Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Hoće li Predsjednica Republike konačno dobiti stručne i nacionalno osviještene savjetnike?

Autor: I. Babić/7Dnevno/24. lipnja 2016.

Kolinda Grabar Kitarović predsjednica je Hrvatske i više nego ozbiljno bori se za svoju karijeru pokazujući još jednom da hrvatski političari koji se vole dičiti domoljubljem nemaju dovoljno hrabrosti, već se preko noći pretvaraju u sluge skidajući maske iza kojih se kriju lica onih koji su ih stvorili.

Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska, ponosito je odjevena u plavu haljinu s inauguracijske pozornice uzviknula prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Povijesni govor i povijesni trenutak povikaše tada brojna hrvatska srca koja su u predsjednici prepoznala novi i drugačiji put. Put kakvim nisu koračali njezini prethodnici Ivo Josipović i Stipe Mesić, put koji će označavati borbu za hrvatske nacionalne interese.

No, kako je vrijeme počelo odmicati, predsjednica je sve više podsjećala na one koje je s trona skinula. Svaki novi potez je dodatni nož u leđa onima koji su za nju glasovali, ali istodobno ono na što prva dama zaboravlja, jest da s odlukama koje donosi ne dobiva glasove onih koji je u utrci za predsjednicu nisu podržali. Kako siješ, tako ćeš i žeti, s razlogom kažu stari.

Zasijala je predsjednica ovih dana sjeme ljubavi spram susjedne nam Srbije, jer kako drugačije protumačiti njezin srdačan susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Nasmijana poput nevine djevojke dočekala ga je na mostu preko Dunava, a prema protokolu nadalje su se zaputili u obilazak rodne kuće znanstvenika Milutina Milankovića. Kako bi izlet naše predsjednice bio ravan kakvom lošem maturalnom putovanju u popodnevnim satima skoknuli su do Tavankuta i Subotice, gdje su razgovarali s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a u Josipovićevom stilu potpisana je Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Nema tu ničega novog, to je tek sramotan kontinuitet, jer hrvatska se predsjednica sastaje se sa Šešeljevim potrčkom i aktivnim agresorom na Hrvatsku, Vučićem, i što je najtužnije to nije njihov prvi susret. Kako predsjednicu nije sramota susresti se sa čovjekom koji i dalje ide linijom Karlovac-Karlobag-Virovitica lažući da to nikada nije bila njegova linija iako se svi još uvijek itekako dobro sjećaju njegova fašističkog govora u okupiranoj Glini? Zaboravlja li Kolinda da je nedavno isti taj premijer s kojim se izljubila na mostu uz buket cvijeća optužio Hrvatsku da je u Oluji protjerala 250 000 Srba te je urliknuo da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku?

Dogovor od ranije

Odgovor na spomenuta pitanja vrlo je jednostavan: niti je Kolindu previše sramota, niti je hrvatska predsjednica zaboravna. Sa srpskim premijerom od ranije je veže ugodno prijateljstvo iz kojega su obje strane odlučile izvući korist. Da je tome tako dalo se naslutiti još iz njihova nedavnog susreta u Mostaru nakon kojega su dali izjave iz kojih se dalo iščitati da sukoba između Hrvatske i Srbije naprosto nema. Valja podsjetiti kako se ovaj događaj odvijao u vrijeme blokade Hrvatske spram susjednoj nam Srbiji na njezinom europskom putu.

Nisu Vučić i Kolinda daleko od istine kada kažu da je bila riječ samo o predizbornim trikovima i zaoštrenoj retorici jer doista u vrijeme tih velikih prepirki u Srbiji su se odvijali parlamentarni izbori. Baš u tu nišu uskočila je hrvatska strana i diplomacija potpomognuta Kolindom Grabar Kitarović te je tako izmišljena lažna blokada kako bi se njome potpomoglo Vučiću da pobjedi na izborima u svojoj zemlji. Takav scenarij ne samo da je godio predsjednici već i Tomislavu Karamarku s kojim je u to vrijeme bila u relativno dobrim odnosima. Jer valja se podsjetiti da su u noći proglašenja izbornih rezultata na Karamarkovu adresu kuvertirane tek dvije čestitke: jedna je stigla s mađarske granice od strane njihova premijera Viktora Orbana, a druga pak od susjeda s one strane Dunava, odnosno od Vučića. Nije ovo prvi puta da je Kolinda ”bratski” podmetnula leđa pomažući svojim kolegama iz Srbije. Naime, nakon što je Hrvatska svojedobno na konzultancije povukla svojega veleposlanika iz Beograda otpočele su prve nesuglasice između Kolinde i HDZ-a, jer prva dama Hrvatske vjerovala je kako se radi o ishitrenom potezu, iako je isti povučen zbog istupa Vojislava Šešelja koji su sve samo ne primjereni. Također, kada je zasjela u predsjedničku fotelju, jedna od prvih osoba s kojima je kontaktirala bio je srpski predsjednik, inače deklarirani četnički vojvoda Tomislav Nikolić.

