POZNATI STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA DRŽAVNU MAFIJU: Linić i Prka moraju na sud, dokazi došli i iz inozemstva!

Autor: Damir Kramarić

Sulejman Tabaković, Radovan Smokvina, Darko Petričić, Mislav Kolakušić, Ivan Lovrinović, Goran Marić, Guste Santini, Karino Hromin Sturm, Srećko Sladoljev... stručnjaci su koji javno upozoravaju na činjenicu da Hrvatskom vlada mafiokracija, odnosno državna mafija.

Da Hrvatskom vlada mafiokracija koja kroz sustavnu pljačku državne i društvene imovine već 25 godina provodi genocid nad hrvatskim narodom, donedavno su tvrdili samo dr. Slavko Kulić, Sulejman Tabaković i još nekolicina zviždača, koje su glavni mediji godinama ignorirali proglašavajući ih čudacima na koje ne treba obazirati pažnju.

No, tu do jučer skandaloznu tvrdnju – čiju istinitost je dodatno potvrdio nalaz državne revizije prema kojem je prodaja Croatia osiguranja bila nezakonit i kriminalan čin – sada potpisuju i brojni ugledni sveučilični profesori, saborski zastupnici, suci, pravnici, ekonomisti i drugi znanstvenici.

Da je država doista u rukama kriminalaca i da se napokon skupila kritična masa hrvatskih intelektualaca koji se ne boje stvari nazvati pravim imenom, pokazale su nedavne promocije dviju knjiga koje govore o tom hrvatkom fenomenu koji prijeti da nas potpuno uništi: promocija knjige ‘Slom lažnog proroštva’ saborskog zastupnika Gorana Marića, te promocija ‘Stečajne mafije’, politologa Darka Petričića.

Patrik Macek/PIXSELL
Darko Petričić (Patrik Macek/PIXSELL)

Niti na jednoj od spomenutih promocija nije bilo slobodne stolice, iako su skupovi održani u velikoj Kristalnoj dvorani hotela Westin, odnosno u prostranoj dvorani Europskog doma u Zagrebu.

Na tim, za hrvatske prilike, izvanredno dobro posjećenim promocijama izrečene su mnoge do jučer nezamislivo teške tvrdnje i otpužbe na račun vodstva Hrvatske narodne banke, ali i na račun brojnih hrvatskih ministara, premijera, akademika, ali i na račun vladara iz sjene.

Sveučilišni profesori (dr. Ivan Lovrinović), suci (Mislav Kolakušić, Radovan Dobronić), znanstvenici (dr. Guste Santini, mr. sc. Karino Hromin Sturm, dr. Srećko Sladoljev…) i mnogi drugi intelektualci na promociji knjige ‘Stečajna mafija’ podržali su zaključak da u Hrvatskoj na vlasti imamo organizirani kriminal, odnosno udruženi zločinački pothvat protiv vlastitog naroda te da taj kriminal ima obilježje genocida nad hrvatskim narodom! Također su se svi složili sa zaključkom, kojega je pročitao autor ‘Stečajne mafije’, mr. Darko Petričić, da kreatore koruptivnih zakona koji su omogućili kriminal u pretvorbi i privatizaciji, stečajevima i predstečajnim nagodbama, treba kazneno goniti.

PicMonkey Collage




Mislav Kolakušić i Radovan Dobronić

(Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL)

Može li ta promjena svijesti u Hrvatskoj napokon rezultirati i ozbiljnim istragama te kaznenim progonom Slavka Linića (najprozivanija osoba) i ostalih političara, bankara, gospodarstvenika, pravnika, odgovornih za kriminal i korupciju, stoji li ocjena da Republikom Hrvatskom vlada državna mafija te zbog čega je tako teško razbiti tu koruptivnu hobotnicu koja je čvrsto pritegnula Hrvatsku oko vrata, upitali smo nekolicinu dobro upućenih pravnih eksperata, političkih analitičara i civilnih aktivista.




”Ne radi se samo o organiziranom državnom kriminalu, već i o ratnom zločinu. Provoditi pretvorbu i privatizaciju u ratnim uvjetima, kada je trećina zemlje okupirana i kada mnogi spašavaju živu glavu, ne može se okarakterizirati nikako drugačije do – ratnim zločinom. Taj zločin ne zastarjeva. Pljačka počinjena kroz pretvorbu i privatizaciju nastavljena je kasnije kroz stečajeve i predstečajne nagodbe te kriminalnom prodajom strateških tvrtki poput Ine i Croatia osiguranja. Ono na što već godinama upozoravam, napokon vide i mnogi drugi. Bio sam na promociji knjige saborskog zastupnika Gorana Marića, pa sam se i osobno uvjerio u tu činjenicu. Što se, u međuvremenu, dogodilo? Pa Hrvatska je, ušla u slijepu ulicu i više nama kamo. To sada napokon vide i mnogi drugi pa zato upozoravaju na mafiokraciju na vlasti”, primjećuje pravni ekspert za pretvorbu i privatizaciju, Sulejman Tabaković.

Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

Dodaje potom da baš zato ratnim profiterima treba što prije oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu jer će nakon toga, kako ističe, mnogi problemi biti riješeni.

”Mislim pri tom i na opljačkanu imovinu INE i na velike banke te na mnoge tvrtke. Sva opljačkana imovina od novih vlasnika se mora oduzeti, a da bi se to provelo, uopće nije potrebna intervencija suda. Sve se može brzo i po zakonu vratiti vlasniku, odnosno građanima Republike Hrvatske”, napominje Tabaković.

Nadovezao se potom na najsvježiji koruptivni slučaj, odnosno na nezakonitu prodaju strateški važne osiguravajuće tvrtke – Croatia osiguranja, tvrdnjom da se i tu radi o kriminalu u kojega je, po tko zna koji put, umiješan Slavko Linić.

”On je doista prisutan u tisuću koruptivnih afera. Jedan je od kreatora zločinačkog zakona o pretvorbi i privatizaciji, a njegov potpis stoji i na kriminalnim stečajevima i predstečajnim nagodbama. Odgovoran je za skandalozno jeftinu prodaju super vrijednih naftnih polja ‘Bijelih noći’, za kriminalnu prodaju četvrtine INE, za nestanak 104 milijuna dolara iz Riječke banke, za aferu s Hotelima Primošten, za pogodovanje Ježiću i za mnoga druga nedjela. Unatoč svemu tome, ništa mu se ne događa jer je dio moćnog naftnog lobija. Linić je dijete Ine te je – kao takav – dio takozvane tehnomenadžerske struje koja, de facto, vlada Hrvatskom. Tom moćnom lobiju pripadaju Gregurić, Valentić, Vedriš, Mateša, Porges, Čermak te mnogi drugi. Linić je još na slobodi jer ga štiti taj iznimno snažni lobi. Oni uz pomoć hrpe novca štite jedni druge. Duhanski lobi također drma Hrvatskom. Dokaz za to je činjenica da je TDR kriminalno stečeno vlasništvo. Tvornica duhana Rovinj je nastala na ratnom zločinu pljačke građana Republike Hrvatke. TDR je opljačkao dioničare TD Zagreb i TD Zadar te ostale građane. Kaznena prijava DORH-u je podnesena u zakonskom roku, no nikada nije procesuirana”, podsjeća Tabaković.

Ponavlja zatim da su spomenuti pojedinci, koji su iz Domovinskoga rata izašli kao milijarderi, dogovorili – u stvari – rat u kojem je narod stradao, a oni se enormno obogatili.

‘Namjera rata je bila pljačka građana Republike Hrvatske i to je evidentno. A osim pripadnika naftnog lobija te prijeratnih predstavnika INE u Londonu, Švicarskoj i drugdje, tehno menadžerskoj struji – koja se kroz rat najviše obogatila – pripadaju i predstavnici nekadašnje Astre, vanjskotrgovinske tvrtke koja je objedinjavala izvoz u Rusiju i druge zemlje (a čiji predstavnici u inozemstvu su – gotovo u pravilu – morali biti i suradnici Udbe – op.a.).

”Oni su do danas posve uništili radna mjesta i proizvodnju u Hrvatskoj, no oni su, od početka pretvorbe i privatizacije – pa sve do danas uvezani u političke igre. I Linić je njihov igrač, zbog čega je, unatoč brojnim aferama, još uvijek na slobodi. No, situacija se mijenja, zbog čega je Adris grupa i odlučila prodati TDR. Znaju što se događa, svjesni su da im je dogorjelo do prstiju pa su – ne bi li prikrili pljačku – TDR prepustili BAT-u. No, i u BAT-u bi trebali znati da je to sve pod upitnikom”, zaključuje autor knjige ‘Pravom u glavu’, Sulejman Tabaković.

