NAJNOVIJA AFERA ZORANA MILANOVIĆA: Državno poduzeće u njegovom mandatu poslovalo s firmom njegova prijatelja

Autor: Iva Međugorac

Kako to da su se institucije tek sada u slučaju Milanović odlučile raditi svoj posao?

Premda se bivši premijer Zoran Milanović ponadao kako će po odlasku iz svojega SDP-a prvim avionom otputovati u Bruxelles, osiguravajući si dobro plaćen posao, budu li hrvatske institucije revne i hitre, čini se da bi mu se plan mogao izjaloviti jer ovdje na hrvatskom tlu javnosti bi morao podosta toga objasniti. Naime, nad njegovo ime nadvio se oblak još jedne nadasve sumnjive priče, jer kako javljaju na javnoj televiziji još jedno državno poduzeće u njegovom je mandatu poslovalo s tvrtkom Intergrafika čuvenoga Igora Kneževića, inače višegodišnjeg prijatelja bivšeg premijera. Da je prijateljstvo ovoga dvojca neraskidivo svjedoči 30 godina zajedničkog druženja, što je Milanović osobno potvrdio u iskazu Državnom odvjetništvu u kojem je svojevremeno ispitan zbog optužbi da je agenciji Madison naredio da Kneževiću isplaćuju 15 tisuća kuna mjesečno za neobavljane poslove.

U međuvremenu javnost je saznala da je Intergrafik u mandatu SDP-ove vlade poslovao s Vladom, Saborom, ali i tvrtkom Plinacrto te na taj način uprihodio više od milijun kuna. Osim toga Kneževićeva tvrtka poslovala je i s Narodnim novinama, a pet tisuća kompleta eko vrećica za odlaganje otpada pod sumnjivim su okolnostima isporučili lani te naplatili oko 300 tisuća kuna. Poslić je to kojim bi se moglo pozabaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ugovore o kupnji vrećica od Kneževićeve tvrtke potpisao je nedavno smijenjeni šef Uprave Davor Čović dok novo vodstvo Narodnih novina priznaje niz nelogičnosti. Naime, vrećice su avansno plaćene lani u travnju te dopremljene tek u studenom, a do danas je prodano svega 160 kompleta, u Narodnim novinama tvrde kako je nabavna cijena poslovna tajna premda je vrijednost ugovora veća od 200 tisuća kuna što bi po zakonu značilo raspisivanje javne nabave, a što Čović nije učinio. Inače, na poslovanje Narodnih novina još u veljači na sjednici Vlade upozoravao je ministar Tomislav Panenić, a Čović je unatoč tome nastavio voditi poduzeće, a u međuvremenu su u javnost dospjeli i ugovori s Hrvatskim nogometnim savezom te višestruko plaćenom robom iz Kine. Pitanje svih pitanja jeste zašto se s otkrivanjem ovih nelogičnosti u slučaju Milanović čekalo sve do sada i je li od udara institucija bio štićen zato što je bio premijer? Znače li kraci ove afere potvrdu Linićevih riječi da je Milanović kao premijer odlučivao o tome koga će nadležne institucije istraživati i u konačnici znači li ova afera kraj njegove politike i sudbinu kakvu je doživio Tomislav Karamarko, i tu u trenutku dok pojedini mediji objavljuju kako njegova politička karijera nije gotova već da se kani kandidirati za predsjednika Republike?

Uopće, odluče li se institucije češljati po Milanovićevim poslovima hoćemo li imati scenarij nalik onom Sanaderovom, ili bi očekivanja takvog nečega bila pretjerana za našu malu političku baru? Jer realno da je bilo volje moglo se javnost detaljnije izvijestiti o aferama koje su zaudarale iz njegove obitelji. Nedavno je tako primjerice Ministarstvo zaštite okoliša u mandatu Mihaela Zmajlovića potpisalo ugovor s Pismohrana servisom privatnom tvrtkom za koju je lobirao Milanovićev brat Krešo. Radilo se o poslu za tvrtku koja je trebala pohranjivati arhivu Zmajlovićeva ministarstva, ali i arhivu HZZO-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HBOR-a, Porezne uprave i brojnih drugih javnih i državnih institucija. Zanimljivo je kako su prihodi tvrtke Pismohrana rasli paralelno s vremenom kada je Milanović obnašao dužnost premijera, a o čemu svjedoče i brojke. Naime, 2010. prihod im je iznosio 256.316 kuna da bi u 2012. narastao na 3,8 milijuna kuna. Uza sve to ovo nije jedina afera koja se povezuje s Milanovićevim bratom pa podsjetiti valja na aferu s autopraonicom o kojoj je pisao naš portal,

.Naime, svega dva mjeseca nakon što je Milanović sjeo u fotelju predsjednika Vlade, tvrtka supruge njegova brata Krešimir Milanovića- Miglu Autopraone dobila je 250 tisuća eura kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja je inače državna. Novac je dobio za gradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama. Riječ je o djelatnosti koja ne zapošljava radnike. Miglu je od HBOR-a dobio novac iz Programa za mikro, male i srednje poduzetnike i to preko Centar banke s kojom je državna banka sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Uvjeti kredita bili su izrazito povoljni, a nagađalo se da je isti odobren zbog utjecaja premijera Milanovića. I baš kao u onim napornim reklama to još uvijek nije sve jer premijerovom bratu i tadašnjoj supruzi pomagao je i Zvonimir Mrsić predsjednik Uprave Podravke. Na autopraonici je postavljen Podravkin plakat na temelju kojeg je ova velika kompanija kasnije plaćala autopraonici iznos kojim su vlasnici Miglua plaćali kredit banci. Tako je tvrtka u većinskom vlasništvu države plaćala kredit obitelji premijerova brata. I LHB banka izložila se izrazito velikom riziku kada je dodijelila višemilijunski kredit ponovno premijerovom bratu. Riječ je o banci kćeri Nove ljubljanske banke, a privilegirani kredi u iznosu od 3,2 milijuna eura dodijelili su baš Milanovićevom bratu.

Mediji su se ovim zanimljivim slučajem bavili te došli do podataka iz registra Trgovačkog suda iz kojega je došlo do zaključka da je banka nakon što je Milanović postao predsjednik SDP-a kredit odobrila uz neobično osiguranje točnije uz hipoteku na kuću roditelja Milanović te još nekih nekretnina opterećenih s nekoliko kredita. Mnogi su se tada pitali je li kredit dodijeljen upravo zbog utjecaja Zorana Milanovića. Inače, Milanovićev brat je prije izbora koncem 2011. godine prodao udio blokirane firme Magnitudo supruzi Roberta Jukića, protiv kojega su nadležne institucije u to doba provodile istragu zbog sumnji u počinjenje cijelog niza kaznenih djela. Istraga je stala, a optužnica do današnjih dana nije podignuta. Afera koje se vezuju uz Milanovićevu obitelj i više je nego dovoljno, a nestašni brat broji ih preko nekoliko.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.