Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon novih mailova oglasila se Izvanredna uprava: ‘Konstrukcije koje nemaju veze s istinom’

Autor: dnevno.hr

Nakon objave novih mailova iz kojih proizlazi da se pogodovalo nekim dobavljačima Agrokora, oglasila se Izvanredna uprava.

“Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine. Pojasnimo još jednom, tzv. granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Agrokor je pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja to je po definiciji granični dug.

Također, svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja, su granični dug Agrokora prema dobavljačima. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju „dokazati“ dijelovima komunikacije odnosno e-mailova.

Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno.

Također, izvanredna uprava je obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane. Agrokor nema centralni izvještajni sustav, podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju se nažalost ručno i zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena. Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama”, stoji u priopćenju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.