Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

NARUČITELJ ATENTATA NA ČEKANJU! Uhićenja tek nakon podjele novca od transfera Marka Pjace u Juventus!

Autor: Dubravka Wurtzberger/ 7dnevno / 22.srpnja 2016.

Krucijalno je pitanje zašto ipak uz toliko ne samo indicija nego i saznanja moćni Hrvat nije identificiran, uhićen i transferiran na jedino moguće mjesto – iza rešetaka!? Je li riječ samo o nedostatku dokaza ili su istražitelji ostavili za sada na slobodi moćnog Hrvata, ionako u bezizlaznoj situaciji, da se koprca u svojoj mreži, te da im on, pokušavajući se ipak spasiti, dostavi još neke krupne glave svoje hobotnice

Otkako je u utorak tjednik Nacional izašao s naslovnicom i udarnom temom o moćnom Hrvatu koji je naručio likvidaciju glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, izbjegavajući otkriti njegov identitet, ali opet dovoljno otkrivši da se krene s nagađanjima, javnost je na forumima bez ikakve zadrške prepoznala – Zdravka Mamića! Detektirali su ga i u svim medijskim kućama, ali ni jedan medij, ni jedan portal, pa ni najneovisniji među njima, nisu su usudili čak ni spekulativno spomenuti ime hrvatskog nogometnog bossa. „Najhrabriji“ je bio Večernji list, dan poslije dramatične Nacionalove naslovnice, koji je u podnaslovu svoga teksta odgovorio na upit iz naslova „Tko je moći Hrvat koji je naručio likvidaciju Cvitana?“ „Samo je jedan moćnik koji zadovoljava sve kriterije!“, ustvrdio je „hrabri“ Večernjak, ostavši i u teksu u gabaritima neodređenosti.

Kojem se to moćnom Hrvatu zamjerio glavni državni odvjetnik? Kojem je to moćnom Hrvatu razbio poslovno carstvo suočivši ga s iznimno dokumenitranim optužnicama? Čija se to situacija stalno komplicira pa ga istražuju i za pranje novca preko offshore kompanije?, citira Večernji Nacionalovog glavnog urednika Berislava Jelinića. I u odgovoru konstatira da im samo jedno ime koje pada na pamet u kontekstu Nacionalove priče, ali ime ipak izostavlja, premda decidirano tvrdi da se ušlo u trag naručitelju najozbiljnijeg i najnasilnijeg kriminalnog čina u povijesti moderne Hrvatske!

Evo što je u utorak objavio Nacional: Ubojstvo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana naručio je moćan Hrvat i to je učinio zbog bezobzirne osvete. Ta se osoba nalazi u ozbiljnim pravnim problemima, suočena je s iznimno dokumentiranim optužnicama, njenim se problemima ne nazire kraj, situacija joj se neprestano komplicira i sve je to dovelo do toga da se Cvitanu pokuša osvetiti ubojstvom.

Zašto je Cvitan na udaru?

Radi se o osobi koja raspolaže znatnim osobnim bogatstvom i koja to ubojstvo može izdašno platiti. “Čini se da je naručitelj svjestan teške, gotovo bezizlazne situacije u kojoj se nalazi. O koliko se bezobzirnom činu radi, pokazuje i to da Cvitanovim ubojstvom ta osoba sigurno ne bi olakšala pravne probleme u kojima se nalazi”, potvrdio je za Nacional visoki pravosudni izvor. Cvitan se našao na udaru tog moćnog Hrvata jer je svojim radom uspio razbiti njegovo poslovno carstvo, osujetio njegove kriminalne planove i jer ga je po svemu sudeći spriječio u daljnjem pranju novca preko offshore računa. Već se sada može tvrditi da se radi o pokušaju izvođenja najozbiljnijeg i jednog od najnasilnijih kriminalnih činova u povijesti moderne Hrvatske. U trenutku kada su Cvitanu pojačane mjere osiguranja, atentat je već bio u fazi izvođenja. Nije se radilo o tomu da su presretnuti razgovori ili da su prikupljene informacije da se Cvitanu prijeti ubojstvom, nego su te prijetnje dovele do konkretnih akcija. Istražitelji su naručitelju i izvršiteljima poslali poruku „znamo što pripremate“!

