SCREENSHOT HRT

‘NA VRUĆEM STOLCU’: Kod Stankovića gostuje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Autor: dnevno.hr

Gošća emisije “Nedjeljom u dva” ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Tamo će sa Aleksandrom Stankovićem razgovarati o lijevoj i desnoj kulturi, slobodi u umjetnosti te širenju mržnje na internetu i u medijima neke su od tema emisije.

Prije samog imenovanja Obuljen Koržinek u medijima se prenijela reakcija dijela udruga iz Domovinskog rata koji su ju optužili za izravnu umiješanost u navodni kriminal u HAVC-u, ali i za oporezivanje knjiga o Domovinskom ratu, tvrdeći da ih je 2008. kao djelatnica ministarstva kulture proglasila šundom te zatražili da ju se više ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Podsjetimo, Obuljen Koržinek je magistrirala je 2004. godine. 2013. godine doktorirala je na znanstvenom poslijediplomskom studiju komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obranivši disertaciju pod naslovom „Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“.

Završila je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, a usavršavala se na katedri za doktorske studije Sveučlilišta Paris-Dauphine, Pariz, Francuska.

Radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija. Objavila je tridesetak znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima te kao dio tima radila na različitim projektima za UNESCO, UNDP, Vijeće Europe, Europsku kulturnu fondaciju, Europski parlament i sl. Za istraživanje utjecaja europskih integracija na kulturne politike novih država članica EU, osvojila je 2004. godine godišnju europsku nagradu za istraživanje kulturnih politika. Od 2006. do 2011. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH gdje je bila zadužena za područja kulture i medija.

Obuljen Koržinek bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Od 2012. do 2014. godine bila je Predsjednica Programskog vijeća HRT-a. Dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti. Članica je Savjetodavnog odbora inicijative New Pact for Europe i Ekspertnog tima UNESCO-a za provedbu Konvencije o očuvanju i promociji raznolikosti kulturnih izričaja. Programska je ravnateljica Svjetskog samita kulture i umjetnosti.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.