Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

NE NASJEDAJTE NA NOVU SMS PRIJEVARU: Predstavljaju se kao ‘molitvena zajednica’ i varaju korisnike!

Autor: T. P.

Poruka koju su posljednjih dana primili mnogi korisnici glasi: "Slikica milenog Isusa je stigla za tvoj mobitel. Pošalji svetac za broj 818125 i preuzmi besplatnu slikicu milenog Isusa".

Javnošću se proširila nova mobilna prijevara kojom neregistrirani pre-paid brojevi šalju poruke predstavljajući se kao “molitvena zajednica” koja šalje fotografiju “milog Isusa” nakon što korisnike navuku da pošalju riječ “SVETAC” na određeni broj. Nakon što se više korisnika požalilo na ovaj oblik prijevare, iz HAKOM-a stiže upozorenje:

“Nakon prijave i analize prometa SMS poruka, brojevi s kojih stižu takve poruke budu blokirani kako neregistrirani korisnik više ne bi mogao koristiti broj i uznemiravati korisnike. S obzirom na pokušaje zlouporabe elektroničkih komunikacija i prijevare korisnika, HAKOM upozorava korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi. Prije nego uzvrate poziv ili poruku, korisnicima se preporuča provjeriti broj s operatorom. Ukoliko postoji sumnja da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji, korisnici mogu obavijestiti svog operatora ili HAKOM. Neželjene poruke mogu se prijaviti na adresu elektroničke pošte [email protected] U prijavi je potrebno navesti broj s kojeg je poruka primljena, datum i vrijeme primitka poruke, broj primatelja poruke, ime i prezime primatelja te sadržaj poruke iz kojeg je vidljivo da se radi o neželjenoj pošti. Ako korisnik ima mogućnost, informacije je poželjno poslati kao sliku zaslona telefona koji prikazuje primljenu poruku”, poručuju iz HAKOM-a.

Poruka koju su posljednjih dana primili mnogi korisnici glasi: “Slikica milenog Isusa je stigla za tvoj mobitel. Pošalji svetac za broj 818125 i preuzmi besplatnu slikicu milenog Isusa”.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI