: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najužarenije pitanje u pregovorima između HDZ-a i Mosta: Tko su ljudi koje Mostovci ne žele u svojoj vladi?

Autor:

Tko će i pod kojim uvjetima biti ministar zdravstva pitanje je koje se među ostalim može čuti za pregovoračkim stolom HDZ-a i Mosta.

Kako za sada stvari stoje, ”vrući krumpir” u pregovorima između Mosta i HDZ-a moglo bi biti Ministarstvo zdravstva jer radi se o resoru koji oba sudionika pregovora žele preuzeti. Pristane li kojim slučajem Most na to da HDZ-ov čovjek vodi zdravstveni sektor, tada svakako neće pristati na to da funkciju ministra obnaša Drago Prgomet, čovjek koji je u stranci slovio kao potencijalni kandidat za tu funkciju.

Kao što je poznato, Prgomet se neslavno razišao s Mostom, samo noć nakon prošlogodišnjih redovitih parlamentarnih izbora, jer se u tajnosti i iza leđa Boži Petrovu, našao s predsjednikom SDP-a i tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem i SDP-ovim ministrom obrane, Antom Kotromanovićem, u njegovu stanu. Petrov mu to nikako nije mogao oprostiti, kao što je oprostio svojoj četvorici članova koji su u sitne noćne sate pohodili Banske dvore i tajno se sastajali s Milanovićem. Petrovu  je taj sastanak dobro došao da se zauvijek riješi Drage Prgometa, jer mu je on, kako tvrdi bivši Mostovac Juro Martinović, bio najveći konkurent u stranci.  Tako je Prgomet, voljom Bože Petrova, munjevito izbačen iz Mosta, pa je  od tada do danas odnos među njima dvojicom  ostao   nepromijenjen – dakle  nikakav.

Nesumnjivo je da će povratnik u HDZ-ove redove, Prgomet, iskoristiti sav svoj politički autoritet kojeg nesumnjivo uživa u stranci, da uzvrati Petrovu ako za to dobije adekvatnu prigodu, a prigoda leži upravo u pregovorima oko ministarstva zdravstva. Petrov se navodno već na početku pregovora suprotstavio ideji da Prgomet bude ministar te ne dozvoljava da ovaj uopće uđe u buduću vladu te za tu poziciju predlaže Ivana Bekavca bivšeg dopredsjednika HUBOL-a. S treće strane u HDZ-u smatraju kako je ministarstvo zdravstva značajan resor kojega se ne smiju odreći pa su u stanju pristati na to da umjesto Prgometa u fotelju zasjedne njihov Milan Kujundžić za kojega navijaju zagrebački i splitski liječnički lobi, a koji je u Sabor ušao na velika vrata, odnosno zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

Predispozicija za ministarsku fotelju Kujundžić itekako ima te bi u slučaju ponude s obzirom na njegove ambicije na isto svakako pristao. Štoviše, u ovome trenutku on je jedan od najboljih mogućih kandidata za tu poziciju s obzirom na to da ima odličan uvid u ljudske resurse u zdravstvu, ali i tehnološke probleme te način poslovanja. Kujundžić je više od jednog desetljeća bio glavni tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata, uveo je taj sindikat kada je Hrvatska bila u blokadi 96-te u udrugu Europskih liječničkih sindikata nakon čega je dovodio vodeće ljude iz Europe u Hrvatsku, tisuće studenata i specijalizanata prošlo je kroz njegove ruke jer profesor je na Farmaceutskom i Medicinskom fakultetu i na koncu bio je pomoćnik ministra zdravstva. Kako neslužbeno saznajemo, Kujundžić je svjestan duboke krize hrvatskoga zdravstva te je spreman suočiti se s njima iz ministarske fotelje. Inače, kada je već o postavljanju uvjeta riječ, spomenimo da Mostovci uvjetuju HDZ-u i to da ne žele biti u vladi u kojoj će sjediti Milan Bandić.

HDZ i Most su pregovore počeli u utorak, a sljedeći je sastanak za tjedan dana, preciznije u ponedjeljak u 15 sati u središnjici HDZ-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.