Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon puštanja iz pritvora, Dolački s ljubavnicom uživao na Mauricijusu!

Autor: Ivan Babić

Za tako teška kaznena djela kao što su krađa 280 tisuća eura i dva kg zlata, te fingiranje provalne krađe u zgradi kriminalističke policije u Zagrebu, nekadašnji šef službe organiziranog kriminaliteta je dobio rekordno kratak pritvor. I čim je izašao otišao je na egzotično putovanje "pripremati" obranu sa slobode narugavši se tako cjelokupnom policijsko-pravosudnom aparatu.

Nakon tromjesečne istrage USKOK je jučer i konačno podigao optužnicu protiv bivšeg načelnika zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta Željka Dolačkog zbog, kako je službeno priopćeno, počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom je okrivljeniku stavljeno na teret da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, a koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada, iz prostorije policije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599 tisuća kuna, zatim još 40.300 kuna, 4.360 eura, pa 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 yuana. Ili bolje rečeno – sve što je našao.

Kao što je već poznato, Dolački je radi prikrivanja navedenog djela 3. travnja ove godine inscenirao provalnu krađu u prostoriju PU zagrebačke u Heinzelovoj ulici gdje su novac i zlato bili pohranjeni. U optužnici je predloženo da se, sukladno odredbama Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, okrivljeniku oduzme protupravno stečena imovinska korist. Međutim, prema saznanjima iz istrage do dana današnjeg od svega toga nije pronađeno baš ništa – ni u njegovoj obiteljskoj kući u Vukovini nedaleko Velike Gorice niti na drugim potencijalnih lokacijama na kojima je počinitelj mogao sakriti plijen, pa je na kraju zaključeno kako je Dolački sve to već unaprijed potrošio i nakon toga fingirao smiješnu pljačku.

A priznat’ ćete, tolike dragocjenosti nije bilo lako ni potrošiti, a niti unovčiti – posebice zlato. Među njegovim kolegama se pričalo kako se sam Dolački žalio kako ga prijateljica koju je svojevremeno doveo iz jedne druge Policijske uprave koštala više od 50 tisuća eura! Očito raskošan život zadnjih godina policajca sa skromnom hrvatskom plaćom morao je jednom doći na naplatu. I Dolački se odlučio na potez očajnika.

Najsramotniji epilog smiješne pljačke

Podsjetimo se. Osamnaest dana je trebalo policiji da riješi sramotnu pljačku u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije. Na kraju je policija za krađu osumnjičila jednog od svojih šefova – Željka Dolačkog iz čijeg je sefa u uredu u Heinzelovoj ulici nestalo 280.000 eura, dva kilograma zlata i još par ‘sitnica’. Dolački je odmah suspendiran, protiv njega je pokrenut i stegovni postupak, a na ispitivanje u policiju priveden je 22. travnja, i to u onu istu zgradu u kojoj je zadnjih godina bio jedan od neprikosnovenih šefova. Nekoliko sati kasnije, MUP ga je i službeno osumnjičio da je “lažno prikazao slučaj provale te iskoristivši svoj položaj pribavio sebi znatnu imovinsku korist”.

U kuloarima se neslužbeno moglo čuti kako ga je na kraju prijavila jedna kolegica koja mu navodno i pomogla pri fingiranju provale. Dolački je zatim ispitan u USKOK-u i pred sucem istrage i 23.travnja određen mu je pritvor. Tako je navodna „provala“ u središte vrlo dobro čuvane zgrade kriminalističke policije u Zagrebu dobila najsramotniji epilog koji je mogla dobiti.

Prema dobro obaviještenim izvorima tromjesečna istraga nije donijela neke značajnije rezultate – barem kada je u pitanju otkrivanje otuđenog, a mjesec i pol dana kasnije, 10.lipnja Dolački je pušten iz istražnog zatvora jer je u rekordno kratkom vremenu za tromi hrvatski pravosudni sustav ispitano svih tridesetak svjedoka, pa prema ocjeni suda više nije bilo razloga za produljenje pritvora jer više nije mogao utjecati na svjedoke.




Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

No nije se loše podsjetiti da je u nekim drugim slučajevima zlouporabe položaja i ovlasti u Hrvatskoj pritvor produljavan i po nekoliko puta, pa su primjerice Sanader, Vidošević, Lovrić Merzel, pa čak i Bandić u pritvoru provodili od nekoliko mjeseci pa do godinu dana, Dolački je ekspresno pušten na slobodu, iako je bilo i drugih osnova za zadržavanje u pritvoru: primjerice opasnost od ponavljanja djela i prikrivanja dokaza, opasnost od dovršenja kaznenog djela, zbog posebno teških okolnosti djela ali i ono najvažnije – zbog opasnosti od bijega.

“Bijeg” na Maurucijus

Već sama činjenica da je USKOK za takvu jednu ‘zvjerku’ sam zatražio ukidanje pritvora i da je (po tom pitanju inače strogi Županijski sud u Zagrebu) to odmah prihvatio, pobuđuje sumnju da je iskusni policajac “trgovao” s onim što ima o mnogim drugim moćnicima iz političkog, pravosudnog i javnog života Hrvatske. Nakon žurnog puštanja na slobodu, Dolački se nije počeo pripremati za obranu sa slobode kako mu je to omogućeno, nego je bezbrižno s putovnicom u džepu i u pratnji ljubavnice otišao na egzotično putovanje u prelijepi tropski arhipelag u Indijskom oceanu – Mauricijus. Oni koji su ga tako brzo pustili iz pritvora doslovce su mu otvorili mogućnost da zauvijek nestane.




