Ivo Cagalj/PIXSELL

Ne kažnjava se samo preglasno ‘Za dom spremni’: Za uzvikivanje ‘Lubeniceeeee’ kazna do 200 njemačkih maraka!?

Autor: Glas Slavonije

Ako se slučaj prijavi, slijedi utvrđivanje postojanja prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - kaže glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Lubenica, lubenicaaa… – vikao je muškarac po još usnulim i praznim ulicama đakovačkog Pazarišta već nešto prije osam sati! Vrijeme je godišnjih odmora pa je svježe jutro mnogima bilo idealno za duže spavanje, no brojne građane probudio je preglasni lubeničar.

Iako tog sezonskog voća ima “na svakom ćošku” – po trgovačkim centrima, dućanima iz susjedstva, na gradskoj tržnici, po đakovačkim se ulicama još uvijek, istina, manje nego prije, može čuti glas lubeničara kako iz sporovozećeg automobila ili kombija, kroz prozor, ili preko megafona, (pre)glasno oglašava svoju prodaju. Slično je i sa sladoledarima, skupljačima starog željeza i drugih “sekundarija”… Dio stanovnika Pazarišta na takvo je buđenje negodovao. Kažu, ništa manje nije iritantan ni lubeničar koji po pustim ulicama galami i u rano poslijepodne, kada mnogi odlaze na poslijepodnevni odmor nakon dolaska s posla i ručka.

Je li preglasni lubeničar primjer remećenja javnog reda i mira? U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, u njezinoj Službi za odnose s javnošću, kažu da jest, ovisno o glasnoći, intenzitetu i drugim elementima koji bi preglasnog lubeničara doveli u prekršaj. Takav prekršaj podliježe novčanoj kazni od 50 do 200 – njemačkih maraka! U protuvrijednosti domaće valute. Ili kaznom zatvora do 30 dana.

– Ako se slučaj prijavi, slijedi utvrđivanje postojanja prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira – kaže glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Članak 13. tog zakona kaže: “Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.” To ne znači da je svako ulično oglašavanje prodaje prekršaj, sve ovisi od slučaja do slučaja.

– U slučaju prijave slijedio bi razgovor s osobom koja na takav način oglašava prodaju, kao i s prijaviteljem ili svjedocima – kaže Premec.

Zasad nije prijavljen još ni jedan takav slučaj. Ranojutarnji lubeničar koji je probudio đakovačko Pazarište prijavu (ovaj put) zaradio nije, no očito je i zarada izostala: za jednu lubenicu tražio je – 20 kuna…

Izvor: Glas Slavonije

Autor: Glas Slavonije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.