FaH

Najnovija HDZ-ova teorija: Plenković je podmetnut da sahrani stranku!

Autor: Iva Međugorac

Nakon što je HDZ održao sjednicu Predsjedništva na kojoj je podržana najava premijera i predsjednika te stranke Andreja Plenkovića o ratifikaciji Istanbulske konvencije, javnost, ali i veliki dio članstva te njihovih birača prilično je burno reagirao.

Među pripadnicima konzervativnog djela stranke govori se kako su Plenković i uži stranački kabinet ovim činom počinili ‘salto mortale’, a jednako tako u tim krugovima počinje se širiti nova, nimalo ugodna teorija po premijera. Naime, dio HDZ-ove desne struje vjeruje da Plenković ovo čini kako bi uništio potporu koju ova stranka uživa, a samim time i stranku te strahuju da ih ne bi zadesila sudbina SDP-a koji se na očigled raspada i osipa.

Kao argument za tu svoju teoriju, pozivaju se na tezu da je Plenkovićev konačni cilj mjesto u predsjedništvu Europske komisije u Bruxellesu pa se doima kako ne bira ni sredstva ni način na koji će ostvariti taj cilj.

Ratificiranje sporne Konvencije nije dio politike ove stranke, a to su javno dali do znanja Davor Ivo Stier te Milijan Brkić, a njihovi pristaše kažu kako to nije niti politika HDZ-ova biračkog tijela već politika Europske unije. Osobito ih smeta, što se premijer u ovome slučaju, ponio sluganski jer je popustio pod pritiscima koalicijskog partnera HNS-a te manjinskog saborskog zastupnika Milorada Pupovca, čime je izdao načela stranke koja je utemeljena na konzervativizmu i domoljubnom pokretu.

Nije ovaj posljednji potez jedino što HDZ-ovci zamjeraju svojem šefu, niti je to jedini razlog zbog kojega sumnjaju u njegove časne namjere. Teško mu opraštaju suradnju s Pupovcem, a još teže koaliciju s HNS-om. Jednako tako, zamjeraju mu što svako malo ulazi u konflikte s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i to znatno intenzivnije nego što je to činio njegov prethodnik Zoran Milanović.

Hoće li Plenković ostati upamćen kao grobar HDZ-a, slijedeći zadatke i naputke europskih poglavara zahvaljujući kojima će postati šef Europske komisije, a što će ujedno skupo platiti stranački rejting, pitaju se oni koji su nezadovoljni odlukama predsjednika stranke, a odgovor će vrlo vjerojatno ponuditi vrijeme.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.