Patrik Macek/PIXSELL

MVEP ZABRINUT: Stier naredio veleposlaniku u BiH da posjeti Hrvate uhićene za ratne

Autor: T. P.

Podsjetimo, general Đuro Matuzović, brigadir Ivo Oršolić i još osmero pripadnika HVO-a, uhićeni su jutros u Orašju, temeljem zahtijeva vlasti tzv. Republike Srpske i odvedeni u pritvor, u Sarajevo

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zabrinuto je današnjim uhićenjima desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine, među kojima je i umirovljeni general HVO Đuro Matuzović.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava zabrinutost zbog današnjih uhićenja u Orašju. Putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Veleposlaniku RH u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vechiju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su danas uhićeni u Orašju”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Podsjetimo, general Đuro Matuzović, brigadir Ivo Oršolić i još osmero pripadnika HVO-a, uhićeni su jutros u Orašju, temeljem zahtijeva vlasti tzv. Republike Srpske i odvedeni u pritvor, u Sarajevo, javlja republika.info. U kuće su im upali kao zadnjim kriminalcima, u 6 sati ujutro i navukli im lisice. Uhitili su ih s dugim cijevima, pred djecom i cijelim obiteljima.

Osim što su bili pripadnici HVO-a, Matuzović i Oršulić imali su i visoke činove stožernih brigadira u HV-u. General Matuzović je jedan od najzaslužnijih ratnih zapovjednika, zahvaljujući kojem Orašje nije palo u srpske ruke, a sada ga zbog toga sude, navodno, po “zapovjednoj odgovornosti”.

>>> Uhićen general Đuro Matuzović i još devet pripadnika HVO-a: U kuće su im upali kao zadnjim kriminalcima!!!

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI