NAPOKON POZNAT DATUM: Izbori će biti 8. studenoga?

Autor: A. Pranjić

Odluka o raspuštanju Sabora stupila je na snagu prije tjedan dana

U ponedjeljak poslijepodne predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavit će datum izbora. Iako do sada predsjednica nije precizirala datum, zna se da izbore želi čim prije. Bilo koja nedjelja u studenom dolazi u obzir, do prema neslužbenoj potvrdi koju je dobila NOVA TV datum kada će se izbori održati je 8. studenog.

Naime, odluka o raspuštanju Sabora stupila je na snagu prije tjedan dana. A od tog dana počeo je teći rok i od 30 dana u kojem predsjednica može raspisati izbore. Osim toga, Vlada time prelazi u status “tehničke vlade”.

Zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu kreće nakon službene objave datuma. Za eventualne žalbe predviđena su dva dana nakon toga. Nakon toga započinje službena kampanja.

Kampanja bi mogla biti veoma kratka ako se kao datum izbora odredi 8. studenog. (op.a. za tri tjedna)

Navodno je predsjednica već razgovarala s nekima od predstavnika parlamentarnih stranaka, a s ostalima još treba obaviti telefonske razgovore. Odluku će donijeti nakon toga. Za sada se zna kako je razgovarala s Milanovićem i Karamarkom.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.