Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Plenkoviću ‘ćuprija’!

Autor: I. Babić

''Ako Most prijeđe crtu, ići će na prijevremene izbore za Sabor", rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Poličniku.A ta crta bi se već mogla preći prigodom izglasavanja povjerenja HDZ-ovu ministru Zdravku Mariću. Bude li Most glasao za njegov opoziv, kao što će glasati Bulj, onda bi se mogle obistiniti Jandrokovićeve riječi da će se ići na prijevremene izbore za Sabor. Jer, uistinu s ovakvim Mostom, čiji se pojedini članovi ponašaju poput najradikalnije oporbe, HDZ-u nije ni malo lako. Pogotovo nije lako premijeru Andreju Plenkoviću koji cijelo vrijeme svog mandata ima 'ćupriju' na leđima

Odnosi između HDZ-a i Mosta, pogotovo nakon izbijanja afere Agrokor, postaju sve zategnutiji. I dok predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici pokušavaju smiriti, ionako dramatičnu situaciju u zemlji, dotle njihovi koalicjski partneri iz Mosta pokušavaju je još više rasplamsati. Primjerice, čelnik Mosta i predsjednik Hrvaskog sabora, odmah po izbijanju afere Agrokomerc, kao privatni građanin, podiže kaznenu prijavu protiv vlasnika tog posrnulog koncerna Ivice Todorića. A njegovi Mostovci, u čemu prednjače Miro Bulj i Nikola Grmoja svako malo bace pokoju medijsku ‘kašikaru’, kako bi se na jeftin i prilično proziran način predstavili građanima i potencijalnim biračima kao stranka koja se jedina u Hrvatskoj istinski i bez komprimisa bori protiv kriminala i korupcije. Tako Mostov trbuhozborac Miro Bulj ne propušta niti jednu prigodu da svoje verbalne nasrtaje usmjeri prema HDZ-u, premijeru Plenkoviću pa i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. Primjerice prije nekoliko dana je vrlo kritički progovorio i o nedavnoj izjavi premijera Plenkovića, koji je u kontekstu drame u Agrokoru rekao da neće nikom dozvoliti da koristi represivni aparat u predizborne svrhe.’To je žalosna izjava, osobito kad dolazi od hrvatskog premijera. Radi se o nerazumnoj izjavi, osim ako se želi nekog zaštititi. Pozivam institucije da u što kraćem vremenu obave svoj posao, a ne da se čeka završetak izbora. Evo, ja ću odmah povući svoju kandidaturu i neću sudjelovati u izborima ako je tako premijeru lakše’, bio je oštar Bulj.

Jandroković zabrinut budućom suradnjom s Mostom

Na taj način Bulj, kao da je želio otposlaiti poruku hrvatskoj javnosti da on i njegove kolege iz Mosta nikoga ne štite,da oni pozivaju institucije da u što kraćem roku odrade svoj posao, dok po njemu, Plenković i HDZ davaju nerazumne izjave, čime se stječe dojam da žele nekog zaštititi. No, tu se Bulj ne zaustavlja, pa ‘opaljuje’ i po predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović pitajući se zašto se ona tek sada zgraža nad dvorcem Ivice Todorića, a i ona i njezini prethodnici šutjeli su o Agrokoru, a sve su znali. ‘Predsjednicu je izabrao narod i ima određene ovlasti. Između ostalog, ona je i šefica Vijeća za nacionalnu sigurnost te ga je već odavno trebala sazvati zbog situacije u Agrokoru. Reakcija predsjednice trebala je biti puno ranije’, rekao je Bulj. I za kraj Bulj je dolio još malo ulja na vatru pa je izavio i da ministar Zdravko Marić ali i predsjednik HNB-a Boris Vujčić moraju podnijeti ostavke.’ Ostavku mora podnijeti i cijelo Vijeće za financijsku stabilnost. Svi krivci trebaju odgovarati i to ne samo zatvorom, nego im se treba oduzeti i imovina’, bio je rezoltan Bulj. Naravno da takve revolucionarne izjave Mire Bulja, koje gode ušima običnoga i ispaćenog puka, sigurno su šaka u oko vladajućem HDZ-u te premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim najbližim suradnicima.A da je tome tako potvrđuju i najnovije reakcije glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića koji se prigodom nedavne posjete u Poličniku na sastanku Županijskog odbora stranke Zadarske županije referirao i na poteškoće koje njegova stranka nailazi u suradnji s Mostom. Tako jedan od sudionika tog sastanka, inače blizak Jandrokoviću, tvrdi da je glavni tajnik HDZ-a prilično zabrinut budućom suradnjom s Mostom.

Pređe li Most crtu – izvanredni izbori

“Most ne razumije globalnu situaciju u kojoj je ključno da hrvatska državna vlast bude stabilna. HDZ je državotvoran, ima iskustva u obnašanju vlasti i čuva državne institucije, a Most ga napada, ne shvaćajući još što je to država. Lupaju po Državnom odvjetništvu, regulatornim agencijama, Petrov diže kaznene prijave i sve to skupa izaziva nepovjerenje javnosti prema institucijama”, kazao je, prema pisanju Novog lista, Gordan Jandroković. Ipak, Jandroković je na kraju ocijenio da je koalicija s Mostom, unatoč svemu što je iznio, još uvijek održiva, ali “ako Most prijeđe crtu, ići će na prijevremene izbore za Sabor”. Da se Most opasno primakao toj crti preko koje bi vrlo brzo mogao preći, to već odavno znaju mnogi u HDZ-u. Jer ta crta bi se već mogla preći prigodom izglasavanja povjerenja HDZ-ovu ministru Zdravku Mariću. Ako Most bude glasao za njegov opoziv, kao što će glasati Bulj, onda bi se mogle obistinite riječi Gordana Jandrokovića da će ići na prijevremene izbore za Sabor. Jer, uistinu s ovakvim Mostom, čiji pojedini članovi se ponašaju poput najradikalnije oporbe, HDZ-u nije ni malo lako. Pogotovo nije lako premijeru Andreju Plenkoviću koji cijelo vrijeme svog mandata ima ‘ćupriju’ na leđima.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.