Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Narodna koalicija: Resor kulture preuzima Bojan Glavašević?

Autor: dnevno.hr

Narodna koalicija također želi razdvojiti resor obrazovanja i znanosti u dva resora – prvi bi vodila SDP-ova Sabina Glasovac iz Zadra, a drugi ili Vesna Pusić, ako HNS pristane na izlazak iz vanjskih poslova, ili pak Pero Lučin, riječki rektor.

Koalicijski sporazum Narodne koalicije SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a koji je potpisan u Zaboku propisuje da će SDP imati prva mjesta na listama u svih deset jedinica, a glavna odredba sporazuma je da partneri ne mogu postizborno surađivati s HDZ-om.

Već je poznato da  vođa koalicije Zoran Milanović želi da se u njegovu kabinetu nađu više-manje isti ljudi koji su Vladu vodili i u prošlom mandatu, ali i da želi smanjiti broj ministarstava.

Ako bi se to dogodilo, vjerojatno bi Arsen Bauk i Gordan Maras bili u Saboru, a ne u Vladi. Gospodarstvo bi, naime, vodio Siniša Hajdaš Dončić, a pravosuđe Orsat Miljenić ili pak vjerojatno Peđa Grbin, ako bi se ostvarile želje Milanovića da SDP dobije vanjske poslove te Orsat Miljenić ode za inoministra, piše riječki Novi list. .

No, kandidat za vanjske poslove je i Milanoviću blizak Joško Klisović. Ako ne, ako bi vanjski poslovi ostali HNS-u, to bi bilo isključivo željom bivše šefice HNS-a Vesne Pusić.

Novi lid navodi da bi promet pripao HNS-u i šefu stranke Ivanu Vrdoljaku, a sve drugo ostalo bi kao ranije: Anka Mrak Taritaš vodila bi graditeljstvo, Mihael Zmajlović zaštitu okoliša (osim ako se ne spoji s graditeljstvom), Milanka Opačić socijalu, Mirando Mrsić rad, a Siniša Varga zdravstvo. U kombinaciji su i Romana Jerković ili Dragan Korolija Marinić, koji je bio zamjenik Vargi te dobro poznaje sustav. Branitelje bi, kako se čini, vodio Franko Vido.

Novost je da bi resor kulture mogao preuzeti mladi Bojan Glavašević, koji je ranije bio zamjenik Fredu Matiću u Ministarstvu branitelja.

Narodna koalicija također želi razdvojiti resor obrazovanja i znanosti u dva resora – prvi bi vodila SDP-ova Sabina Glasovac iz Zadra, a drugi ili Vesna Pusić, ako HNS pristane na izlazak iz vanjskih poslova, ili pak Pero Lučin, riječki rektor, piše Novi list.

 

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI