Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘NAJTRAŽENIJI MUŽ’ U DRŽAVI: Sjedi u Upravi Ine, prima plaću od 130 tisuća kuna, bonuse od 370 tisuća.. Je li Dalić u sukobu interesa?

Autor: I. Delić

Dalić se na meti našla zbog suprugove uloge u INi.

Je li ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u sukobu interesa, pitanje je koje je među prvima nametnuo naš portal referirajući se na ulogu njezina supruga Nike Dalića u Ini. Naime dotični je član Uprave Ine, a u upravu je ušao početkom 2011. baš kada je njegova supruga bila ministrica financija u vladi Jadranke Kosor. Sumnjalo se već tada da se radi o političkom kadroviranju jer i Kosor je sama nerijetko isticala kako želi za vrijeme svojega mandata izbaciti politiku iz Ine te u tvrtku involvirati znanje i stručnost. Ideja je to koja nikada nije zaživjela, a Dalić je kao ministrica dala potporu svojem suprugu u novoj šefovskoj fotelji. Potporu je Niko Dalić imao i od Milanovićeve vlade koja ga nije pomela iz Uprave, kao što je to bio slučaj s ostalim kadrovima Jadranke Kosor.

Osim što je opstao Dalić je posebnim propisom udvostručio mjesečnu plaću na 130 tisuća kuna bruto, a osim toga osiguran mu je i godišnji bonus od 370 tisuća kuna te brojne druge privilegije poptu luksuznog auta, poslovne kartice i drugih pogodnosti, a sve to nije mu dostatno pa tako prema svjedočenju nekih ugostitelja luksuznih zagrebačkih restorana ovaj ljubitelj hobotnice ispod peke nerijetko službenu karticu ispegla kako bi zadovoljio te gušte i to tako da i privatne račune plaća ininom službenom karticom. Inače. Dalić u Ini radi 30 godina, a karijeru je počeo kao geolog po okončanju zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje je kasnije i magistrirao. Na prvu rukovodeću poziciju stupa 96-e kada biva zadužen za istočnu Slavoniju i Podravinu. Od 2005. do 2008. pomoćnik je izvršnog direktora Naftaplina, a projekte je vodio i u inozemstvu. Godinu dana bio je direktor Sektora za istraživanje, a u lipnju 2009. ulazi u Upravo tvrtke E din, zajedničke kompanije Ine i Edisona. S te pozicije penje se u Upravu Ine stvarajući i danas probleme svojoj supruzi u političkoj karijeri. A gdje bi to točno bio moj sukob interesa, protupitanje je koje Dalićeva postavlja kritičarima, a na koje bi joj vrlo rado odgovorio Karamarko, kojega je slična situacija progutala s političke scene, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI