Borna Filic/PIXSELL

NE VIDI LI ONA TENKOVE? Predsjednica nahvalila Vučića i primijetila ‘pomake’ u odnosima sa Srbijom?!

Autor: Snježana Vučković

Put prijateljstva Hrvatske i Srbije nikad nije bio posut ružama. Od početka Domovinskog rata pa sve do danas, po pitanju poboljšanja odnosa dviju zemalja učinilo se mnogo, no malo je koji potez urodio plodom.

Ipak, najnoviji diplomatski skandal izazvan od strane osuđenog ratnog zločinca i srbijanskog političara Vojislava Šešelja, pomeo je i ono malo razumijevanja koje su Hrvatska i Srbija međusobno pokazale. Protjerivanje ministara, neprihvaćanje prosvjednih nota, ignoriranje hrvatskih novinara od strane srbijanskih ministara i organiziranje antihrvatskog skupa u režiji tamošnjih radikala i tenkovske cijevi uperene u novosadsku katoličku katedralu, ukazuju na činjenicu da su odnosi Hrvatske i Srbije – gori nego ikad.

To vide i priznaju apsolutno svi, osim – Kolinde Grabar-Kitarović:

“Nakon posjeta predsjednika Aleksandra Vučića dogodili su se pozitivni pomaci. Moramo priznati da je on za hrvatsku manjinu u Srbiji učinio nešto i želim da nastavimo tim putem. Ono što je bitno je i da riješimo pitanja nestalih, a i ostala zaostala pitanja iz Domovinskog rata, uključujući pitanje univerzalne jurisdikcije. To se može riješiti samo dijalogom i razgovorom”, izjavila je hrvatska predsjednica, ne trepnuvši.

Najmanje što je Aleksandar Vučić mogao učiniti za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji jest ne dozvoliti da se na Dan vojske Srbije tenkovske cijevi okrenu prema katoličkoj katedrali. Jednako tako, Vučić je trebao spriječiti gaženje hrvatske zastave jer je mogao pretpostaviti namjere Vojislava Šešelja. No, ono što hrvatska predsjednica nikada neće shvatiti ili barem javno priznati – Aleksandar Vučić baš nikada neće uprijeti prstom ili okrenuti leđa svom ideološkom uzoru i mentoru po kojem se i on sam ratnih godina oblikovao. Dapače, Vučić daje blagoslov za svaki Šešeljev potez, a mnoge i sam instruira.

Neraskidiva veza dvojice radikala s vremenom je, manje – više, postala svima poznata. Tim više začuđuje kad Kolinda Graba-Kitarović kaže:

“Godinama i mjesecima radili smo na posjetu predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj i na konkretnim mjerama koje trebaju ići u cilju rješavanja otvorenih pitanja između dviju država koje se vuku godinama, no zabrinuta sam što se nakon Šešeljevih prijetnji nitko na to u Srbiji nije osobno osvrnuo niti osudio”.




Uopće ne treba sumnjati u predsjedničinu brigu i želju da sa Srbijom i njihovim predsjednikom “izgladi” odnose. No, apsolutno treba sumnjati u njezine savjetnike, njihovu upućenost u djelovanje srbijanskog dvojca i  svjesnost Kolinde Grabar-Kitarović o prljavom političkom vrtlogu u kojem je glavnu ulogu i kompletno povjerenje pružila najvećem i nepopravljivom negativcu.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.