Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nacional: ‘Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglica, žena i djece’

Autor: dnevno.hr

Krstičević je navodno osumnjičen kao zapovjednik 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području općine Jajce

Pod naslovom “Krstičevića terete za masakr 32 izbjeglica, žena i djece” Nacional donosi priču o ministru obrane Damiru Krstičeviću. Kako navode, donose svjedočanstva i sadržaj dosad nepoznate i zataškavane prijave protiv potpredsjednika Vlade zbog ratnog zločina.

Dodaje se i da su hrvatski vojnici izrešetali autobus pun civila te ga potom pogodili zoljom i zapalili.

“Nemam veze s time, moja postrojba tamo nije bila”, poručio je Krstičević, navodi se.

Mjesto i vrijeme događaja prema pisanju Nacionala su Bravnice kod Jajca, 13. rujna 1995. godine, u sklopu akcije Maestral.

Nakon što su 13. rujna 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred njihovim napadom krenulo je k Jajcu i Banjoj Luci.

Kolonu koja se kretala od Srbobrana k Jajcu napali su 13. rujna 1995., kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati. Riječ je bila, navodi Nacional, o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbjegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor. Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svjedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovice putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima.

Upravo je to navodno sadržaj predmeta koji se u Tužilaštvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Damir Krstičević, Mario Petrović te drugi vojnici.

Izvor Nacionalove priče je Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke.

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI