Marko Mrkonjic/PIXSELL
Marko Mrkonjic/PIXSELL

NE BJEŽE SVI IZ SLAVONIJE TRBUHOM ZA KRUHOM: Maturant postao direktor i planira otvaranje novih radnih mjesta

Autor: M.M.

Cijela obiteljska priča vezana je uz poljoprivredu u kojoj obitelj vidi svoju budućnost u regiji između Dunava, Drave i Mađarske.

Nakon mnogobrojnih priča o velikoj nezaposlenosti u Slavoniji i Slavoncima koji masovno odlaze  trbuhom za kruhom diljem Europe i svijeta, postoje i suprotni primjeri, piše Glas Slavonije, a riječ je o obitelji Jumić u selu iz baranjskog mjesta Grabova

Cijela obiteljska priča vezana je uz poljoprivredu u kojoj obitelj vidi svoju budućnost u regiji između Dunava, Drave i Mađarske.

Glava obitelji Milenko Jumić, uz pomoć partnera iz Donjeg Miholjca odlučio je pomoći sinu Hrvoju otvorivši mu tvrtku Bio-poljekako bi ga zadržao kod kuće i omogućio mu da živi od poljoprivrede.

“Osim tu i tamo gimnastike, bavljenje poljoprivredom mi je opsesija. Još od prije nekoliko godina sam orem, sijem, tanjuram i obavljam druge poljoprivredne poslove “. kazao je  Hrvoje koji je ove godine završio srednju poljoprivrednu školu u Osijeku. Premda još nije dobio ni svjedodžbu, postao je direktor spomenute tvrtke.

Prva je tvrtkina investicija nabava višenamjenskog stroja njemačke tvrtke Zumhammer, specijaliziranog za gnojidbu.

“Koliko znamo, ovo je jedini takav stroj u Hrvatskoj, a ako nije jedini, onda je među rijetkima. Upravo stoga smo ga dobili nešto povoljnije, kako bi se proizvođač probio na hrvatsko tržište. Njime polako zaokružujemo priču oko ekološke gnojidbe, koja je znatno bolja i učinkovitija od one mineralnim gnojivima”, nastavlja Hrvoje.

 Premda gospodarstvo Jumić i OPG-ovi u njihovom vlasništvu obrađuju približno 240 hektara zemljišta, želja im je uslužno obavljati gnojidbu i drugim baranjskim poljoprivrednicima, pa su stoga tijekom vikenda održali prezentaciju novonabavljenog stroja potencijalnim korisnicima.

“Ako sve pođe prema planu, javljat ćemo se na domaće i inozemne natječaje. Željeli bismo graditi silose za naše potrebe te nabaviti petstotinjak rasplodnih krmača i krenuti s intenzivnijim bavljenjem stočarstvom na način kako se to nekada radilo u Baranji”, ističe obitelj Jumić koja u planu ima i otvaranje novih radnih mjesta na kojima bi radili mladi ljudi

Autor: M.M.

ZADNJE VIJESTI