Lana Slivar Dominic/PIXSELL

‘Nakon izbora sigurno ću razgovarati s gospodinom Vučićem!’

Autor: HRT/Dnevno.hr

Vjerujem da ćemo nakon izbora i s novom hrvatskom Vladom naći načina da možemo sjesti i s Vučićem i sa srbijanskom vladom a da pritom sudjeluju i naši branitelji, udruge civilnih žrtava Domovinskog rata.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju HRT-u. O strateškom usmjerenju Hrvatske, krizama u Europi i odnosima sa susjedstvom razgovarala je s novinarem HRT-a Draganom Nikolićem.

– SAD i Kina o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, inicijativi koja je prigodno nazvana inicijativa “triju mora”, misle pozitivno i to je već poznato. Prepoznali su je možda i kao globalnu inicijativu. A što o tome misli Rusija, upitao je Nikolić predsjednicu i dodao da su mnogi tu inicijativu prepoznali kao svojevrsni sigurnosno-trgovinski kordon prema Rusiji.

Ta inicijativa nije uperena ni protiv koga, kazala je Grabar-Kitarović. Cilj inicijative je osnažiti ovaj prostor autentične srednje Europe kojem Hrvatska prirodno pripada da konačno postanemo politički, gospodarski i svaki drugi čimbenik koji će definirati ne samo svoju budućnost, na tom regionalnom prostoru srednje Europe već i u globalnim odnosima, dakle i prema Rusiji i prema Kini, koja je iznimno zainteresirana. Inicijativa je nastala nekako gotovo istovremeno – hrvatsko-poljska, poljsko-hrvatska. Poljski predsjednik Andrzej Duda i ja krenuli smo s tom zamisli i u vrijeme kad smo započeli zapravo nismo ni sanjali da će u EU-u događati tolike političke, gotovo tektonske promjene – Brexit, mogući referendum u Nizozemskoj, migracije, kazala je predsjednica.

Predsjednica je podržala prijedlog branitelja, koji su joj pisali, da se smiri retorika dviju država – Hrvatske i Srbije, ali i da se sastanu sa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Novinar je upitao je li takav sastanak moguć i hoće li se uskoro čuti s Vučićem.

Doista podržavam njihov stav da treba deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane. Doista ne smijemo dugoročno naškoditi i jednoj i drugoj državi. Koristim ovu prigodu pozvati sve naše političare koji su trenutno u predizbornoj utakmici da se okanu populizma i teških izjava koje u budućnosti mogu ostaviti teške posljedice. Ono što hrvatski građani i birači očekuju jesu programi za bolji život u boljoj Hrvatskoj. To je ono o čemu bismo trebali razgovarati u kampanji, kazala je predsjednica Republike. Istaknula je i da kampanje nisu nikada dobro razdoblje za rješavanje otvorenih pitanja između dviju država. One nažalost antagoniziraju strane. Zato ćemo pričekati dok prođu izbori. Nakon toga sigurno ću razgovarati s gospodinom Vučićem. Vjerujem da ćemo nakon izbora i s novom hrvatskom Vladom naći načina da možemo sjesti i s Vučićem i sa srbijanskom vladom a da pritom sudjeluju i naši branitelji, udruge civilnih žrtava Domovinskog rata te da doista nađemo način za riješiti bolna pitanja koja su prije svega humanitarne prirode. Naravno tu je i pitanje potencijalnih mogućih optužnica koje su od životne važnosti za niz naših branitelja, izjavila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o odlasku premijera Tihomira Oreškovića na neformalni sastanak premijera u Berlin, čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči sastanka u Slovačkoj, predsjednica je rekla da je ona na premijerovom mjestu da bi sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih. Sazvala bih sve posebno zato što se nalazimo u kampanji kada ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako i u Slovačkoj. To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega, kazala je predsjednica Republike.




Autor:HRT/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.