Ured predsjednice

NA RUBU KODEKSA: Tri detalja koja su izazvala burnu raspravu u predsjedničinu susretu s kraljicom Elizabetom II.! (FOTO)

Autor: T. P.

S obzirom na to da je Grabar Kitarović susret opisala kao iznimno srdačan, možemo pretpostaviti da se predsjednica u dobrom raspoloženju zanijela pa je i srdačnije pozdravila kraljicu.

U pratnji supruga Jakova u Buckinghamskoj palači predsjednica se susrela s britanskom kraljicom Elizabetom II. Audijencija je trajala oko 45 minuta, a nakon sastanka s kraljicom, Predsjednicu je primila i britanska premijerka Teresa May.

“Britanska kraljica je jedna vrlo ugodna osoba, iznenađujuće ugodan susret. Rado se sjeća posjeta Hrvatskoj, Dubrovniku. Rekla je da je princ Charles vrlo lijepo govorio o Hrvatskoj i koliko se promijenila od posljednjeg susreta’, riječi su kojima je predsjednica opisala susret s kraljicom.

capture

No, nekoliko vizualnih detalja susreta moralo je zapeti za oko. Osim što se dio medijske bure digao zbog toga što je predsjednica pri objavi fotografije sa susreta s kraljicom na svojoj Facebook stranici “izrezala” lik svojeg supruga kako bi bile vidljive samo ona i Njezino Visočanstvo, još je nekoliko detalja.

Na rubu protokola

Iako je, smatraju stručnjaci, ponašanje Grabar Kitarović tijekom susreta s Elizabetom II. pratilo protokol, nekoliko je detalja “na rubu pravila”. Naime, predsjednica je za tu je prigodu odjenula crno-bijeli kostim ukrašen motivom paške čipke i crvene cipele. Crvena boja ne smatra se najsretnijim odabirom pri susretu s članovima kraljevske obitelji jer je riječ o tradicionalnoj boji kraljevske loze. Ipak, stručnjaci za protokol hrvatskoj predsjednici to nisu uzeli za zlo jer je riječ samo o cipelama. Podsjetimo, supruga bivšeg predsjednika Ive Josipovića podigla je nešto veću buru kada je pri susret Ive Josipovića s britanskom kraljicom Elizabetom II. odjenula tamno-crveni kostim. Iz Ureda predsjednika kasnije su izvijestili da je bila odjevena u bordo kostim te da nije prekršila protokol, no nekima je taj detalj ostao diskutabilan.

Druga stvar koji je Kolinda Grabar Kitarović učinila “na rubu protokola” jest to što je kraljicu uhvatila objema rukama tijekom rukovanja.




Prema protokolu koji je nedavno objasnio batler kraljevske obitelji, tijekom rukovanja s Elizabetom II. ruku treba pružiti pod pravim kutom s palcem prema gore. Nakon kontakta, palac treba nježno spustiti i prstima iznimno lagano pritisnuti kraljičine. Isto se nalazi u tradicionalnim pravilima prema kojima osobe koje kraljica primi moraju čekati da im ona prva pruži ruku pa se potom trebaju lagano rukovati s njom. Svaki kontakt poput grljenja ili dodirivanja kraljice ne smatra se prikladnim. Prema tome, predsjedničino “hvatanje” kraljice za podlakticu vjerojatno se nije trebalo dogoditi.

S obzirom na to da je Grabar Kitarović susret opisala kao iznimno srdačan, možemo pretpostaviti da se predsjednica u dobrom raspoloženju zanijela pa je i srdačnije pozdravila kraljicu. U tom zanosu možda je naknadno i došla do ideje da Jakov ne treba biti na fotografiji na njezinoj Facebook stranici. Sebično ili ne, javnost je podijeljena, a tome svjedoče i brojni komentari na predsjedničinoj Facebook stranici.

Zašto je Jakov Kitarović izrezan sa službene fotografije?




Prenosimo nekoliko komentara s predsjedničine Facebook stranice:

  • Zato sto je za hrvatsku javnost bitno da su se susrela dva drzavna poglavara, jer je to sustina putovanja. A to da je Jakova izbacila je besmislica, jer se vidi na svim fotografijama u medijima. A tko kaze da nije trebao tamo biti???
  • Zar misli da je veća faca ako nije suprug s njom ili?
  • A di je Jakoooov?
  • Jakove izdrži!

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.