Krucijalno je pitanje zašto ipak uz toliko ne samo indicija nego i saznanja moćni Hrvat nije identificiran, uhićen i transferiran na jedino moguće mjesto – iza rešetaka!? Je li riječ samo o nedostatku dokaza ili su istražitelji ostavili za sada na slobodi moćnog Hrvata, ionako u bezizlaznoj situaciji, da se koprca u svojoj mreži, te da im on, pokušavajući se ipak spasiti, dostavi još neke krupne glave svoje hobotnice.

Jedna od teza je, naime, da se iznimno, a natjecateljski posve neopravdano, požurilo s prodajom Dinamovog nogometnog blaga Marka Pjace u torinski Juventus za basnoslovnih 23 milijuna eura – što je najveći transfer u povijesti modroga kluba – da bi se novac brže bolje podijelio važnim osobama koji već godinama od Zdravka Mamića ubiru reket u zamjenu za zaštitu od kaznenih progona. A nema koga Mamić ne plaća: na njegovoj su platnoj listi donedavni ustavni suci te suci Županijskog suda u Zagrebu, Jasna Smiljanić i Ivica Veselić čak za pozamašne honorare arbitriraju u Hrvatskom nogometnom savezu, njegov prijatelj i pouzdanik je i donedavni predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, koji sasvim sigurno nije samo od kavica s Mamićem školovao sina u SAD. Naši izvori iz Slavonije kažu nam da su Mamićevi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković već obišli suce Županijskoga suda u Osijeku gdje je prebačeno suđenje braći Mamić po prvoj optužnici za višemilijunsko izvlačenje novca iz Dinama.

Mamić svoje pouzdanike ima i u policijskim krugovima, i među aktivnim i umirovljenim načelnicima i kriminalistima. Pod kontrolom drži i tobožnje Hanžekovićevo medijsko carstvo, negdašnji Europaress holding, te njegova udarna izdanja Jutarnji list, Globus i Sportske novosti, njegova privatni dnevni sportski list. Mamić financira i jedno krilo odmetnutih Dinamovih navijača koje kad god zatreba koristi za izazivanje meteža na tribinama ne bi li podmetnuo ekscese navijačkoj struji koja mu već godinama pruža otpor, podiže protiv njega kaznene prijave i zaziva njegovu smjenu i čistku njegovih ljudi iz kuba.

Nema cijene za slobodu

Nadasve je jedan od najvećih donatora Hrvatske demokratske zajednice, radi se o milijunskim iznosima, u posljednjih desetak godina, pa je uživao i Sanaderovu i Kosoričinu i Karamarkovu zaštitu. Znao je kako se dodvoriti politici da mu ona počne služiti, a to jako puno košta. Mamić sada, gotovo već obezglavljen, igra igru očajnika. Kampanja za izvanredne parlamentarne izbore samo što nije počela a HDZ-ova je blagajna suha kao računi Todorićevih blagajnica u Konzumu. Nema cijene koju nije spreman platiti za svoju slobodu, premda je još prije nekoliko mjeseci i njegova odvjetnica Sloković u uskom društvu potvrdila da je Mamić jednostavno neobranjiv jer ga se tereti bjelodanim tragovima novca. I njega je već na neki način pripremila da mu ne gine robija, pa je on nedavno zavapio: „Sva je sreća da su moji na vlasti, pa ću se izvući sa tri godine, inače bih dobio sedam.“

E, sad, na vlasti više nisu njegovi, karte će se ponovno miješati, a bez stvarnoga je utjecaja ostao i Tomislav Karamarko i sam načet aferama, pa je prilično vjerojatno da će Karamarko i Mamić nastaviti zajedno djelovati da pokušaju popraviti svoje teške situacije.

Nije slučajno nakon drugog izlaska iz pritvora u prosincu prošle godine Zdravko Mamić prvo pohitao u Sheraton u zagrljaj supružnicima Karamarko. Požalio im se kako jako loše stoji u svim predmetima koji se protiv njega vode kako na sudu, tako i u istragama. Brižni Karamarko na to mu je odgovorio kako mu je ”većinu na Ustavnom sudu već riješio”. O da, isti je to onaj Ustavni sud oko čijih je sudaca nedavno postignut konsenzus između HDZ-a i SDP-a, što očito ukazuje na to da je hrvatsko pravosuđe i dalje sve samo ne neovisno te da će odabrani morati služiti onima koji su ih birali.

