izbori se moraju provesti u roku od 150 dana od službene objave rezultata parlamentarnih izbora. Što znači da se mogu održati i uskoro, ali i tek iduće godine.

Autor: 7Dnevno, 23. rujna, 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.