Screenshoot/HRT

‘Štitio sam zgradu, danas su mogući ekscesi, čak i terorizam’

Autor: Dnevno.hr

Nakon odluke o poništenju izbora za Studentski zbor, mogla se očekivati situacija koja se i dogodila, tvrdi. Vlahović- Štetić je rekla da straha od terorizma nije bilo prije 15 dana, a sada odjednom taj strah postoji.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu traže da dekan Vlatko Previšić do 03. listopada da ostavku ili da ga rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras razriješi. Ako do toga ne dođe prijete blokadom Fakulteta. Što je razlog za ovakvu situaciju na Filozofskom fakultetu te kakav nas razvoj događaja očekuje tema je emisije Otvoreno.

Gostovali su: prof. dr. sc. Srećko TOMAS, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Vlatko PREVIŠIĆ, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vesna VLAHOVIĆ – ŠTETIĆ, Filozofski fakultet u Zagrebu, akademik Mislav JEŽIĆ, Filozofski fakultet u Zagrebu i Nikica KOLAR, dosadašnji predstavnik Studentskog zbora u Vijeću Filozofskog fakulteta.

Zaštitari na Filozofskom fakuletu ne kontroliraju na ulasku u knjižnicu, oni su tamo da u određenom trenutku štite zgradu od mogućih ekscesa. U vremenu u kojem mi živimo, u kojem su mogući različiti ekscesi, da ne kažem i teroristički, ja sam dužan štititi zgradu, rekao je dekan Previšić. Nakon odluke o poništenju izbora za Studentski zbor, mogla se očekivati situacija koja se i dogodila, tvrdi. Vlahović- Štetić je rekla da straha od terorizma nije bilo prije 15 dana, a sada odjednom taj strah postoji. Mislim da ne bi očekivao nikakav terorizam od naših studenata koji su vrlo disciplinirano i mirno održavali svoje plenume. Rekla je kako je nečuveno da studenti u vrijeme ispitnih rokova nisu mogli ući u knjižnicu. Previšić se nadovezao- zaštitarska služba je bila potrebna jer je nekoliko osoba provokativnim fotomontažama rektora i mene obljepilo hodnike fakulteta. Nikica Kolar je rekao da se nada da dekan ne smatra studente teroristima. Naglasio je da spomenute fotomontaže nemaju nikakve veze sa Studentskim zborom. Previšić je rekao da mu nije policija rekla da mu trebaju zaštitati, već je to bila njegova osobna procjena.

Vlahović-Štetić dekanu, između ostalog, zamjera vrlo autokratsko vođenje fakulteta i to što je na sve moguće načine opstruirao postupak pokretanja nepovjerenja dekanu. Kolar je rekao da je ključno nedemokratsko postupanje, primjerice čitav paket ugovora sa sastavnicama Sveučilišta, kao što je najpoznatiji slučaj sa Katoličko bogoslovnim fakultetom. Previšić je nekoliko puta rekao da je cijeli slučaj programiran i ciljan. Rekao je kako je profesor filozofije na Facebooku napisao ”slomite noge zaštitarima” te da je taj isti napisao manifest ovoga djelovanja, koje je prenio na plenum kao potpuno nelegalno tijelo.

Srećko Tomas pojasnio je kako je dekan Previšić u dva navrata uputio zahtjev ministarstvu da se napravi upravni nadzor nad zakonitošću rada Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta. Otkrilo se da je za Studentski zbor izabrano 11, a trebalo je biti izabrano najmanje 13 predstavnika za Fakultetsko vijeće. Prema zakonu se navodi da mora biti najmanje onoliko izabranih u Studentski zbor koliko ih je u Fakultetskom vijeću, rekao je i dodao da za to odgovornost snose i dekan i studenti, koji su mogli reagirati. Vlahović-Štetić je prokomentirala kako je zanimljivo da je to usred ljeta riješeno u pet dana. Tomas je još napomenuo da ni na koji način oni nisu naveli da Studentski zbor treba raspuštati te da po tom pitanju poštuju autonomiju Sveučilišta. Akademik Ježić rekao je da studentski predstavnici u Vijeću nemaju svoja mišljenja, već oni dolaze sa vrlo čvrstim zajedničkim mišljenjem. Tvrdi i kako sastav predstavnika studenata u Vijeću nije u skladu sa statutom fakulteta jer je njih 7 sa istog odsjeka, a još su i, kako kaže, iste svjetonazorne orijentacije. Kolar mu je odgovorio da to što oni nemaju isto mišljenje kao akademik Ježić, ne znači da unutar sebe imaju identična mišljenja.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta uopće ne surađuje sa Studentskim zborom Sveučilišta, i oni rade kako žele i što žele, rekao je Previšić i kasnije nadodao da je plenum fantomsko tijelo. Plenum vam nije smetao kada je isti taj plenum delegirao, mimo Studentskog zbora, delegate u Fakultetsko vijeće, koje je vas osobno izabralo.

Kada je riječ o odlukama koje su donesene u sastavu Studentskog zbora koji je sada raspušten, Vlahović-Štetić pojasnila je da postoje dva pravna tumačenja. Prvo- ako je Vijeće nelegalno, onda su sve odluke toga Vijeća nelegalne. Drugo je tumačenje da je Vijeće nelegalno od trenutka o raspuštanju i po tome je odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana Previšića legalna, pojasnila je. Previšić je na ovo rekao da je Vlahović-Štetić primjer agresivnosti koja se čini prema njemu i cijelom fakultetu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.