Slične ocjene ponudio je i poznati zviždač te aktivist riječkoga Pokreta otpora, inženjer Radovan Smokvina.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

”Nezakonita pretvorba Croatia osiguranja samo je jedan od tisuću slučajeva u koji je Slavko Linić umiješan. On stalno ponavlja da sve radi po zakonu, no problem je u tome što od početka imamo koruptivne zakone. Zato i Hrvatskoj treba jedan ‘Nurnberški proces’. Poznato je da su i nacisti sve zločine radili po zakonu”, podvlači Smokvina pa nadodaje kako se neke stvari ipak pomiču s mjesta.

”Koliko god su pazili da smisle zakone po kojima će legalno pljačkati narod, mnogi dokazi njihovih koruptivnih radnji sada dolaze izvana. Samo u zadnjih nekoliko tjedana doznali smo za, po svemu sudeći, prljave poslove Bože Prke i Ivića Pašalića, no na red će doći i drugi profiteri. Za čas se to može riješiti. Osobe poput njih treba samo pitati otkud im novac, jesu li platili porez i gotovo. Tako je pao Al Capone, tako se radi u zemljama Europske unije i u Švicarskoj, a tako bi se trebalo biti i u Hrvatskoj. Čitam da je Prki poštar donio obavijest o 20 milijuna dospjelih kamata!

Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL

To je dokaz da su pretjerali i da su se 25 godina natjecali tko će više drpiti. Danas je sve jasno: mafiokracija je na vlasti i oni međusobno štite jedni druge. Ni Milanović nije čist, a o Liniću da i ne govorimo. No, neće Linića ministar Ostojić zatvarati, kada je poznato da su svi ministri unutarnjih poslova ‘unutra’. Sada Bandić, koji je nedavno izašao iz zatvora i protiv kojega je podignuta optužnica, poziva Slavka Linića u Holding. Povezanost je očita. Hrvatski problem je to što se nitko, osim riječkog Pokreta otpora, otvoreno ne bori protiv te bande. Svi ostali su pasivni promatrači. No, građani trebaju znati da se ništa neće dogoditi samo od sebe. Već godinama svjedočimo genocidu vladajuće mafiokracije nad narodom i tome se trebamo suprotstaviti. I branitelji, odnosno ratni invalidi, žrtve su ratnih profitera u jednakoj mjeri kao i srpskih tenkova. Čermak je lifrao naftu za srpske tenkove, a iz tih tenkova ispaljene su granate koje su ozlijedile ratne invalide. Zato bi se branitelji trebali boriti protiv kriminala i korupcije, pa bi cijela Hrvatska bila uz njih. Ovako, mnogi za njihov prosvjed nemaju razumijavanja. Imam dojam da ni oni ne znaju zašto prosvjeduju. Pravi razlog za prosvjed je pljačka i genocid kojem smo izloženi, a ne smjena ministra i njegovih pomoćnika”, zaključuje Smokvina.

I politolog te publicist Darko Petričić osvrnuo se na ‘zacementiranost’ koruptivne hobotnice te na činjenicu da će, bez pomoći izvana, biti vrlo teško razbiti mafiokraciju koja četvrt stoljeća vlada Hrvatskom.

”Inicijativa za pokretanje kaznenog progona protiv Slavka Linića mora doći iz EU, jer ovdje pravosuđe u 90 posto slučajeva ovisi o političkoj volji. Oni će do zadnje sekunde čekati i izbjegavati otvarati istrage protiv Linića, sve dok ih netko izvana ne natjera da nešto naprave. Svjedoče to primjeri Sanadera i Perkovića. Sve bitno dosad je pokrenuto izvana. Sljedeći u tom nizu mogao bi biti Slavko Linić ili pak netko odgovoran za aferu Hypo. Nama aktivistima i zviždačima teško je, u takvoj situaciji, pokrenuti bilo što. Možemo ipak kroz medije upozoravati na kriminal političara te tako vršiti pritisak na domaće i strane institucije. Velik broj znanstvenika i intelektualaca te sudaca i pravnika okupljenih na promociji knjige ‘Stečajna mafija’ te vrlo pozitivne reakcije na tu knjigu ipak daju nadu da se nešto pokrenulo te da bi se lavina mogla zakotrljati”, zaključuje aktivist Darko Petričić.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.