Patrik Macek/PIXSELL

Mrak-Taritaš otkrila što misli o metalnoj konstrukciji koja niče na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Autor: dnevno.hr

"Gradovi to inače rade drugačije - provedu javni natječaj. Ako nije tema javnog natječaja, onda se to puno više vremena unaprijed medijski prezentira. No ovdje je riječ o jednoj agresiji na naš zajednički prostor na naš dnevni boravak", kazala je Mrak-Taritaš.

Predsjednica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a Anka Mrak-Taritaš i sve spominjanija kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu govorila je u HRT-ovom Dnevniku 3 o započetoj izgradnji metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu i kazala da se radi o agresiji na zajednički prostor građana.

“Svaki grad ima nekakav trg na kojem se građani okupljaju i prema kojem su posebno osjetljivi. U gradu Zagrebu je to Cvjetni trg. Taj trg je zaista naš dnevni boravak gdje građani dolaze, piju kavu, sastaju se s prijateljima. Ovo vam izgleda kao da vama netko pozvoni na vrata, donese fotelju i kaže stavi tu fotelju u svoj dnevni boravak. Uzurpiran je javni prostor”, kazala je Mrak-Taritaš.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Milana Bandića da je ovaj zahvat na Cvjetnom trgu “estetski, funkcionalno i urbanistički kako Bog zapovijeda te da se uklapa u prostor za onoga koji hoće vidjeti” Mrak-Taritaš je kazala da Bandić često ima vrlo zanimljive citate. “Arhitektura se može svidjeti vama, ali ne mora i meni. No ovdje je stvar jednog koncepta. Za niz situacija u gradu Zagrebu potrebno je provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj. To u ovom slučaju nije bilo”.

“Gradovi to inače rade drugačije – provedu javni natječaj. Ako nije tema javnog natječaja, onda se to puno više vremena unaprijed medijski prezentira. No ovdje je riječ o jednoj agresiji na naš zajednički prostor na naš dnevni boravak”, kazala je Mrak-Taritaš.

Govoreći o potrebnim dozvolama za intervenciju na Cvjetnom trgu Mrak-Taritaš je kazala da za ovakav zahvat i nije potrebna građevinska dozvola. “Sumnjam da bi se išlo tako daleko i graditi nešto za što je potrebna građevinska dozvola. Unatoč tome građani imaju pravo pitati – kako se prenamjenjuje trg za koji su oni emotivno vezani. Cvjetni trg je dobio svoj naziv zato jer je tu bila tržnica cvijeća. Pitam se je li blizu dan kada više neće biti ni cvijeća.”

“Ovo je pokazatelj kako ne treba raditi”, tvrdi Mrak-Taritaš. “Možda je to i dobro rješenje. Možda će nam se to za pola godine ili godinu dana svidjeti”. Ali, zaključuje, to se tako ne radi.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.