Zarko Basic/PIXSELL

Nakon južine – zahladnjenje, a zatim nova promjena!

Autor: Hina

Slabljenje južine zbog dotoka hladnijeg zraka neki će dočekati s olakšanjem, a nekima će pak smetati kiša, ponegdje i snijeg, ne samo u gorju; no, i ova je promjena vremena samo kratkotrajna

Već do kraja srijede slijedi razvedravanje, u četvrtak i osjetno hladnije jutro, od onoga u utorak ponegdje na kopnu i za više od 10 °C, pa novo zatopljenje i jačenje južine, te nove oborine, za vikend i zahladnjenje, na Jadranu i bura.

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do znatno oblačno, povremeno s kišom, a u zapadnoj Slavoniji i u Posavini može biti i susnježice i snijega. Noću i ujutro još će biti razmjerno toplo, a zatim će zapuhati sjeverni vjetar, temperatura će tijekom dana padati pa će poslijepodnevne vrijednosti biti niže od jutarnjih.

U mnogim mjestima središnje Hrvatske u prvom dijelu dana kiša i snijeg, češći i obilniji u višim predjelima. Prema kraju dana naoblaka će se djelomice raskinuti. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura većinom od 0 do 5 °C, pri čemu će toplije biti ujutro, a poslijepodne sve hladnije.

Većinom oblačno uz povremenu susnježicu i snijeg bit će u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranupromjenljivo, prijepodne povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Vjetar slab jugozapadni i jugo. Temperatura u gorju od -1 do 3 °C, na moru od 6 do 11 °C, hladnije prema kraju dana.

Povremene kiše bit će i u Dalmaciji. Oblačnije će biti prijepodne, a poslijepodne su moguća i sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Temperatura većinom od 8 do 13 °C, na otocima ponegdje do 15 °C.

Na jugu Hrvatske će kiša ponegdje biti i obilnija, i veći će dio dana prevladavati oblačno, uz umjereno, ujutro još i jako jugo i jugozapadnjak. More će biti umjereno valovito, u noći i ujutro i valovito. Temperatura uz obalu od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti malo niža.

U četvrtak i osobito u petak ponovo će biti toplije, u kopnenom području uz umjeren južni i jugozapadni vjetar. Obilnije kiše bit će u gorju. U subotu će vjetar okrenuti na sjeverozapadni te će uz zahladnjenje na zapadu i u gorju mjestimice ponovno biti snijega.




Na Jadranu će i idućih dana biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom u petak i obilnijom. Puhat će umjereno, u petak i jako jugo i jugozapadnjak. U subotu će oborine većinom prestati, a zatim će se i razvedriti. Zapuhat će slaba bura i sjeverozapadnjak s kojim će osvježiti.

A zanima li vas dugoročnija prognoza, i znanstveno utemeljena, a i ona pučkog meteorologa, pogledajte najnoviji internetski Meteo kutak HRT-a, u kojem su se počele objavljivati i pasice prvog hrvatskog stripa posvećeno meteorologiji, točnije – meteorolozima DHMZ-a, koji već desetljećima pripremaju meteorološke izvještaje za medijske platforme HRT-a, uključujući i HRT meteo – aplikaciju za pametne mobilne telefone.

HAK: Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru




Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Oštrovica i Bosiljevo2 zbog mjestimice raskvašenog snijega na kolniku iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivaju vozače na pojačan oprez.

Mokrih i skliskih kolnika od kiše ima u većem dijelu zemlje.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu: na cestama kroz Liku i Gorski kotar.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići.

Na izlaz na graničnom prijelazu Bajakovo čeka se sat i 15 minuta.

U prekidu su katamaranska linija Korčula – Hvar -Split i Jelsa – Bol – Split te na riječkom okružju katamaranska linija Novalja – Rab – Rijeka.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.