Tomislav Milicevic/VLM

Na današnji dan utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosne

Autor: dnevno.hr

Svaki događaj u prošlosti ima više povijesnih tumačenja, pa tako i hrvatski narod mora imati svoju povijesnu istinu ako želi slobodnu i sigurnu budućnost

Na današnji dan, 18. studenoga 1991. godine hrvatski narod ima dvije povijesno značajne obljetnice, a to su herojska žrtva grada Vukovara i . Predsjedništvo zajednice braniteljskih udruga proizašlih iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne o tom se obilježavanju oglasilo priopćenjem:

“Herojski grad Vukovar na današnji dan obilježava herojsku žrtvu branitelja Vukovara na čelu sa Blagom Zadrom, a Hrvati u Bosni i Hercegovini obilježavaju utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na čelu sa magistrom Matom Bobanom.

Posebno želimo napomenuti kako svaki povijesni događaj ima i povijesne ličnosti koje su dale najveći doprinos kako bi taj događaj zaslužio svoje mjesto u povijesti.

Kada se obilježavaju ovako značajni datumi, izuzetno je bitno istaći ljude koji su svojom hrabrošću, znanjem i domoljubljem preuzeli odgovornost za sva iskušenja koja ih očekuju.

Svi budući naraštaji hrvatskog naroda mogu vrednovati povijesne događaje koji će bitno utjecati na njihovu budućnost ako budu temeljito upoznati tko su bili akteri povijesnih događaja i kakve su posjedovali vrline.

Danas nitko ne može govoriti o uspostavi neovisne Hrvatske države a da ne spomene dr. Franju Tuđmana prvog hrvatskog predsjednika, isto tako ne može se govoriti o herojskoj obrani Vukovara a da se ne spomene legendarni zapovjednik Blago Zadro, a posebice želimo naglasiti kako se ne može obilježavati Hrvatska zajednica Herceg-Bosna a da se ne spomene prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne magistar Mate Boban.

Svi oni koji danas tvrde kako bez Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ne bi bilo ni hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini a da pri tome ne spomenu ime prvog predsjednika Mate Bobana ili su povijesno neupućeni ili to rade zlonamjerno.




Nije Mate Boban bio samo predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, nego je bio i prvi predsjednik Hrvatskog vijeća obrane bez kojeg se ne bi mogla obraniti ni Bosna i Hercegovina ni hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Posebno želimo istaknuti kako je magistar Mate Boban bio i prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne i koja je pod njegovim vodstvom uspostavila sve bitne institucije za održiv opstanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nama hrvatskim braniteljima nije potrebna naknadna pamet, mi smo ponosni na vrijeme Domovinskog rata i ne želimo zatajiti ni doktora Tuđmana, ni ministra Šuška, niti generale Gotovinu i Markača, niti magistra Matu Bobana, Darija Kordića, našu šestorku u Haagu i sve naše branitelje koji dokazuju svoju nevinost pred bilo kojim sudovima.




Svaki događaj u prošlosti ima više povijesnih tumačenja, pa tako i hrvatski narod mora imati svoju povijesnu istinu ako želi slobodnu i sigurnu budućnost”, stoji u priopćenju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.