No on se očito samo želio narugati cjelokupnom policijsko-pravosudnom aparatu Hrvatske, jer je sa sobom poveo i aktraktivnu pratnju pa je na Mauricijusu doslovce uživao kao nikad u životu. S obzirom da je to prilično udaljena i skupa turistička destinacija za naše istražne organe možda i jedno pitanje i jedna sugestija – od kuda Dolačkom novac za to putovanje i nije li to možda zgodna destinacija upravo za sklanjanje plijena?!

mauritius_1

Šira zločinačka organizacija

Cijela ova neugodna priča za policiju koja je počela početkom travnja mjeseca rezultirala i uhićenjem skupine od 15 ljudi, pod sumnjom da su u samo dvije godine u Hrvatskoj oprali oko 630 milijuna kuna. Novac se, kako se sumnja, prao fiktivnim poslovima sa zlatom, a među uhićenima zbog te priče bili su Pejo i Antonio Ivić, otac i sin, čije su zlato i novac ukradeni iz sefa u uredu Dolačkog.

Ivići su se u problemima našli nakon što su ih u veljači zaustavile Kobre, koje su im u pretrazi vozila našle novac i zlato. I jedno i drugo oduzeto je i poslano kriminalističkoj policiji radi daljnje istrage. Otac i sin Ivić tvrdili su da novac potječe od prodaje kuće, dok su zlato kupili od jedne tvrtke, no policija im nije vjerovala. Novac i zlato spremljeni su u sef u uredu tadašnjeg načelnika Dolačkog, odakle su u noći s 3. na 4. travnja nestali. U tom trenutku počela je dvostruka istraga. Tragalo se za lopovima koji su se drznuli provaliti u policiju, no aktiviran je i lov na osumnjičenike za pranje novca. Od početka se govorilo da novac i zlato nisu mogli nestati, a da lopovi nisu imali pomoć iznutra. Osim toga, prvi put u povijesti zagrebačke policije oni su bili izuzeti od istraživanja takvog djela jer je istraga povjerena njihovim kolegama iz Zadra i Karlovca.

U tom se trenutku policija bavila samom sobom jer su svi zaposlenici iz Heinzelove bili sumnjivi te su morali ići i na poligraf. Provala, osim što je osramotila cijelu hrvatsku policiju, dovela je i do odlaska Vlade Dominića, glavnog ravnatelja policije, čiju je smjenu Tomislav Karamarko danima zazivao. Ministar Orepić Dominića nije ga smijenio, ali je prihvatio njegovu ostavku, kao što je prihvatio i ostavku Gorana Burušića, načelnika PUZ-a. Dolački je tada suspendiran.

Tko je zapravo bio policajac Željko Dolački?

Prije gotovo četiri godine – u studenom 2012. godine – Željko Dolački imenovan je načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. U istom je odjelu potkraj devedesetih bio donačelnik, a kruna je njegove tadašnje karijere bila prva antimafijaška akcija provedena u Hrvatskoj, kada su bili uhićeni “dečki s Knežije”, pripadnici tzv. zločinačke organizacije. Bilo je to u ministarskom mandatu Ivana Penića, u studenom 1999. godine, uoči parlamentarnih izbora i smjene vlasti.

No 2000., u vrijeme kada je u jeku bilo suđenje “zločinačkoj organizaciji”, Željko Dolački je smijenjen, a protiv njega je, baš kao i protiv njegova tadašnjeg šefa u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Jadranka Beline, pokrenut stegovni postupak. Sumnjičilo ih se tada za nepravilnosti u radu i podmetanje okrivljenicima. Način na koji ih je sustav maknuo na stranu bio je zapravo znak da ni optužnica podignuta na temelju dokaza koje su pribavili neće opstati i bio je svojevrsni uvod u debakl koji će kasnije doživjeti sudski postupak protiv “dečki s Knežije”, a protagonisti istrage – policajci Željko Dolački, Jadranko Belina, istražni sudac Radovan Ortynski i tužiteljica Dunja Pavliček – nestali su iz profesionalnog života.

Željko Dolački bio je i svjedok na suđenju Davoru Zečeviću za likvidaciju Željka Šobota iz 1999. godine. Upravo je Dolački pronašao rukavice u kojima je bio nađen DNK “dečka s Knežije” Davora Zečevića, što je bio ključni dokaz u istrazi ubojstva. Ipak, nedovoljan da Zečević za tu likvidaciju bude i osuđen.

Dolački je potom bio marginaliziran i poslan na radno mjesto policajca u Sisku, sve do dolaska Ranka Ostojića na čelo Ministarstva unutarnjih poslova 2011.godine, kada je vraćen u zagrebačku policiju. Naime, Dolački je sve vrijeme slovio za čovjeka od Ostojićeva povjerenja. Navodilo se da je bio dio Ostojićeva tajnog tima u vrijeme dok je ovaj bio ravnatelj policije, a Šime Lučin ministar unutarnjih poslova. Taj su tim mnogi nazivali parapolicijskim, a pripisivale su mu se, među ostalim, akcije “Magla” i “Cash”. Prvoj je cilj bila borba protiv organiziranog kriminala, drugoj prikupljanje informacija o generalu Anti Gotovini koji je tada bio u bijegu. Tim je, navodno, imao na raspolaganju i veliku svotu novca za plaćanje doušnika.

Nakon nekoliko godina rada u policiji u Sisku, Dolački se tako vratio u sjedište zagrebačke policije i zasjeo u ured iz čijeg je sefa na kraju ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata.

Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Autor:Ivan Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.