Pucanj u Ustav

A što o ovom prigodnom susretu misli u otvorenom pismu izrekao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak podsjetivši predsjednicu da dan kojega je odabrala za susret sa srpskim premijerom nije primjeren. Naime, u isto vrijeme Hrvatski sabor na svojoj se sjednici prisjetio žrtava atentata u Beogradskoj skupštini 1928 godine – Ivana Pernara i Ivana Granđe, Stjepana Radića, te Đure Basaričeka i Pavla Radića.

-Radilo se, dakle, o činu grubog nasrtaja na živote tadašnjih parlamentarnih zastupnika hrvatskoga naroda u saveznoj jugoslavenskoj skupštini. To je po tadašnjim i današnjim standardima akt terorizma i najgrubljeg nasrtaja na temeljno ljudsko pravo – pravo na život, a vi se baš na taj dan sastajete s predsjednikom tehničke vlade Srbije Aleksandrom Vučićem koji vam nije ravan po rangu. Sastajete se s njim baš u Vukovarskoj regiji, baš na mjestu koje svjedoči o kontinuitetu, te i takve velikosrpske zločinačke politike. Deklaracija koju ste potpisali s Vučićem usvojila je tehnička Vlada Srbije. Tim postupkom prekršili ste Ustav RH koji predviđa usuglašavanje i provođenje zajedničke vanjske politike između predsjednika i Vlade RH.

Poštovana gospođo Predsjednice, Vi ste osramotili Republiku Hrvatsku, poručio je Čičak predsjednici.

Podsjećajući na povijesne okolnosti svoj stav o susretu predsjednice sa Vučićem, iznijela je i HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir koja je kazala kako je to bio pucanj u Hrvatsku i hrvatski narod.

Što se događa s Kolindom?

Ovaj gaf unutar kojega je predsjednica zanemarila važan povijesni događaj hrleći u zagrljaj Vučiću nije prvi koji joj se potkrao u karijeri. Naime, mnogi joj još uvijek nisu oprostili činjenicu da prošle godine nije sudjelovala na komemoraciji u Bleiburgu, kojega je kao i Jasenovac posjetila nekoliko dana ranije.

Predsjednica Grabar Kitarović bila je ta koja je svojim utjecajem, ali i pritiskom da je htjela mogla spriječiti kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. No, dogodio se posve drugačiji scenarij. Predsjednica i bivša ministrica u strogoj tišini pristale su na suradnju po pitanju za koje Grabar Kitarović vjeruje da je iznimno važno za državni ugled. Štoviše njih dvije su se susrele na Pantovčaku. slučajno ili ne, svega tri dana prije nego li se predsjednica zaputila u New York na UN-ovu konferenciju povodom međunarodnog Dana žena, gdje se sastala sa čelnim čovjekom Svjetske organizacije Ban Ki-moonom na čije mjesto uostalom Pusićeva pretendira. Susret je to na kojem je predsjednica novopečenu prijateljicu Pusić pokušala prikazati u što biljem svjetlu. Dobro upućeni svjedoče kako predsjednica i Pusićeva ideološki i nisu tako daleko kako se to čini, dapače, mnogo su bliže nego što bi to mnogi oko njih željeli. A dodirna točka, kada je o ideologiju dviju dama riječ jeste bivši predsjednik Mesić. Nije tajna kako je poznata zviždačica Vesna Balenović, koja je imala priliku biti volonterkom u Uredu predsjednice, u više navrata otvoreno tvrdila da Pantovčakom upravlja bivši predsjednik. Bivši šef države na neki način bio je politički pokrovitelj Vesne Pusić koja je uostalom donedavno bila na čelu stranke koja je Mesića vinula na čelo države. Isti taj Mesić pogurao je Kolindu na veleposlaničko mjesto u Washingtonu, predlažući je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kao kandidatkinju za veleposlanicu.

Danas, godinama nakon toga, Kolinda Grabar Kitarović predsjednica je Hrvatske i više nego ozbiljno bori se za svoju karijeru pokazujući još jednom da hrvatski političari koji se vole dičiti domoljubljem nemaju dovoljno hrabrosti, već se preko noći pretvaraju u sluge skidajući maske iza kojih se kriju lica onih koji su ih stvorili.

Autor: I. Babić/7Dnevno/24. lipnja 2016.

ZADNJE VIJESTI