Jedan bivši analitičar u obavještajnim strukturama i dalje ne doživljava Mamića i Karamarka vrhom korumpiranoga sustava.

„Oni su samo kapetani, nikako donovi, ali jako puno znaju što je opasno po njih, a ne samo po Cvitana. Nije Mamić jedini koji odgovara opisu. Članak u Nacionalu može biti i pokušaj određenih ‘spavača’ da miniraju istragu. Jer sada i naručitelji i izvršitelji znaju da se ‘zna’. U svakom slučaju mnogi mirno ne spavaju zbog onog što glavni državni odvjetnik Cvitan zna. I zato Cvitana čuvaju kao Obamu, i naši i Amerikanci“, kaže nam naš izvor te dodaje:

Ruska i hrvatska mafija

„Mafija je puna love k’o brod. Migrit je poslao ‘Karamarku’ na račun u Švicarsku 10 % provizije za onaj propali posao sa Fincima, dakle 15,8 milijuna eura. Ma kakva provizija!? Kakav Karamarko? To je novac mafiji. Očito osiguravaju veliku lovu za velike poslove  u Hrvatskoj koji su sad već izašli iz faze planiranja u fazu provedbe…Ovo što sad laprdaju tehnički ministar Butković i ekipa da su “Rusi’ ( čitaj ruska mafija ) financirali ‘samo’ izradu  IPO programa je smijurija….“

Prije izvjesnog je vremena stoga žurno podignuto osobno osiguranje Dinka Cvitana. Povećan je broj pratitelja koji su 24 sata uz njega, a odabran je i blindirani automobil kojim ga se prevozi gradom. Pojačano je osiguranje u sjedištu DORH-a te je Cvitanu savjetovano da čim više boravi u sjedištu Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici, gdje uz pravosudnu, već duže vrijeme dežura i civilna policija.

Istodobni kada je Cvitan dobio pojačanu tjelesnu zaštitu podignuta je razina osiguranja i u svim objektima u koje bi, kako se pretpostavlja, glavni državni odvjetnik mogao doći zbog potreba posla, a to je nekoliko većih sudova, te sjedišta državnih odvjetništava.

Sve procjene o sigurnosnim ugrozama prema kojima se određuje razina osiguranja štićenih osoba izrađuje Sigurnosno-obavještajna agencija. Samu fizičku zaštitu provode djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Što je točno promijenilo sigurnosnu procjenu za glavnog državnog odvjetnika nije moguće službeno doznati, iako su nam u krugu njegovih najbližih suradnika potvrdili da je prijetnja vrlo precizna. Točno se zna iz kojeg kriminalnog miljea dolazi, no još nije sasvim izvjesno imaju li istražitelji i dovoljno dokaza da ju formalno raskrinkaju, te procesuiraju one koji iza nje stoje.

Cvitan je, nakon što je preuzeo dužnost od Mladena Bajića, krenuo u žestoki obračun s kriminalnom u hrvatskim nogometnim krugovima, a finalizirano je i razotkrivanje trgovine povjerljivim informacijama iz tajnih istraga. Nedavno se počelo rasvjetljavati lažnu trgovinu zlatom, koja je bila paravan za pranje novca jednog južnoameričkog narko-kartela. Otvorena je i istraga o sumnjivom remontu hrvatskih borbenih zrakoplova.

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine dio vladajuće garniture vrlo je izravno tražio njegovu smjenu, a jedna od stepenica u provođenju te ideje bilo je i uskraćivanje suglasnosti Vlade na njegovo godišnje izvješće. Tomislav Karamarko čak mu je ponudio da bira zemlju u kojoj hoće biti veleposlanik. No, Cvitan je odbio, jaši i dalje protiv moćne mafije sljubljene s pravosudnim i represivnim aparatom te je odnedavno najzaštićeniji i najčuvaniji čovjek u Hrvatskoj.

Autor: Dubravka Wurtzberger/ 7dnevno / 22.srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI